Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pieniądze

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Robertko11
Plażowicz
pieniądze

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robertko11 » 10.07.2007 07:02

Mam pytanie. Czy bardziej się opłaca kupić w Polsce kuny, czy może juz w Chorwacji w kantorze lub z bankomatu? :D
alexsia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexsia » 10.07.2007 07:06

Jestem
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jestem » 10.07.2007 12:39

Właśnie wróciłam - miałam i kuny i Euro. O wiele lepiej wyszło gdy zamieniałam Euro na kuny już w Cro. Nawet zapłata kartą za zakupy w sklepie wychodziła korzystniej niż kuny kupowane w Polsce.
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 10.07.2007 13:10

To bardzo ważny wybór: kuny, złotówki, dolary, euro, jeny, karta czy czeki. Alternatyw jest sporo, a właściwa odpowiedź tylko jedna. Bardzo trudno jest podjąć decyzję, zwłaszcza, że na tym forum nikt nigdy tego tematu nie poruszał.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.07.2007 13:29

Ja bym wziął riela kambodżańskiego albo ringgita malezyjskiego :lool: najlepsze kursy mają przy wymianie na kipa laotańskiego :lool:
verus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) verus » 10.07.2007 15:10

krzysiekrz napisał(a):To bardzo ważny wybór: kuny, złotówki, dolary, euro, jeny, karta czy czeki. Alternatyw jest sporo, a właściwa odpowiedź tylko jedna.

jaka :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2007 15:51

verus napisał(a):
krzysiekrz napisał(a):To bardzo ważny wybór: kuny, złotówki, dolary, euro, jeny, karta czy czeki. Alternatyw jest sporo, a właściwa odpowiedź tylko jedna.

jaka :?:

Autor chyba zawarł w tym poście odpowiedź tylko, że pomiędzy słowami "jedna. Bardzo" powinna by kreska a nie kropka :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 10.07.2007 16:23

Z mojego doswiadczenia wynika (wróciłem dwa dni temu z Chorwacji) , że najbardziej opłaca się płacić kartą. Zarówno za paliwo jak i w sklepie. Jeśli ktoś chce posługiwać się gotówką to najbardziej opłaca się kupić euro w Polsce i wymienić je na kuny w Chorwacji. Nie opłaca się natomiast kupować kun w Polsce. Jęsli już ktoś koniecznie chce mieć kuny za złotówki to niech to zrobi w Chorwacji, tam przelicznik jest korzystniejszy niż kupowanie w Polsce.Moje spostrzeżenia sprawdzają się co roku. W Chorwacji byłem już 3 razy i nigdy nie zawidłem się na swoich kalkulacjach. Dodatkowo dopowiem, że jeśli ktoś wynajmuje apartament przez ichnie biuro podróży to lepiej jest u nich zapłacić w kunach niż w Euro. Dlatego , że biuro i tak przelicza wszystko na kuny po własnym kursie euro na kuny. Wniosek nasuwa się jeden - samemu wymienic euro na kuny i wpłacić do biur. Zysk wynosi minimum od kilkudziesieciu kun do powyżej 100 kun. Pozdrawiam.
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 10.07.2007 17:48

krzysiekrz napisał(a):...zwłaszcza, że na tym forum nikt nigdy tego tematu nie poruszał.

Wydaje mi się że jednak nie masz racji !!! Pamiętam że w 2002 był jeden post ale niestety ni jak nie mogę go znaleźć...

Pewnie Admin usunął :(

Pzdr
Tomek
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 10.07.2007 18:36

przed chwila w kantorze w Gradacu skad pisze 100€ tj.711 kun,na granicy daja ok. 700.Ceny jak przed 4 laty,moze ciut drozsze lody,warzywa i owoce jak dawniej,sliwki smaczne.Zaraz kupie dzem figowy moj najwiekszy przysmak ,jutro robie na obiad nalesniki z dzemem od suhih smokvov.....smacznego
verus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) verus » 10.07.2007 22:28

Tak sobie myślę... :wink:

Przy skali wydatków na całą imprezę jaką jest wyjazd do CRO np. z całą rodziną różnice w zakupie walut wydają się mało istotne. Jeśli wydajemy jednorazowo 3-4 tys to chyba nie ma sensu zachodzić w głowę nad kursami walut, prowizjami banków, gdzie kupić, gdzie sprzedać itp.. Finalnie i tak ZAWSZE po przyjeździe zostaje nam trochę kun czy euro.

Równie dobrze można zacząć się zastanawiać nad oszczędnościami wynikającymi z zabrania ze sobą pieczywa i masła.

Każdy wie jakie ma potrzeby.
Ja zazwyczaj kupuję trochę kun na pierwsze 2-3 dni, jeśli jadę w odludne miejsce, gdzie przeważnie kantoru nie ma. Reszta to euro - płacę za noclegi a potem przy okazji wymieniam resztę.
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 11.07.2007 07:33

verus napisał(a):(...)Przy skali wydatków na całą imprezę jaką jest wyjazd do CRO np. z całą rodziną różnice w zakupie walut wydają się mało istotne. (...)

Też mam taki zdanie. Tyle, że zaraz ktoś Ci odposze, że jest biedny i że każde 10zł sie liczy, a on też chce jechać do Chorwacji.
Ostatnio edytowano 11.07.2007 08:20 przez krzysiekrz, łącznie edytowano 1 raz
Robertko11
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robertko11 » 11.07.2007 07:40

W zasadzie to macie rację! Dycha w jedną stronę czy w drugą to nie ma znaczenia. Najwazniejsze jest to, że w sobotę wieczorem już będę w Cro!!! :hut:
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 11.07.2007 08:24

Robertko11 napisał(a):W zasadzie to macie rację! Dycha w jedną stronę czy w drugą to nie ma znaczenia. Najwazniejsze jest to, że w sobotę wieczorem już będę w Cro!!! :hut:

No i jest gitez. Weź kilka kun i euro na podróż, resztę płać kartami. Nawet wypłata z bankomatów nie wychdzi drożej niz wymiana w kantorze.
Generalnie różnice sa minimalne. Nawet różnice cen benzyny w różnych krajach bardziej wpływają na samopoczucie niż na portfel.
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 11.07.2007 08:32

romek napisał(a):przed chwila w kantorze w Gradacu skad pisze 100€ tj.711 kun,na granicy daja ok. 700.Ceny jak przed 4 laty,moze ciut drozsze lody,warzywa i owoce jak dawniej,sliwki smaczne.Zaraz kupie dzem figowy moj najwiekszy przysmak ,jutro robie na obiad nalesniki z dzemem od suhih smokvov.....smacznego

Splitska Banka ( w kazdej prawie miejscowości) dzisiaj płaci

za 100 Euro 722Kn
za 100 PLN 188Kn

Transakcje wymiany sa bez prowizji

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone