Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ośmiornic

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fafikdog
Odkrywca
Łowienie ośmiornic

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 08.07.2007 11:29

Jak łowić ośmiornice?
Kiedyś czytałem takiego posta, gdzie było to dokładnie opisane, ale nie udało mi się go znaleźć.
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 08.07.2007 11:37

Podciągam ten temat i liczę na sprawdzone sposoby :)
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 08.07.2007 17:18

Ja uznaję tylko sportowe łapanie i wypuszczanie na wolność.
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=11540&postdays=0&postorder=asc&start=0

PozdraV
J.
fafikdog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 08.07.2007 19:53

Jacunio napisał(a):Ja uznaję tylko sportowe łapanie i wypuszczanie na wolność.
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=11540&postdays=0&postorder=asc&start=0

PozdraV
J.

Ale cos trzeba jeść :lol:
Cypisek88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cypisek88 » 08.07.2007 20:16

fafidog ale taki temat juz byl
forum/viewtopic.php?t=14349&highlight=
fafikdog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 08.07.2007 20:48

Cypisek88 napisał(a):fafidog ale taki temat juz byl
forum/viewtopic.php?t=14349&highlight=

Dzięki, ale kilka pytań pozostało bez odpowiedzi:
- czy ta pilka ma plywać czy tonac,
- co za lancuch (z czego i jaki długi, gruby),
- czy w nocy czy w dzien,
- jakie duze te kawałki reklamówki
- [...] 0,5 m i 1 mm nad nia [...]chyba 0,5 cm i 1 cm
- na co się łapie (tzn czego czepia).

Pzdr.
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 18.07.2007 18:40

Ja tam łowię ośmiornice ręką.
Sprzęt to maska, fajka i płetwy.
Płynę po powierzchni i wypatruję ośmiornic. Nie jest to łatwe bo one są doskonałe w kamuflowaniu się. Ale pomagają mi w tym ryby. Nie wiem dlaczego ale ryby interesuja się ośmiornicąmi. Wygląda to tak, że kilka ryb unosi się kilkanaście centymetrów nad dnem i zwrócone sa głowami w kierunku określonego punktu. Tam jest ośmiornica. Nabieramy powietrza, dajemy nura i zdecydowanym ruchem chwytamy ośmiornicę za łeb. Trzeba zrobić to bardzo szybko zanim wypuści "zasłonę dymną" i się przemieści.
Nie można też dać się nabrać na jej sztuczki z sinieniem i powiększaniem swoich rozmiarów. Ona zanim zdecyduje się na ucieczkę próbuje odstraszyć napastnika.
Największa jaką złowiłem w tym roku koło Primosten :D
Obrazek
Tą po zamrożeniu przywiozłem do Polski.
Złowione wcześniej gospodyni upiekła według jakiegoś regionalnego przepisu. Pychota :D
Obrazek
rentier
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rentier » 18.07.2007 20:27

ja też planuje złapać osmiornice i ja upichcić..ale nie wiem jak ja przygotować.Jestem smakoszem frutti de mare. mniam mniam. moze ktoś podpowie jakiś fajny przepis.
P.S.
Czy w Chorwacji są kalmary?Czy można je kupić na targu bo wiem że je złapać w wodzie jak osmiornice to sprawa niemożliwa.
fafikdog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 18.07.2007 20:59

Hunter napisał(a):Ja tam łowię ośmiornice ręką.
Sprzęt to maska, fajka i płetwy.
Płynę po powierzchni i wypatruję ośmiornic. Nie jest to łatwe bo one są doskonałe w kamuflowaniu się. Ale pomagają mi w tym ryby. Nie wiem dlaczego ale ryby interesuja się ośmiornicąmi. Wygląda to tak, że kilka ryb unosi się kilkanaście centymetrów nad dnem i zwrócone sa głowami w kierunku określonego punktu. Tam jest ośmiornica. Nabieramy powietrza, dajemy nura i zdecydowanym ruchem chwytamy ośmiornicę za łeb. Trzeba zrobić to bardzo szybko zanim wypuści "zasłonę dymną" i się przemieści.
Nie można też dać się nabrać na jej sztuczki z sinieniem i powiększaniem swoich rozmiarów. Ona zanim zdecyduje się na ucieczkę próbuje odstraszyć napastnika.
Największa jaką złowiłem w tym roku koło Primosten :D
Obrazek
Tą po zamrożeniu przywiozłem do Polski.
Złowione wcześniej gospodyni upiekła według jakiegoś regionalnego przepisu. Pychota :D

No imponujące!!
To poprosze kolegę jeszcze o dokładny opis jak oprawić (wypatroszyć) takiego osobnika.
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 18.07.2007 21:43

Głowa ośmiornicy ma taki kaptur. Wkłada się kciuki w otwór pod kapturem i odwraca się go na lewą stronę. Wycina się wszystko co się tam znajduje. Odwraca się spowrotem na prawą stronę i wycina się oczy. Pod spodem ośmiornica ma centralnie umieszczony otwór gębowy a w nim dziub. Najlepiej wyciąć okolice dziobu do 1cm wraz z dziobem.

Koniecznie trzeba ośmiornicę mrozić. Im dłużej tym lepiej. Mięso kruszeje.
Te które jadłem przeleżały tydzień w zamrażarce.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 19.07.2007 07:51

Hunter napisał(a):Głowa ośmiornicy ma taki kaptur. Wkłada się kciuki w otwór pod kapturem i odwraca się go na lewą stronę. Wycina się wszystko co się tam znajduje. Odwraca się spowrotem na prawą stronę i wycina się oczy. Pod spodem ośmiornica ma centralnie umieszczony otwór gębowy a w nim dziub. Najlepiej wyciąć okolice dziobu do 1cm wraz z dziobem.

OK. Ale jak TO ukatrupić przed oprawianiem? Na żywca to nie humanitarne, a słabych punktów próżno szukać w takiej 'galarecie' :roll:
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 19.07.2007 13:24

el_guapo napisał(a):
Hunter napisał(a):Głowa ośmiornicy ma taki kaptur. Wkłada się kciuki w otwór pod kapturem i odwraca się go na lewą stronę. Wycina się wszystko co się tam znajduje. Odwraca się spowrotem na prawą stronę i wycina się oczy. Pod spodem ośmiornica ma centralnie umieszczony otwór gębowy a w nim dziub. Najlepiej wyciąć okolice dziobu do 1cm wraz z dziobem.

OK. Ale jak TO ukatrupić przed oprawianiem? Na żywca to nie humanitarne, a słabych punktów próżno szukać w takiej 'galarecie' :roll:

Jedyne wyjście to odcięcie głowy szybkim "katowskim" ruchem. Taką odciętą głowę można oczyścić osobno, bo wyrzucać jej nie wolno. Tam jest najdelikatniejsze-moim zdaniem-mięsko. :)
leito
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leito » 20.07.2007 17:19

a jak mniej wiecej ma wygladac taka siatka?
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 23.07.2007 18:13

co z tymi ośmiornicami zaraz wyjeżdżam....30 dni 8O ,a tu nikt się nie chwali?Pokazywać trofea,chyba że w tym roku nie biorą :wink:
dendrome
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dendrome » 24.07.2007 20:43

macie jakiś przepis na przygotowanie do spożycia takiej ośmiornicy na miejscu ?
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone