Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sv. Jure

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcin.k
Odkrywca
Sv. Jure

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin.k » 26.03.2008 12:00

Witajcie Bardziej Doświadczeni
Planuję podczas bytności w Podgorze wspiąć się autem na w/w górę. Po obejrzeniu mniej i bardziej dokładnych map nie bardzo wiem, jak konkretnie się za to zabrać. Na oko wygląda to tak, że z podgory należy wyjechać w stronę Makarskiej i dalej odbić w kierunku gór. Gdyby ktoś mógł mi coś podpowiedzieć, będę wdzięczny.
Anaike
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anaike » 26.03.2008 13:45

Tutaj znajdziesz parę zdjęć z trasy i już z góry:

forum/viewtopic.php?t=17482

W zeszłym roku jechałam własnie z Podgory na śv. Jure i można tak: w Podgorze kierując się na Gornja Podgora, jadąc tą dróżką cały czas prosto dojedziemy do trochę większej drogi, należy skręcić w nią w prawo i jadąc prosto zaraz rozglądać się w lewo, bo będzie wjazd do Parku Biokovo, a potem to już cały czas prosto :D dla osób o mocnych nerwach :D

polecam też wyprawę tam wcześnie rano, wyjazd najlepiej koło 7-8 bo wtedy jest mało osób na drodzę i jadąc pod górę może się uda zaliczyć bez "mijanek", jak już wszyscy spragnieni wrażeń wstaną z łóżek i zbiorą się koło 9-10 to zaczyna się robić naprawdę tloczno, na górze jest miejsce dla paru tylko samochodów, a sam wjazd na górę trwa koło 1-1,5 godziny, mimo że to tylko ok. 23 km to drogą wąska na jeden samochód i bardzo kręta, czasem też zdażają się stada koni, krów, osiołków wcale niechętnych zejść akurat w tej chwili z drogi, więc trzeba uważać, ALE NAPRAWDĘ WARTO, bo w słoneczny dzień widoki zapierające dech w piersiach :)

mogę przesłać skan mapki, którą dostałam przy wjeżdzie do parku w zeszłym roku, tam jest wszystko ładnie rozrysowane

muszę tylko zainstalować skaner :D
marcin.k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin.k » 26.03.2008 14:32

Dziękuję za odpowiedź, dokładnie o to chodziło. Oczywiście chętnie zapoaznam się z mapką, życzę bezproblemowej instalacji.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 26.03.2008 15:32

Proszę nie zrażać się początkiem postu.
W trakcie będzie o wjeździe na Sv. Jure

A to fotka z mapką w tle:
Obrazek

Pozdraviam p. Marcina :)
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 26.03.2008 16:24

Znów narobiliście mi smaka na nowe miejsce do zobaczenia :P Powiedźcie tylko czy da się tam dotrzeć inaczej niż własnym autem? Mam tu na myśli dojazd do miejsca gdzie już wyżej wjechać się nie da i trzeba zamienic kółka na buty ;)

Pozdrawiam!
marcin.k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin.k » 26.03.2008 19:43

Proszę nie zrażać się początkiem postu.
W trakcie będzie o wjeździe na Sv. Jure

A to fotka z mapką w tle:

Pozdraviam p. Marcina

Cóż za miła niespodzianka. Dziękuję za pozdrovienia. Górę też pozdrovimy!
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 26.03.2008 20:15

Inde napisał(a):Znów narobiliście mi smaka na nowe miejsce do zobaczenia :P Powiedźcie tylko czy da się tam dotrzeć inaczej niż własnym autem? Mam tu na myśli dojazd do miejsca gdzie już wyżej wjechać się nie da i trzeba zamienic kółka na buty ;)

Pozdrawiam!

Miejscem, gdzie wyżej wjechać się nie da jest parking na (prawie samym) szczycie Sv. Jure. Tam trzeba zmienić kółka na buty :wink:

Oprócz dotarcia własnym autem można też dotrzeć cudzym autem:)

A bardziej serio, to można też dotrzeć na piechotę i może znajdą się tutaj tacy, którzy tego dokonali, jednak dla mnie to opcja czysto teoretyczna... Spójrz na mapę, zwłaszcza pod kątem różnic wysokości, dodaj temperaturę, słoneczko i masz odpowiedź.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2008 21:38

Inde napisał(a):Mam tu na myśli dojazd do miejsca gdzie już wyżej wjechać się nie da;)
Z Makarskiej, Podgory, Baški Vody i pewnie z innych miejscowości hotele i agencje turystyczne organizują wjazdy na górę małymi busikami. Taka kawalkada dwóch, trzech busów z pilotem w osobowym samochodzie na przedzie potrafi potężnie namieszać na ponad 20-kilometrowej wąziutkiej drodze. Przeżyłem mijankę z taką wycieczką i długo ją będę pamiętał.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 26.03.2008 21:42

Witam

Polecam wjazd na Biokovo, jednak jest to trasa dla kierowców doświadczonych i pasażerów lubiących mocne wrażenia. Po wjeździe na szczyt, efekt gwarantowany.
Jadąc od strony Podgory, tuż przed Makarską skręcamy w prawo na Vgorac i polecam wjazd w godzinach porannych.

Warto obeżeć filmik!
http://www.cro.superhost.pl/svjure.wmv wjazd na Biokovo

pozdrav
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 27.03.2008 08:35

wiech napisał(a):Taka kawalkada dwóch, trzech busów z pilotem w osobowym samochodzie na przedzie potrafi potężnie namieszać na ponad 20-kilometrowej wąziutkiej drodze. Przeżyłem mijankę z taką wycieczką i długo ją będę pamiętał.

A żeby ich... też mi tacy wyjechali jak zjeżdżałem z Jure, na samej górze na tym najbardziej ekstremalnym odcinku. Ponieważ ja miałem bliżej do zakrętu a ich było trzech, musiałem cofnąć do góry. Świetnie się cofa, jak w lusterkach widać niebo :-D
zimny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimny » 27.03.2008 09:12

Witam, a może ktoś zaliczył tą traskę na pieszo ? Planuje takie wejście będąc w Baśce więc z niecierpliwościa czekam na wskazówkii, a może da się rowerem ?Pozdrawiam
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 27.03.2008 09:17

Inde napisał(a):Znów narobiliście mi smaka na nowe miejsce do zobaczenia :P Powiedźcie tylko czy da się tam dotrzeć inaczej niż własnym autem? Mam tu na myśli dojazd do miejsca gdzie już wyżej wjechać się nie da i trzeba zamienic kółka na buty ;)

Pozdrawiam!

można wjechac na sam szczyt tj. 1756 npm. jeśli dobrze pamiętam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.03.2008 09:23

zimny napisał(a):Witam, a może ktoś zaliczył tą traskę na pieszo ? Planuje takie wejście będąc w Baśce więc z niecierpliwościa czekam na wskazówkii, a może da się rowerem ?Pozdrawiam

Byli tacy :D

forum/viewtopic.php?t=12471&start=57

A TU są szczegółowsze opisy tras (po angielsku)
zimny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimny » 27.03.2008 11:09

Super , juz szlifuje formę . pozdrawiam
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 27.03.2008 14:08

krzychu_72 napisał(a):A żeby ich... też mi tacy wyjechali jak zjeżdżałem z Jure, na samej górze na tym najbardziej ekstremalnym odcinku. Ponieważ ja miałem bliżej do zakrętu a ich było trzech, musiałem cofnąć do góry. Świetnie się cofa, jak w lusterkach widać niebo :-D

Może to byliśmy my ? :oczko_usmiech:
Obrazek
Może to nie "sama góra" ... ale reszta pasuje :mrgreen: .

A poważnie - w sytuacji jak na fotce powyżej, czyli trzech wjeżdża-jeden zjeżdża - najrozsądniej było zjechać na bok ... zjeżdżającemu.

W przypadku "jeden na jeden" zjeżdża wjeżdżający.

Pozdraviam wszystkie przypadki :oczko_usmiech:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne