Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pula-Wenecja

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
HipolitOstrowski
Autostopowicz
Pula-Wenecja

Nieprzeczytany postnapisał(a) HipolitOstrowski » 31.05.2007 12:22

Hej , właśnie się zalogowałem, zresztą w konkretnym celu. Czy ktoś mógłby napisać coś o połączeniu promowym Puli z Wenecją. Planuję w lipcu pobyt w okolicach Puli, bardzo chcielibyśmy zobaczyć też Wenecję i nie wiem czy lepiej skorzystać z promu podczas pobytu, czy np. przyjechać dzień wcześniej i zacząć wakacje od zwiedzania Wenecji. Chodzi mi o koszty i jak to jest w praktyce, czas podróży, miejsca na promach itd. . Przeglądałem forum, ale nie znalazłem nic bardzo konkretynego na ten temat, bardzo proszę o jakieś info.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 31.05.2007 12:36

W 2005 roku też planowaliśmy wypad do Wenecji z Puli . Ostatecznie zdecydowaliśmy sie na zwiedzanie w drodze powrotnej. Apartament na 3 dni w Punta Sabioni - i wypad całodniowy do Wenecji. Ta opcja wydała nam sie lepsza - dalej w powrotnej drodze Jezioro Garda. Od tego wypadu w Wenecji jesteśmy co roku - w tym także /wrzesień/. Podróż z Puli statkiem pewnie ma urok - ale zabiera dużo czasu. Płynąc z Punta Sabioni też zobaczycie Wenecje od strony morza. Pozdrówcie Wenecje jeśli bedziecie wcześniej niż my.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 31.05.2007 15:02

HipolitOstrowski napisał(a):Hej , właśnie się zalogowałem, zresztą w konkretnym celu. Czy ktoś mógłby napisać coś o połączeniu promowym Puli z Wenecją. Planuję w lipcu pobyt w okolicach Puli, bardzo chcielibyśmy zobaczyć też Wenecję i nie wiem czy lepiej skorzystać z promu podczas pobytu, czy np. przyjechać dzień wcześniej i zacząć wakacje od zwiedzania Wenecji. Chodzi mi o koszty i jak to jest w praktyce, czas podróży, miejsca na promach itd. . Przeglądałem forum, ale nie znalazłem nic bardzo konkretynego na ten temat, bardzo proszę o jakieś info.

polecam linki:
http://www.venezialines.com
http://www.commodore-travel.hr
HipolitOstrowski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) HipolitOstrowski » 01.06.2007 11:58

Dzięki za linki, wynika z tego że aby być 6 godzin w Wenecji muszę płynąć w 2 strony 6 godzin promem i zapłacić 600-700 zł za przejazd. Po drodze na wakacje nocuję w Lijubljanie więc pewnie zrezygnuję z wycieczki morzem, wstanę o świcie, pojadę do Wenecji, a wieczorem dojadę do Puli. Będę wdzięczny za wszelkie przydatne info dotyczące wycieczki samochodem do Wenecji.
003dlaczego
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) 003dlaczego » 01.06.2007 12:37

HipolitOstrowski napisał(a):Hej , właśnie się zalogowałem, zresztą w konkretnym celu. Czy ktoś mógłby napisać coś o połączeniu promowym Puli z Wenecją. Planuję w lipcu pobyt w okolicach Puli, bardzo chcielibyśmy zobaczyć też Wenecję i nie wiem czy lepiej skorzystać z promu podczas pobytu, czy np. przyjechać dzień wcześniej i zacząć wakacje od zwiedzania Wenecji. Chodzi mi o koszty i jak to jest w praktyce, czas podróży, miejsca na promach itd. . Przeglądałem forum, ale nie znalazłem nic bardzo konkretynego na ten temat, bardzo proszę o jakieś info.

W zeszłym roku płynęłam z Puli do Wenecji. Była to zorganizowana wycieczka, za osobę 60 euro (cos koło tego), wypłynięcie ok 6 rano, powrót po 21. Płynęlismy bodaj 4 godziny (wiele atrakcji na statku), w samej Wenecji byliśmy ok 3-4 godzin, może trochę dłużej :wink: na statku i w Wenecji przewodnik po polsku, także super :)
otto7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) otto7 » 01.06.2007 19:55

Witam!
1.Termin 30.06.2006 - wyjazd z Puli 5 rano.
2.Szybki przejazd samochodem /z wyjątkiem skandalicznie oznakowanego Triestu, gdzie wykonałem kilka nawrotek/.
3. Osiągnięcie rogatek Wenecji 9,30.
4. Stanie w korku do godziny 11,30
5. 12,00 zostawienie samochodu na parkingu i przejazd taksówką wodną do starej Wenecji.
6. 12,30 - 17,30 zwiedzanie.
7. 18,00 powrót.
8. Przyjazd do Puli 22,30.
Z rozeznania wynika, że najtrudniej dostać się do miasta w godzinach przedpołudniowych.
Gdybyśmy jechali jeszcze raz, to przyjechalibyśmy wczesnym popołudniem, zwiedzalibyśmy do późnej nocy, potem krótkie spanko na parkingu lub campie pod miastem i powrót.
Zobaczyć Wenecję trzeba na własne oczy, bo narosło wiele mitów a rzeczywistość jest .........
Pozdrawiam
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 01.06.2007 20:59

Ja w tym roku zwiedzałem Wenecję poprzez Punta Sabbioni i obyło się bez żadnych kolejek. Pewnie, że to nei sezon ale "długi łykend" majowy więc i turystów jednak trochę było.
Parking w Punta 7 euro zacałą dobę, miejsca w ciul albo i więcej, przystań zaraz obok a i sklep po drodze, w któym warto się zaopatrzyć. Bilet na tramwaj wodny 6 euro/kurs albo 13 czy 15 euro za bilet całodzienny.
Sama Wenecja jest dość droga, dlatego wspomniałem o sklepie w Punta gdzuie można kupić jakąś bułkę, picie czy słodycze.
Przed zwiedzaniem katedry na San Marco trzeba oddać KAŻDĄ torbę do przechowalni albo podzielić się na grupy i tak zwiedzać. Wewnątrz za dodatkową opłatą można obejrzeć "złoty Ołtarz" - moim zdaniem nie warto.
Gondole - 100 euro za przejażdżakę. Nie skorzystałem, bo lało a to żadna frajda moknąć w łódce.
Kawa na San Marco potrafi kosztować 11 euro, ale za to pupcię można posadzić na krzesłach obitych aksamitami :)
Może to prozaiczne ale przyfdatne, toaleta znajduje się w lewym górnym rogu placu gdy za plecami mamy katedrę, płatna 1 euro.
Pałac Dożów 12 euro za osobę, warto wejść, choć dokładnie tyle kosztują w Rzymie Muzea Sykstyńśkie do których palazzo się nie umywa jednak. Nie wolno robić zdjęć ani filmować ale sprzętu nei zabierają tylko upominają.
Wjazd na wieżę - Campanilla - 6 euro, dzieci do lat 4 za free jak zresztą w Pałacu Dożów również.
Im dalej od placu tym znośniej w sensie ekonomicznym. Nie jestem zgredem i lubię zjeść w fajnej knajpie czasem, szczególnie na wakacjach, jednak zupa za 160 euro to lekka przesada :)

PS otto7 z przejazdem przez Triest żadnych problemów :)
ferrari_alex
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferrari_alex » 09.06.2010 08:14

Czyli jak i za ile dojechać z Puli do Wenecji?
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 09.06.2010 08:40

ferrari_alex napisał(a):Czyli jak i za ile dojechać z Puli do Wenecji?

Samochodem - ca. 200km, parking w Mestre albo Punta di Sabbioni.
Polecam Punta di Sabbioni i prom do Wenecji, który dobija do Pl.Św.Marka - piękny widok na Wenecję od strony morza.
ferrari_alex
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferrari_alex » 11.06.2010 19:02

A jaka jest cena statkiem z Puli do Wenecji?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2010 19:49

ferrari_alex napisał(a):A jaka jest cena statkiem z Puli do Wenecji?

cena jest chora :roll:
www.venezialines.com/en/our-services/pr ... nice-istra
naserva
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) naserva » 09.08.2010 14:21

a orientuje sie ktos jakie sa aktualnie ceny parkingu w punta di sabbioni badz jakims innym w okolicy wenecji skad w maire latwo dostac sie do centrum? i mniej wiecej ile zajmuje doplyniecie z w/w parking do centrum?
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 09.08.2010 17:43

naserva
a orientuje sie ktos jakie sa aktualnie ceny parkingu w punta di sabbioni

Parking 7 euro na dzień , statek płynie jakieś 30 minut
naserva
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) naserva » 10.08.2010 09:27

dzieki bardzo za informacje. tak jeszcze spytam: nie ma problemu zeby trafic na ten parking? i chyba nie ma tam jakiegos wielkiego tloku zeby byl problem z miejscem?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.08.2010 09:45

23 juro za dobe na wielopoziomowym.
Policz, czy kilka osób za prom nie przewyższy tej kwoty, a jestes niezależny.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies