Jak łowić ośmiornice?
Kiedyś czytałem takiego posta, gdzie było to dokładnie opisane, ale nie udało mi się go znaleźć.
Jacunio napisał(a):Ja uznaję tylko sportowe łapanie i wypuszczanie na wolność.
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=11540&postdays=0&postorder=asc&start=0
PozdraV
J.
Cypisek88 napisał(a):fafidog ale taki temat juz byl
forum/viewtopic.php?t=14349&highlight=
Hunter napisał(a):Ja tam łowię ośmiornice ręką.
Sprzęt to maska, fajka i płetwy.
Płynę po powierzchni i wypatruję ośmiornic. Nie jest to łatwe bo one są doskonałe w kamuflowaniu się. Ale pomagają mi w tym ryby. Nie wiem dlaczego ale ryby interesuja się ośmiornicąmi. Wygląda to tak, że kilka ryb unosi się kilkanaście centymetrów nad dnem i zwrócone sa głowami w kierunku określonego punktu. Tam jest ośmiornica. Nabieramy powietrza, dajemy nura i zdecydowanym ruchem chwytamy ośmiornicę za łeb. Trzeba zrobić to bardzo szybko zanim wypuści "zasłonę dymną" i się przemieści.
Nie można też dać się nabrać na jej sztuczki z sinieniem i powiększaniem swoich rozmiarów. Ona zanim zdecyduje się na ucieczkę próbuje odstraszyć napastnika.
Największa jaką złowiłem w tym roku koło Primosten
Tą po zamrożeniu przywiozłem do Polski.
Złowione wcześniej gospodyni upiekła według jakiegoś regionalnego przepisu. Pychota
Hunter napisał(a):Głowa ośmiornicy ma taki kaptur. Wkłada się kciuki w otwór pod kapturem i odwraca się go na lewą stronę. Wycina się wszystko co się tam znajduje. Odwraca się spowrotem na prawą stronę i wycina się oczy. Pod spodem ośmiornica ma centralnie umieszczony otwór gębowy a w nim dziub. Najlepiej wyciąć okolice dziobu do 1cm wraz z dziobem.
Koniecznie trzeba ośmiornicę mrozić. Im dłużej tym lepiej. Mięso kruszeje.
Te które jadłem przeleżały tydzień w zamrażarce.
el_guapo napisał(a):Hunter napisał(a):Głowa ośmiornicy ma taki kaptur. Wkłada się kciuki w otwór pod kapturem i odwraca się go na lewą stronę. Wycina się wszystko co się tam znajduje. Odwraca się spowrotem na prawą stronę i wycina się oczy. Pod spodem ośmiornica ma centralnie umieszczony otwór gębowy a w nim dziub. Najlepiej wyciąć okolice dziobu do 1cm wraz z dziobem.
Koniecznie trzeba ośmiornicę mrozić. Im dłużej tym lepiej. Mięso kruszeje.
Te które jadłem przeleżały tydzień w zamrażarce.
OK. Ale jak TO ukatrupić przed oprawianiem? Na żywca to nie humanitarne, a słabych punktów próżno szukać w takiej 'galarecie'
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...