Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd z małym dzieckiem. Ankieta

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Arturro74
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arturro74 » 08.06.2007 16:17

Witam.
To mój pierwszy post, do tej pory tylko czytałem. Chcę z żona i 2 dzieci wybrać się na cro w terminie 20 -30 czerwca. wiek dzieci to 2 i 8. Z dziećmi wybieram się pierwszy raz. Własnym transportem(jazda w nocy). Po przeglądaniu całego forum dalej nie wiem gdzie pojechać by znaleźć przyjazną plażę dla mojego maluszka dwulatka. Mam kilka typów i prosiłbym o wybór jednego i krótkie uzasadnienie. Może taka ankieta pomoże podjąć decyzję.
Piorytetem dla mnie jest spokój, cisza, nie zależy mi na atrakcjach związanych z wieczornym i nocnym życiem i zwiedzaniem zabytków. Liczy sie tylko łagodna plaża dla dziecka, ciepla woda, piekne widoki i duzo spokoju by poleniuchowac i odpocząć po ciezkim roku w pracy. Moje typy to:
1. Lopar na Rabie
2. Wyspa Ciovo
3. Wyspa Murter
4. Crikvenica
5. Nin, Zaton
6 Premantura na Istrii
Jestem otwarty również na propozycje innych miejsc
Za wszystkie odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję i gorąco pozdrawiam
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 08.06.2007 16:26

Nie byłem na Rabie, ale kolega bardzo mi to miejsce polecał gdy jechałem pierwszy raz z 1,5 roczną córką.

W sumie pojechaliśmy do Lumbardy (są piaszczyste plaże) No ale to jest o wiele dalej.
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 08.06.2007 16:46

Arturro74 napisał(a):Witam.
To mój pierwszy post, do tej pory tylko czytałem. Chcę z żona i 2 dzieci wybrać się na cro w terminie 20 -30 czerwca. wiek dzieci to 2 i 8. Z dziećmi wybieram się pierwszy raz. Własnym transportem(jazda w nocy). Po przeglądaniu całego forum dalej nie wiem gdzie pojechać by znaleźć przyjazną plażę dla mojego maluszka dwulatka. Mam kilka typów i prosiłbym o wybór jednego i krótkie uzasadnienie. Może taka ankieta pomoże podjąć decyzję.
Piorytetem dla mnie jest spokój, cisza, nie zależy mi na atrakcjach związanych z wieczornym i nocnym życiem i zwiedzaniem zabytków. Liczy sie tylko łagodna plaża dla dziecka, ciepla woda, piekne widoki i duzo spokoju by poleniuchowac i odpocząć po ciezkim roku w pracy. Moje typy to:
1. Lopar na Rabie
2. Wyspa Ciovo
3. Wyspa Murter
4. Crikvenica
5. Nin, Zaton
6 Premantura na Istrii
Jestem otwarty również na propozycje innych miejsc
Za wszystkie odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję i gorąco pozdrawiam

Pytanie o piaszczyste plaże to standard dla ludzi którzy nie byli w Chorwacji z małymi dziećmi. Jak dla mnie nie masz co się tym przejmować - nie to powinno być Twoim głównym kryterium.
Jeździliśmy do Chorwacji z małymi dziecmi (3, 4 latka) kilkakrotnie - fakt tego, że zamiast piasku są kamyki naprawdę nie stanowi dla dzieci przeszkody !!!

Wystarczy że kupisz dla dziecka sandałki lub buty wodne tak aby mogło bez stresowo chodzić !!!
Zabawa na plaży czy to piaszczystej czy z kamykami jest dla dziecka równie interesująca !!!

Pzdr
Tomek
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 08.06.2007 20:24

Tomek - dobrze piszesz :D Kamyczki na plaży są nawet lepsze,bo nie wchodzą tak jak piasek we wszystkie otwory i szczeliny :D ,a poza tym woda na plazach żwirkowych jest krystalicznie czysta.Wg mnie wazniejsze od piasku jest dla małego dziecka łagodne zejście do wody i długa płycizna,a tak właśnie jest np. w Żupie Dubrovackiej. :D
Pozdrav.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2007 20:43

Skoro nie zależy Ci na dzikich tłumach, knajpach itp. a zależy Ci na lagodnym zejściu do wody to polecam:
Krk w rejonie KLIMNO-SOLINE-CIZICI
http://www.tzo-dobrinj.hr/cizici_pl.asp
http://www.klimno.net/uvala_soline_hr.htm
http://www.krkinfo.com/soline.htm
plaża idealna dla małych dzieci i osób bojących się głębokiej wody - długo trzeba sie nachodzic żeby było głęboko (coś w stylu Balatonu). Plaża "piaszczysta", dno morskie piasek+trawa. Reszta na linkach, które Ci załączyłem. Więcej o całym Krk znajdziesz tu:
forum/viewtopic.php?t=15200&start=0
Pozdrav :papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 08.06.2007 21:08

A co powiesz na tą propozycję - http://www.kacha.cz/cpg/thumbnails.php?album=46 :D
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 08.06.2007 21:52

Parę lat temu byłam na Rabie w miejscowości Lopar. Rajska plaża w dzielnicy San Marino jest rzeczywiście długa, z łagodnym zejściem do wody, piaszczysta :?: ( nie mylić z naszymi bałtyckimi plażami) i.............zaludniona. Osobiście wolę plaże małe, z kamyczkami i zaciszne. Na szczęście mieszkaliśmy po drugiej stronie Loparu, tam gdzie przypływa prom z wyspy Krk i takie plaże mieliśmy w sąsiedztwie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2007 22:00

Tomek napisał(a):...Pytanie o piaszczyste plaże to standard dla ludzi którzy nie byli w Chorwacji z małymi dziećmi. Jak dla mnie nie masz co się tym przejmować - nie to powinno być Twoim głównym kryterium.
Jeździliśmy do Chorwacji z małymi dziecmi (3, 4 latka) kilkakrotnie - fakt tego, że zamiast piasku są kamyki naprawdę nie stanowi dla dzieci przeszkody....

Również pozwolę się zgodzic z Tomkiem. Pierwszy raz miałem podobne obawy. Moje dzieciaczki nie znały plaż kamienistych i nie wiedziałem jak na to zareagują. Okazało się, że był to strzał w 10 - takie plaże jako nowośc dla nich okazały sie bardziej atrakcyjne (z punktu widzenia dziecka). Mnie również bardziej przekonują kamyczki, przynajmniej człowiek nie jest oblepiony piachem co w kontakcie z olejkiem czy kremem do opalania miłe nie jest :lol:
:papa:
Arturro74
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arturro74 » 08.06.2007 22:41

Zgadzam się z Wami w kwestii przewagi plaży z drobnymi kamykami nad piaskiem, Dlatego przed napisaniem postu byłem zdecydowany na Ciovo, ale nie wiem czy znajdę tam plażę z łagodnym zejściem. Na Rabie byłem motocyklem i przeraża mnie kolejka samochodów na prom. Teraz zaczynam myśleć o wyspie Krk po waszych postach, ale poczekam na dalsze opinie, szczególnie o pozostałych miejscowościach. Pozdrawiam wszystkich
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2007 09:17

Piotrek_B napisał(a):...polecam: Krk w rejonie KLIMNO-SOLINE-CIZICI...

Może te trzy zdjęcia przybliżą Ci ten rejon
zdjęcie 1, zdjęcie 2, zdjęcie 3
Plaża w niedalekim Šilo wygląda tak: zdjęcie 4
Pozdrowienia
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 09.06.2007 12:42

wiech napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):...polecam: Krk w rejonie KLIMNO-SOLINE-CIZICI...

Może te trzy zdjęcia przybliżą Ci ten rejon
zdjęcie 1, zdjęcie 2, zdjęcie 3
Plaża w niedalekim Šilo wygląda tak: zdjęcie 4
Pozdrowienia
Fotki nr.1 i 2 ładne ale chyba pogoda coś nie teges? :roll:
Arturro74
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arturro74 » 09.06.2007 12:49

Na chwilę obecną przybliżyliście mi sytuację na Krku, wyspę Rab znam, jeżeli możecie napiszcie coś o Wyspie Ciovo, Wyspa Murter oraz Nin i Zaton. Przyznam się że zanim napisałem na forum celowałem w wyspę Ciovo, lecz teraz mam mały mątlik w głowie.i :D
Andreas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andreas » 10.06.2007 15:25

Arturro74 napisał(a):Na chwilę obecną przybliżyliście mi sytuację na Krku, wyspę Rab znam, jeżeli możecie napiszcie coś o Wyspie Ciovo, Wyspa Murter oraz Nin i Zaton. Przyznam się że zanim napisałem na forum celowałem w wyspę Ciovo, lecz teraz mam mały mątlik w głowie.i :D

O wyspie Ciovo wszystko wie Madzia , sam korzystam z jej wiedzy :D Poczytaj parę postów Madzi i ci się rozjaśni. :) Też jadę z dziećmi na Ciovo.
pklimas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pklimas » 10.06.2007 16:29

Z malym dzieckiem - to tylko nad piaszczysta plaze. Polecam Czarnogore bylem z dzieckiem gdy mialo 1 rok i gdy mialo 2 lata.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 10.06.2007 18:16

Byliśmy z małolatą jak miała rok - wyspa Brać, Povlja plaża kamienista
jak miała dwa lata wyspa Hvar, Zavala, plaża żwirkowa potem Istria, Rt Kamenjak, plaża żwirkowa.
Dziecko z zachwytem powtarza "jak pojedziemy do Chorwacji to będę rzucała kamyczki".

Jako matka też wolę kamyczki, nie da rady mieć tego pełno w butach, w buzi i w .... w przeciwieństwie do piasku.

W tym roku trzylatka jedzie znowu do Povlji na Brać.

Pozdrawiam,
Aśka

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone