Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2007: Tarnów - Mostar/Tucepi/Orebic

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 31.05.2007 07:01

:lol: :lol: Za chwilę wyjeżdżam .....
:papa:
Ostatnio edytowano 05.08.2007 19:34 przez Buber, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.05.2007 07:05

Tobie - szczęśliwej drogi, udanego pobytu :D :papa:
Nam - wspaniałej relacji po Twoim powrocie :lol: :lol:
monikak71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikak71 » 31.05.2007 07:14

Buber, szczęśliwej drogi i niezapomnianych wrażen. Mam nadzieję, że sie spotkamy w Tucepi niebawem :D
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 31.05.2007 08:05

Szczęśliwej drogi i wspaniałych wrażeń :!:
Pozdrawiam
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 31.05.2007 11:35

Trzymaj się Buberku,odpoczywaj i wracaj szczęśliwie :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 31.05.2007 11:47

Ożesz Tyyyyy... ależ Ci dobrze 8O :D, ale napiszesz jak było :!: Nie może być inaczej :!::!::!::!:
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 31.05.2007 11:54

Oj, ale Ci fajnie, w tamtym roku odwiedzalismy te same rejony (Brac) a tym widzę, że wyjeżdzasz tam gdzie ja bawiłam w 2004. Udanego wypoczynku. :wink: Kocham Orebic... sierpień 2004 - ach to były wakacje... :wink:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 01.06.2007 22:22

Kochani dzieki wszystkim za mile slowa. Bede dalej tak pisal - bo klawiatura jest ustawiona na ichni jezyk i nie idzie tego zmienic. Bo siedze sobie teraz w sympatycznym internet cafe przy Starym Moscie w Mostarze i pisze te slowa.
Wlasciwa relacja bedzie oczywiscie jak wroce ale teraz slow pare o sprawach ktore moga sie przydac w drodze i cos dla milosnikow planowania z zegarem.
Nadmiemiam ze jade raczej zgodnie z przepisami z tolerancja do 10km w gore :D .
Wyjazd - Tarnow 8.30.
Granica w Koniecznej - 10.05. 93km jadac przez Gorlice (ale troche zboczylem z trasy, do mojej roboty).
SŁowacja:
Presov: 10.57. 151km, Koszyce: 11.40. 187km
paliwo - Shell przed granica wegierska - diesel 36,90; 95-37 i jakies setne. Granica z Wegrami - 11.55. 219km.
Wegry:
na granicy info ze matryce mozna kupic w benzin pumpa za 25 km co czynie - paliwo tam diesel 270F, 95 - 290,9;
wjazd na autostrada k/Miszkolca- 12.45. 271km; 14.30. rogatki Budapesztu - tu jak zwykle. Tu pierwszy dlugi postoj McDonald - ok. 40 min. (bo tak to tylko bylo 5 po ok. 10min. od poczatku). Dalej AUTOPALYA M7 konczy sie jak wczesniej w Zamardi, a jak potem to nie wiem bo skreciŁem tam prosto na poŁudnie na Kaposvar w droge rownolegla do 67 (nastepny skret poludniowy). Zaraz za skretem wysoka i dluga estakada (pewnie c.d. autostrady in tractu) Jazda przyjemna - ruch niewielki. Miski widziaŁem tylko 2 razy (ale raz przy nieoznakowanej biaŁej Borze). Kaposvar mijamy od polnocy - 18.10. 650km. Powoli dochodziŁa juz 7., wiec pasowaŁ jaki nocleg. WymysliŁem jednak ze nie po wegierskiej stronie w Barcs (bo z nimi sie nie dogada), tylko w cro.
Spalismy kolo Viroviticy (trzeba skrecic z glownej drogi w prawo) i w miejscowosci Korija (7.50. - 733km) jest po lewej zaraz na poczatku pension Virginia (2 Łozka, ale jako sie zmiescilismy + sniadanie = 280K). Sniadanie obfite i pyszne + gospodarze super. Rano (8.30.) wyjazd dalej na Daruvar, Lipik - tu uwaga nie przegapic skretu w lewo oznakowanego na Okucany - i dalej niepozorna spokojna droga do granicy. Aha odcinek granica jedna (H/cro) i druga (Cro/BiH) - zero sobe - tylko w miastach hotele. Paliwo w cro - 95 - 8kn, diesel - 7,35 kn. Po drodze raz miski z suszra k/ Daruvaru.
Granica; 10.30. 848km. Na moscie granicznym korek - odprawa ciezarowek po stronie bosniackiej wiec mimo ze wasko to trzeba je chamsko wyprzedzic (nie ma wyjscia) - bo bedzie sie czekac nie wiem dokad.
BiH W Gradiskach - po stronie boniackiej peŁno pensionow, stacji benzynowych i restaurantow. Paliwo przed bania Luka - diesel 1,77M, 95 - 1,87M. Do Bania Luki droga prosta nudna, duzy ruch, duzo traktorkow i takich tam. Potem kanion Vrbasu , potem Jajce (968 km) - polecam tutaj postoj (my bylismy 12.45. - 14.00). Auto w jajcach przed glowna brama - 3M. Potem dolina neretwy - i Mostar - 16.55. - 1132km.
Teraz bedzie o drogach w BiHu (pewnie powtorze duzo faktow :wink:):
Nawierzchnia nieco lepsza jak u nas, wasko. Znaki bez sensu - konczy sie ograniczenie - zaczyna za 10 metrow nastepne. czasem jest znak koniec ograniczenia predkosci a poczatku nie bylo. Uwaga na tunele we Vrbasie - nieoswietlone, ZWLASZCZA JEDEN - NIEJAKI TUK czy cos takiego - w srodku zakret o 90 stopni. oznakowanie informacyjne - gorzej jak gdzie indziej ale w istotnych miejscach jest, tylko na poczatku opisane bukwami.
Kierowcy dramat - gorzej jak u nas - 2 x prawie czolo - a nie ma gdzie uciec.
Policja - 1 x zlapali mnie przed Mostarem - jechalem 100, a ponoc ograniczenie do 80. Wymyslili sobie ze zabiora paszport, wypisza kwitek ja zaplace go na poczcie w Mostarze (25km), wroce do nich i oddadza paszport 8O . Kwota mandatu - licytacje :D zaczynaja wysoko - od 50e. Pomyslalem ze im odbilo - nie chodzi o kwote tylko o te jazde w te i we wte - wiec zalatwilem to inaczej - ale tez nie bylo tanio.
opis troche niefajny - ale chetni niech sie nie zrazaja droga jest piekna, ciekawa, wrecz emocjonujaca - w Polsce nie ma czegos takiego. da sie spokojnie przejechac - zal ze nie ma wiecej czasu - bo rozbilbym ja na dwa dni (z postojem w Jajcach). Ale uwaga - meczaca - nie polecam na noc.
Ostatnio edytowano 03.06.2007 18:38 przez Buber, łącznie edytowano 7 razy
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 01.06.2007 22:25

Jezu - Buber, ale Ci zazdroszczę u nas (w Katowicach leje jakby niebo sie miało wściec). Pisz, pozdrów odemnie Orebic. :wink:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 01.06.2007 22:25

Białystok pozdravia Mostar i ... Bubera :D
piotrek.k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek.k » 01.06.2007 22:29

Niezły Gość z Ciebie, szacunek :)
że jeszcze znalazłeś chwilę żeby napisać
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.06.2007 23:14

Nowy Sącz pozdrawia Bubera z Tarnowa :papa:
volare77
Croentuzjasta
Tarnów - Tucepi

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 02.06.2007 06:47

Tuchów też pozdrawia . Ale co to ? Na stronie IZOR
nad Splitem leje cz jakas burza . Ale może to przejsciowo
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 03.06.2007 18:48

Kto jest zainteresowany "moja" trasa niech sprawdzi moj poprzedni post, bo sporo pozmienialem - jest teraz bardziej syntetyczny. Wiecie wieczorny Mostar, bosniackie dziewczyny :wink: i od razu czlowiek pisze o glupotach i nie wszystko.
C.d.
Mostar - spanie w znanym wszystkim pension Rose (jest w necie) - sa znaki od glownej drogi - warunki b. dobre - jedyna rzecz to zaslonka, a nie kabina prysznicowa, bo dzieci zachlapaly lazienke; no i przy glownej drodze - ale nie slychac. od starego miasta 15, a nie 5 minut drogi. Sniadanko super.
Rano wyjazd 9.05. - droga przez gory do Medugorje - 9.45. - 1168km. Trzeba tam jechac na parking za bazylika (skrecic przed nia w prawo) bo gdzie indziej malo miejsca.
Wyjazd stamtad 11.00. - 11.25. 1192km - Kravica (drogowskaz w studenci nieczytelny - pisze tylko wod krav.
Wyjazd z wodospadow 12.00. - przejscie ciernyj grm ? (nie pamietam)
Tucepi - 1260km -13.15.
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 03.06.2007 19:05

No i z Bielska pozdrowionka.Trasa nie ,,moja'' ale końcem lipca też na południe :wink: :papa:
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies