Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

plaze piaskowe w Chorwacji

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jolanta123456
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolanta123456 » 15.10.2007 15:20

Interesuje mnie wyjazd do Chorwacji do miejscowosci Nin chcialabym sie dowiedziec czy sa tam piaskowe plaze i jak tam jest?czy ktos ma sprawdzone adresy jakis kwater?jak tak to prosze o ich podanie :D a moze ktoś ma jakies propozycje innych miast z dalmacji północnej :D
Ostatnio edytowano 15.10.2007 17:06 przez jolanta123456, łącznie edytowano 1 raz
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 15.10.2007 17:06

Nin jest nastarszym chorwackim królewskim miastem położonym na małej wyspie pośrodku płytkiej laguny. Jest to miasto ze sławną historią, które posiada wiele historyczycznych zabytków wartych zobaczenia, a wraz z krajobrazem oferuje doskonałe warunki do relaksu i rekreacji, zwłaszcza medycznej turystyki. Jest to największe znane znalezisko morskiego błota nazywanego peloid. Nin jest oazą z płytką, długą i piaszczystą laguną, kóra jest odizolowana od miejskiego ruchu i daleko od mieskiej strefy. Morskie płycizny i fakt, że ten teren jest schowany w ląd powoduje, że temperatura wody w morzu jest 2 lub 3 stopnie wyższa niż na otwartym morzu. Plaże zostały uznane przez ADAC za najpiękniejsze w Dalmacji. Piaszczyste plaże Nin są idealnym miejscem na rodzinne wakacje z małymi dziecmi, a także dla starszych wiekiem gości. Młodym gościom dyskoteka "Saturnus" w "Holliday Village Zaton" zapewnia najbardziej nowoczesną zabawę i jest oddalona od centrum Nin zaledwie 15 min. drogi.

:lol: :wink:

http://www.adriagate.com/pl/chorwacja-m ... c/Nin.aspx

tutaj :) masz kwatery :papa: Pozdrawiam Adam :)
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 24.10.2007 22:42

Plaża piaszczysta również jest w miejscowości Lumbarda na wyspie Korčula -około 8 km od Korčuli.
Kursują taksówki, z dojazdem 'nema problema' :wink:.
Byłam, polecam, aczkolwiek cień - tylko parasolkowy (jest wypożyczalnia) pozdrawiam.

wygląda tak:
Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 18.03.2009 00:40 przez mutiaq, łącznie edytowano 1 raz
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 01.04.2008 12:47

LUMBARDA!

A te kamienie niecj cią nie zmylą, zajmują tylko brzeża plaży.
Komodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Komodna » 08.04.2008 21:08

Witam
Byłam w Nin w zeszłym roku. Plaża - troszkę grubszy piasek. Idealne miejsce dla dzieci. Polecam - idealne miejsce wypadowe na wycieczki. mogę przesłać kilka zdjęć. Mieszkaliśmy w apartamencie jakieś 150m od plaży. Blisko do sklepu i bankomatu. chętnie wybrałabym się tam jeszcze raz ale w tym roku ruszamy bardziej na południe. Pzdr
gusio72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusio72 » 13.04.2008 21:49

Komodna napisał(a):Witam
Byłam w Nin w zeszłym roku. Plaża - troszkę grubszy piasek. Idealne miejsce dla dzieci. Polecam - idealne miejsce wypadowe na wycieczki. mogę przesłać kilka zdjęć. Mieszkaliśmy w apartamencie jakieś 150m od plaży. Blisko do sklepu i bankomatu. chętnie wybrałabym się tam jeszcze raz ale w tym roku ruszamy bardziej na południe. Pzdr

Witam,
Wybieramy się w tym roku (pierwszy raz do Chorwacji)z dwiema księżniczkami 4 i 8 lat ,po przeczytaniu szeregu postów, jesteśmy zdecydowani na Nin(90%) ,myślę że zdecydowały te opisywane plaże .
Czy mogłabyś podesłać wspomniane zdjęcia, ewentualnie jakies namiary noclegowe - Pozdrawiam :lol:
Komodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Komodna » 14.04.2008 20:30

Witam
To świetny wybór. Mam nadzieję że Was też zauroczy Nin.
Oczywiście podeślę zdjęcia jak znajdę wolniejszą chwilkę.
Pzdr
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.04.2008 20:38

Wyspa Lopud tez moze pochwalic sie piaskiem na plazy co widac na zdjeciach. http://www.lopud.eu/lopud/basis-p.htm
gusio72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusio72 » 14.04.2008 20:40

Witam,
Słowo "zauroczy" wywołało w Nas tyle emocji, że już chyba jesteśmy zdecydowani - czekamy na Wasze zdjęcia zniecierpliwością
gusio72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusio72 » 14.04.2008 20:49

Witam,
Rzeczywiście Lopud wygląda na dość urokliwe miejsce z ciekawą historią, jednak jest znacznie dalej wysunięte na południe , a podróż z małymi dziećmi samochodem nie należy do "najprzyjemniejszych"
Dzięki za info.
Pozdro.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 15.04.2008 15:36

NAsza wyszukiwarka forumowa niestety najlepsza nie jest, kiepsko toleruje polskie znaczki z wyjątkiem ó i nie chce jej się pracować jak wpisane słowo ma mniej niż 4 litery ;-) więc zamiast wpisać Nin trzeba wpisać np Ninie i już masz sporo wyników:

proponuję zacząć od tego wątku ze zdjeciem
forum/viewtopic.php?t=16743&highlight=ninie

Jak widac cały Nin duży nie jest wszystko da sie obejść w kwadrans. O dużej liczbie zabytków też nie ma co pisać bo na niepotrzeba około 1 godziny: najmniejsza katedra i ruiny jej okolicznej zabudowy, resztki rzymskiej świątyni, mur chyba z VI wieku, i to by było na tyle. Kilka mniej znanych zabytków w okilicy. Nikt nie pisze zaś o polach ryżowych pod murami miasta (jak byłem ostatnio jakieś 6 lat temu były uprawiane) gdzie łatwo można spotkać czaple nadobne i inne ptactwo

Piaszczysta plaża jest na łąsze piasku widocznym na
zdjęciu i kawałku lądu na przedłużeniu łachy
Obrazek
(fotka ze strony miasta)

inne wątki o Nin:
forum/viewtopic.php?t=13432&highlight=ninie
forum/viewtopic.php?t=8585&highlight=ninie
forum/viewtopic.php?t=13513&highlight=ninie
forum/viewtopic.php?t=10335&highlight=ninska
forum/viewtopic.php?t=15500&highlight=ninie

jest jeszcze gdzieś na forum post Janusza Bajcera o kampach w Ninie
no i zawsze zostaje

http://www.nin.hr/en/index_en.html
Komodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Komodna » 29.04.2008 16:02

slav napisał(a):Komodna, jeśli mogę prosić o jakieś fotki z Nina będę wdzięczny, też wybieram się po raz pierwszy, kwatery już zaklepane, wyjazd 08.08. jedziemy z niepełnosprawną córką, więc każda ocena i porada mile widziana, pozdrawiam i dziękuję z góry :)
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Witam
Nin to świetny wybór - ciche, spokojne miasteczko i plaża idealna dla dzieci.
Wysłałam fotki - mam nadzieję że dojdą.
Pzdr
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 18.06.2008 00:31

To mój pierwszy post na forum - więc kłaniam się wszystkim grzecznie:)

Sporo poczytałam, nieco się już o HR dowiedziałam. W tym roku planuje pierwsze swoje wakacje w tym kraju i każdy wątek tego forum okazuje się kopalnią wiedzy.
Ponieważ też kuszą mnie plaże piaszczyste i łagodnie opadające do morza - wiem że Nin, czytałam o Lopar. Wstępnie zdecydowałam się na Nin - wysłałm kilka zapytań o apartament i ...czekam:)
Czekając, bardzo chętnie obejrzę jakieś fotki potwierdzające uroki tego miejsca a zwłaszcza, te lagunowe plaże - mam nadzieję, że woda jest tam równie przejrzysta jak w przypadku wybrzeża skalistego/kamienistego - myle się?

Komodna napisał(a):Polecam się na przyszłość :D :D :D
Pzdr

Skoro tak - to ja poproszę grzecznie, z góry dziękując
mój mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

PS ponieważ sama dużo fotografuję - po wakacjach obiecuję wszystkim solidną relację foto:)

Pozdrawiam wszystkich
Komodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Komodna » 18.06.2008 12:28

Witaj JoteM
Niestety woda (jak to zwykle bywa przy piaszczystym dnie) jest dość mętna ale czysta.
A zdjęcia postaram się wysłać wkrótce.
Pozdrawiam zazdroszcząc pobytu w Nin, ale natura odkrywcy każe gnać w inne rejony :D
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 18.06.2008 16:10

Dzięki za fotki. Wszystkim następnym niedowiarkom ... mówię - jest piaszczysto - dostałam fotkę dziecięcych stópek całych obtoczonych w piachu:)))
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies