Ten wątek został przeniesiony z działu FAQ. Pierwszy post (czyli to tu było wcześniej) skopiowałem do nowego wątku w FAQ i tamten post w FAQ będę aktualizował na bieżąco, a tu zostanie tylko dyskusja.
pozdrav K
FUX napisał(a):Krzysiu!
Podziwiam za dokladność!!!!
lista załogi i lista osób - dotyczy tylko łodzi i jachtów na których można mieszkać
Czy na pewno? Mi wpisali wszystkich członków zalogi oprócz syna poniżej 10 roku życia?!
MorskiPas napisał(a):FUX napisał(a):Krzysiu!
Podziwiam za dokladność!!!!
lista załogi i lista osób - dotyczy tylko łodzi i jachtów na których można mieszkać
Czy na pewno? Mi wpisali wszystkich członków zalogi oprócz syna poniżej 10 roku życia?!
Trza się kłócić Andrzejku. Wiem, że w Twoim przypadku nie było o co bo i tak się zmieściłeś w limitach.
Ale prawda jest taka, że ci którzy Ci to wpisali nie znali prawa własnego kraju albo ja jestem za cienki w ichnim języku, albo ta poprawka weszła w życie później. Napisane jest tu:
http://www.mmtpr.hr/UserDocsImages/0506 ... aputku.pdf
1. Plovila koja nemaju mogućnost duljeg boravka ne moraju imati popis posade
co na mój chłopski rozum znaczy "dla łódek na których nie da się mieszkać nie jest wymagana lista załogi'
Jeśli źle tłumaczę to może Mirko albo Leon albo Kasia albo inni biegli w języku poprawią.
FUX napisał(a):Niestety KAŻDA osoba na jednostce MUSI byc wpisana. W przypadku kontroli, może/raczej byc problem. Chorwaci nie znają pojęcia znajomy......
FUX napisał(a):Troche Twoje zapały ostudzę...
Jacek L napisał(a):no dobra - wszystko rozumiem, a właściwie nie rozumiem - tu nie ma ani trochę odpowiedzi na moje pytania.
Jacek L napisał(a):kto pozna że to np. jednostka o mocy np.70KM -te silniki w tym przedziale prawie się zewnętrznie nie różnią- zawsze mogę nakleić inną nalepkę
Jacek L napisał(a):Chciałbym odpowiedzi na pytania ,które zawarłem w poprzednim poście "Głównie chodzi o to czy mogę pływać taką łódką w chorwacji ,sprawa odpowiednich zezwoleń
- dowód rejestracyjny (piszą, że powinno być świadectwo zdolności żeglugowej ale dla małych łódek i pontonów wystarczy jakakolwiek rejestracja),
- patent skipera (honorowane są patenty kraju bandery).
Jacek L napisał(a):-gdzie kupić winietę -najlepiej w Dubrowniku
"Winiety kupuje się w kapitanatach portów i ich filiach - czy jak tam je zwał - w każdym razie adresy i telefony są tu:
http://www.mmpi.hr/default.aspx?id=475
http://www.mmpi.hr/default.aspx?id=661
Jacek L napisał(a):i jakie dokumenty musze posiadać żeby było wszystko OK
- dowód rejestracyjny
- patent skipera
- ubezpieczenie OC.
Jacek L napisał(a):ps. w obydwu postach widzę granice wieku hehe - czy ja wyglądam na młodziana?
Jacek L napisał(a):I wreszcie czy może ktoś odpowiedzieć konkretnie na moje pytania ? bo na razie jest to zwykłe młócenie słomy ... traktowanie mnie trochę protekcjonalnie - ciekawe czy Wy od razu byliście wtajemniczeni na maxa
Jacek L napisał(a): zamiast protekcjonalnych pouczeń może jednak zechce mi ktoś pomóc - a może już wszystkie miejsca zajęte (tak jak w notariatach i radach adwokackich)?
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...