Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Było, minęło, czyli Hrvatska 2007

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.09.2007 21:10

Czas zacząć spisywać przemyślenia pourlopowe, zanim człowiek zapomni co i jak było :wink:

Pływadełko

Pobudka skoro świt. Fajny mi świt 2.30 w nocy z czwartku na piątek. O trzeciej rano 24 sierpnia zamykamy bramę posesji i jedziemy na południe, ku słońcu tak kochanej Chorwacji. Prom ma wyruszyć o 20.00, ale należy być 2 godziny przed wypłynięciem. Po drodze może człowieka spotkać wiele przygód a i na wariata nie pojadę. Zapas czasowy powinien wystarczyć. Trasa standardowo, czyli Zwardoń, Bratislava, Węgry, kawałek Słowenii no i Chorwacja. Już w Bratysławie wiemy, że jeśli obędzie się bez przygód będziemy ze sporym zapasem. Drogi ubywa szybko, tak że przed 11.00 witam się z celnikiem "dobar dan". Autostrada prawie pusta, lewy pas i chwilę po 14 tej jesteśmy na parkingu przystani promowej w Rijece. Wjeżdżając od razu zostajemy zapytani, dokąd zamierzamy płynąć i otrzymujemy za szybę stosowną karteczkę z wydrukowanym napisem Korcula, co ma zapewnić sprawność i prawidłowość załadunku samochodów.

Obrazek

Co tu robić :?: Temperatura w cieniu 30 stopni, córcia po podróży zmęczona i trochę marudna, krótki spacer i zakup biletów na prom. Tu ciekawostka, bo o ile już nawet w osiedlowych spożywczakach czasem można płacić w euro, o tyle za bilety na prom wyłącznie w kunach lub kartą. Wybieramy tą drugą opcję. Koszt dla naszej trójki w kabinie z oknem i autka, po dodaniu wszystkich kosztów bankowych = 1021 PLN

Siedziba Jadroliniji gdzie kupuje się bilety, to żółty budynek z zielonkawym dachem. Jeden z okazalszych w Rijece.

Obrazek

Na razie tyle bo się odzwyczaiłem od klawiatury :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2007 21:17

Rysio napisał(a):Czas zacząć spisywać przemyślenia pourlopowe, zanim człowiek zapomni co i jak było :wink:
Na razie tyle bo się odzwyczaiłem od klawiatury :wink:

Siemanko Ricardo :lol: mam nadzieje, że nie dasz długo na siebie czekac z cdn... 8)
Pozdrav :papa:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 16.09.2007 22:22

No no Rysiu, nie czkało się Tobie dzisiaj? Bo myślałam to Tobie :wink:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 16.09.2007 23:05

No to Rysiu mam nadzieję,że się do tej klawiatury spowrotem szybko przyzwyczaisz :D :D

Madzia -no ja normalnie zazdrosny jestem... :D :D :D :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.09.2007 08:40

Nooooo Rysiek :D Nie odpoczywaj za długo przed ciągiem dalszym :D:D:D

Pozdrav :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.09.2007 08:43

Kolejny cromaniak po urlopie :hut: witam
Ciekawe ile Rysio przed Zlotem opisze - ale trzeba przyznać, że rozpoczął relację "z marszu" :lol:
rentier
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rentier » 17.09.2007 11:11

Janusz Bajcer napisał(a):Kolejny cromaniak po urlopie :hut: witam
Ciekawe ile Rysio przed Zlotem opisze - ale trzeba przyznać, że rozpoczął relację "z marszu" :lol:

a kiedy i gdzie ? odbędzie się zlot CRomaniaków :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.09.2007 11:17

Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.09.2007 11:21

Bilety już mamy, więc czas na relaks. Pierwsza w tym roku ekspresso so slagom, podana z wodą mineralną z lodem, dla małej soczek i rozsiadamy się w wygodnych fotelach w kawiarni coś tam z Buddą w nazwie.

Obrazek

Mamy wrażenie, że czas stanął w miejscu. Wszystko pozałatwiane, kawa wypita a jeszcze nawet 16 tej nie ma :? Łazimy więc po nabrzeżu gdzie wiatr przynosi trochę ochłody, jednak tam słońce dość mocno przygrzewa, chowamy się więc w uliczki, gdzie domy przynoszą cień, tam znów wiatru nie ma :? Marudzimy a tu ludzie muszą pracować :)

Obrazek

Parę fiszek z Rijeki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziewczyny szczegółowo oglądają Marka Pola, czy jakichś dziur nie ma i czy bezpiecznie będzie nim w rejs wyruszyć. Mały bo mały, ale w końcu ponton w bagażniku jest, więc można go w razie czego zawczasu nadmuchać :wink:

Obrazek

Z wyglądu jednak okazuje się bardzo solidny, no i wielkością zdecydowanie przewyższa wszystko co kręci się w porcie i wokół niego, to nas trochę uspokaja :wink:

Obrazek
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 17.09.2007 12:43

Wspomnienia wracają, też byliśmy dużo wcześniej a szwendanie po centrum Rijeki w upale to słaba przyjemność. Pamiętam ten niesamowity kontrast - wsiadasz na łajbę w hałaśliwej i takiej trochę austriackiej Rijece a wysiadasz np. w Stari Gradzie (my płynęliśmy na Hvar) - palmy i pelnia egzotyki plus święty spokój. Piękna sprawa taki rejs :)
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 17.09.2007 19:39

witaj wczasowiczu :D , pisz w wolnych chwilach,których niestety mało, :cry: będę czytać
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 17.09.2007 20:38

Kajuta, rejs nocą , romantyczne fale za oknem ... Pięknie się zapowiada :)
I moje wspomnienia odżywają, kiedy to nasz prom z Ankony do Starego Gradu , o nazwie Ivan Zajc, zepsuł się i jednym promem o nazwie Dubrovnik płynęli "zdublowani" pasażerowie i moje marzenia o romantycznej kajucie skonczyły się na twardej podłodze :D
A jak Wam poszło ?
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 18.09.2007 10:08

Z niecierpliwością czekam na cd. :)
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 19.09.2007 13:45

No i masz Ci los, akurat mam mało czasu, a Rysio się zaczyna rozkręcać... kiedy ja to przeczytam? :wink:
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 19.09.2007 20:26

Rysio, relacja zapowiada się fajnie, ale pisz, pisz, pisz bo dwie doby bez kolejnych relacji wytrącają bardzo pozytywną atmosferę z czytania :wink:
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies