Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotki Rodos wrzesień 2007

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Fluktus
Odkrywca
Fotki Rodos wrzesień 2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fluktus » 04.11.2007 13:29

Witam wszystkich serdecznie :D. Pogoda za oknem niezbyt przyjemna dlatego postanowiłem wrzucić kilka fotek z wrześniowego pobytu na słonecznej wyspie Rodos. Mam nadzieję, że ciepełko bijące z niektórych fotografii udzieli się również innym forumowiczom.

Z małymi komplikacjami (2h opóźnienia) wystartowaliśmy 23. września z Warszawy. Już po około 40 minutkach przelatywaliśmy nad Tatrami. W dole niektóre doliny w Beskidzie Sądeckim były przykryte jeszcze mgłami.

Obrazek

a po około 1.5 h minęliśmy wybrzeże Grecji i lecieliśmy już do końca nad morzem.

Obrazek

Mieszkaliśmy w miejscowości Ixia, położonej około 5km od miasta Rodos.

Obrazek

Mieszkając w Ixi nie można nie wykorzystać bliskości miasta Rodos, tak więc praktycznie codziennie robiliśmy sobie spacerek lub jechaliśmy autobusem do miasta. A jest co oglądać:

Port Mandraki

Obrazek

Obrazek

Pałac Wielkich Mistrzów:

Obrazek

Ulica Rycerska (Ippoton)

Obrazek
Fluktus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fluktus » 04.11.2007 13:47

Stare miasto wygląda fantastycznie nocą np Meczet Sulejmana

Obrazek

Warto "poszwędać" się po starym mieście bez celu kilka razy i zawsze trafia się na coś ciekawego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i wreszcie plaża w Rodos szeroka, żwirowa z widokiem na odległe wybrzeża Turcji

Obrazek

Obrazek

Co ciekawe wystarczy przejść późnym popołudniem na północną część plaży, żeby doznać uderzenia silnego wiatru, który na południowej plaży w zatoce obok portu Mandraki jest prawie nie odczuwalny. Podobno silne wiatry są charakterystyczne dla jesieni, ale przy 33 stopniach działają super :D :D :D

Obrazek
Fluktus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fluktus » 04.11.2007 13:59

Wszystkim, którzy wybiorą sie na Rodos zdecydowanie polecam wypożyczenie samochodu. We wrześniu 1 dzień, Fiat Panda, kostował nas 35 Euro + tankowanie za około 15 Euro wystarczyło na objechanie całej wyspy wybrzeżem.

Oj było na co popatrzeć :D
Wyspy Chalki z Kastelos Kritinia i fantastyczne wybrzeże no i oczywiście same ruiny zamku.

Obrazek

Obrazek

Ruiny zamku Monolithos

Obrazek

Zatoka Apolakias

Obrazek

Południowy cypelek Rodos - Prasonisi z gigantyczną plażą oblewaną przez morze z dwóch stron. Raj dla serferów z silnymi wiatrami z północy

Obrazek

Obrazek

Miasto Lindos i okoliczne zatoczki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Fluktus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fluktus » 04.11.2007 14:06

Na koniec jeszcze jeszcze kilka ujęć z okolic Rodos i Ixi

Widok z Monte Smith na północ

Obrazek

Obrazek

Akropol miasta Rodos na Monte Smith

Obrazek

Obrazek

Rekonstrukcja starożytnego teatru

Obrazek

i starożytny stadion

Obrazek

Na koniec w czasie powrotu do domku mieliśmy jeszcze jeden fantastyczny widok. Wygasły wulkan-wyspa Nisyros obok wyspy Kos

Obrazek

i sama wyspa Kos

Obrazek
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 04.11.2007 14:44

Piękne zdjęcia!
Pozdrawiam.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 04.11.2007 14:57

uu jak cieplutko się zrobiło :) przepiękne fotki :) Lindos cudowny :)
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 05.11.2007 08:58

Mam podobne zdjęcia z wrześniowej podróży poślubnej na Rodos... Nasz hotel był w miejscowości Pefkos, niedaleko Lindos.Lindos to piękne stare miasto (chyba najpiękniejsze na wyspie), kojarzące mi się trochę z Trogirem (te wąskie uliczki..) _Wyspa Rodos piękna, ale...Dalmacja piękniejsza...
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 05.11.2007 09:09

Ślicznie,i tak zaraz wakacje się przypominają .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.11.2007 09:56

Wreszcie zobaczyłem piękne greckie niebo i greckie morze :lol:
Teraz wiem, że do Grecji (i na wyspy) trzeba jechać we wrześniu - w lipcu i sierpniu takich kolorów w Kokkino Nero nie widziałem :cry:
:papa:
Fluktus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fluktus » 05.11.2007 19:42

lutka napisał(a):Mam podobne zdjęcia z wrześniowej podróży poślubnej na Rodos... Nasz hotel był w miejscowości Pefkos, niedaleko Lindos.Lindos to piękne stare miasto (chyba najpiękniejsze na wyspie), kojarzące mi się trochę z Trogirem (te wąskie uliczki..) _Wyspa Rodos piękna, ale...Dalmacja piękniejsza...

Oj tak Lindos piękne jest :D :D . Jakbym się wybierał kolejny raz na Rodos to chyba właśnie w tamte okolice. No i wrzesień też jest super bo w sezonie podobno strasznie trudno się poruszać po wąskich uliczkach Lindos, które momentalnie się korkują już od rana.
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 06.11.2007 09:50

Na Rodos brakowało mi najbardziej chorwackiej kuchni, tej róznorodności ryb i owoców morza.Kuchnia grecka wydawała mi się uboga i mało zróżnicowana. Wszędzie tylko souvlaki i moussaka... Owoców też bardzo mało; drogie i tylko z supermarketu. O targach z owocami, warzywami, świeżymi rybami, które tak powszechne są w Cro, na Rodos można było tylko pomarzyć...
Fluktus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fluktus » 06.11.2007 20:40

lutka napisał(a):Na Rodos brakowało mi najbardziej chorwackiej kuchni, tej róznorodności ryb i owoców morza.Kuchnia grecka wydawała mi się uboga i mało zróżnicowana. Wszędzie tylko souvlaki i moussaka... Owoców też bardzo mało; drogie i tylko z supermarketu. O targach z owocami, warzywami, świeżymi rybami, które tak powszechne są w Cro, na Rodos można było tylko pomarzyć...

Nic dziwnego że na Rodos brakowało Ci chorwackiej kuchni w końcu było to Rodos a nie Hvar :lol: :lol: :lol: A tak na serio jeżeli twierdzisz że w Grecji nie ma różnorodności ryb i owoców morza, a kuchnia grecka jest uboga to chyba nie byliśmy w tej samej Grecji 8O. Jest cała masa typowo greckich potraw znanych na całym świecie które nie są zbyt popularne nigdzie indziej. Jeżeli jedna kuchnia łączy jagnięcinę, baraninę, małże sery, warzywa, takie wynalazki jak ośmiornice to czy to jest monotonne ? :lol:

A straganiki ??? zatrzęsienie: oliwki, ouzo, winko miejscowe własnej produkcji - retsina, miody, sery wszelkich odmian, małe słodkie miejscowe winogrona, baklava. Wielki targ Nea Agora jest w Rodos (zresztą na zdjęciu).
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 07.11.2007 08:27

No właśnie, jeden wielki targ Nea Agora w Rodos.Z Lindos to trochę daleko na zakupy po świeże owoce, zwłaszcza jeżeli nie wynajmuje się auta na cały pobyt... Co do ouzo i innych lokalnych alkoholi, owszem, jest ich wszędzie pod dostatkiem. Osobiście nie przepadam z ouzo. Nie ma natomiast możliwości zakupu świeżej ryby od rybaka, małż na targu, etc.Tego mi brakowało. W restauracjach natomiast zawsze proponowano standardową zapiekankę z bakłażanami, gołąbki zawijane w liściach winogron i nieśmiertelną sałatkę grecką...Kalmary podawane są w jeden sposób (w Cro przynajmniej na 3 sposoby). Pisząc o Rodos, odwołuję sie do Chorwacji, bo jestesmy na chorwackim forum, a z drugiej strony zawsze kiedy jestem w innym kraju, tęsknię sobie za Chorwacją :) Pozdrawiam.
Fluktus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fluktus » 07.11.2007 10:48

lutka napisał(a):No właśnie, jeden wielki targ Nea Agora w Rodos.Z Lindos to trochę daleko na zakupy po świeże owoce, zwłaszcza jeżeli nie wynajmuje się auta na cały pobyt... Co do ouzo i innych lokalnych alkoholi, owszem, jest ich wszędzie pod dostatkiem. Osobiście nie przepadam z ouzo. Nie ma natomiast możliwości zakupu świeżej ryby od rybaka, małż na targu, etc.Tego mi brakowało. W restauracjach natomiast zawsze proponowano standardową zapiekankę z bakłażanami, gołąbki zawijane w liściach winogron i nieśmiertelną sałatkę grecką...Kalmary podawane są w jeden sposób (w Cro przynajmniej na 3 sposoby). Pisząc o Rodos, odwołuję sie do Chorwacji, bo jestesmy na chorwackim forum, a z drugiej strony zawsze kiedy jestem w innym kraju, tęsknię sobie za Chorwacją :) Pozdrawiam.

Hhehhe no gdybyśmy wszyscy nie tęsknili za Chorwacją to nie byłoby nas na tym forum :D :D :D

Warto jednak w każdym kraju wyszukać coś oryginalnego. Lindos tak dobrze nie poznałem więc może rzeczywiście oferta kulinarna jest tam słaba. Środek ciężkości na Rodos zdecydowanie leży w mieście Rodos i na dobry wyszukany obiadek pewnie warto się wybrać do tamtejszych restauracji. Z tego co wiem to największą atrakcję i tak stanowią małe górskie wsie gdzie można kupić kulinarne rarytasy robione starymi metodami niestety trzeba najpierw dotrzeć do tych wiosek. Miasto Rodos i Lindos to kombinaty turystyczne - to zdecydownie inny rodzaj turystyki niż Chorwacja. Podobno na Rodos jest tylko jedno nieoficjalne pole namiotowe tak więc ja musiałem zawiesić (ale tylko tymczasowo) mój ulubiony sposób spędzania wakacji :D

Powrót do Grecja - Ελλάδα