Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkańska majówka objazdowa; BiH, HR, MNE, AL - konkluzje

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.05.2007 15:22

Upłynęło już parę dni od najdłuższego długiego weekendu w Europie - pora na jakieś refleksje.
Pomny pozytywnych doświadczeń z majówki 2006 (I/HR/SLO) postanowiłem ruszyć tym razem w najbardziej ulubionym, bałkańskim kierunku, co by nadrobić zaległości turystyczne; zobaczyć wreszcie Czarnogórę i Albanię oraz poszerzyć znajomość BiH. Chorwacja była tym razem tylko na deser bo nie sposób ten kraj ominąć.
Plan był jak zawsze jasny jak slońce i prosty jak drut; wyjazd całą rodzinką w piątek 27-go kwietnia zaraz po robocie a powrót w niedzielę 6-go maja co daje łącznie 10 dni dłuuugiego weekendu. I jak zawsze jazda w ciemno, bez pośpiechu, gdzie oczy poniosą, byle tylko dotrzeć przez BiH, HR i Czarnogórę do Albanii i wrócić w jednym kawałku.
Ostatecznie wyszła z tego następująca wycieczka;
Piątek 27.04; wyjazd z Krakowa o 16.00 przez Chyżne-PL/SK- przez-Bańska Bystrzyca-Szturovo (SK/H)-Esztergom (nocleg)
Sobota 28.04; zwiedzanie Esztergomu; Balaton- Barcs (H/HR)-Virovitica-Daruvar-Bosanska Gradiszka (HR/BiH) - Bania Luka-kanion Vrbasu- Jajce (nocleg)
Niedziela 29.04; zwiedzanie Jajców (vel Jajc vel Jajec; jak to się k... odmienia?)-Sarajevo (zwiedzanie+szwędanie)-kanion Neretvy-Mostar (nocleg)
Poniedziałek 30.04; Mostar (zwiedzanie ze szwędaniem) - Metković (BiH/HR)-delta Neretvy- Neum (BiH/HR) ; Ston (mała kawka) – Dubrownik (szwędanie) - Cavtat (szwędanie i nocleg)
Wtorek 01.05; granica HR / MNE - Herceg Novi (zwiedzanie) - Boka Kotorska (podziwianie natury) - Budva- Sv. Stefan i tu założyłem bazę na 3 dni, tj wynająłem apartman na 3 noce
Środa 02.05; Budva (zwiedzanie) - Kotor (zwiedzanie) - masyw Lowczenu (krajobrazy!) - Cetinje (zwiedzanie) -powrót do Sv Stefan
Czwartek 03.05; Stari Bar (zwiedzanie) - Ulcinj (zwiedzanie) - Velika Plaża - granica MNE/AL - Szkodra (zwiedzanie) - powrót do Sv Stefan
Piątek 04.05; Odwrót do domu; Podgorica-Nikśić-kanion Pivy - Hum/Szczepan polje (MNE / BiH) - Focza - Sarajewo -Zenica - Doboj - Bosanski Samac (BiH / HR) - Dakovo - Osijek (nocleg)
Sobota 05.05; Osijek (małe zwiedzanie) Beli Monastyr (rekonesans)-granica (HR/H) -Mohacz (małe zwiedzanie) - droga wzdłuż Dunaju- Budapeszt (zwiedzanie) - Sahy (H/SK)-Banska Bystrzyca-Chyżne (SK/PL) - Kraków godz 22.00

Wrażenia jak zawsze bardzo pozytywne - plan został zrealizowany w 90%. Życie na bieżąco pisało scenariusz a przy jeździe w ciemno liczne przygody były nieuniknione. Pogorszenie pogody (solidne zachmurzenie i deszcze) na koniec pobytu skłoniło nas do skrócenia wyprawy o 1 dzień - z uwagi na złą pogodę musiałem zrezygnować z wypadu w góry Durmitoru nad czym boleję ale cóż - nie można mieć wszystkiego.

Chętnych zapraszam do zobaczenia moich fotek z wycieczki, niech zastąpią szczegółowy opis odwiedzonych miejsc.
Albania: http://niezawodny.fotosik.pl/albumy/189923.html
Czarnogóra: http://niezawodny.fotosik.pl/albumy/190384.html
BiH: http://niezawodny.fotosik.pl/albumy/190566.html
Dubrownik (i okolice): http://niezawodny.fotosik.pl/albumy/190989.html
Slawonia; http://niezawodny.fotosik.pl/albumy/191034.html

Konkluzje;
Majówka to najlepszy okres na tego typu wycieczkę (objazdowo-krajoznawczą); pogoda optymalna, ok. 22-25 stopni i słonecznie, dopiero ostatniego dnia pobytu solidnie się rozpadało. Oczywiście wszystko kwitnie dookoła co dodaje kolorytu, choć na wyższych pagórkach zalega śnieg. Woda w Jadranie była o dziwo już ciepła, około 20 stopni i trochę wiary już się kąpało. Tyle że to było na samym południu Adriatyku. Rok temu na Istrii woda była bardzo zimna, wiec jeśli ktoś myśli o kąpielach w Jadranie o tej porze roku to optymalna jest Czarnogóra. Chorwacja na przełomie kwietnia i maja ostro przygotowuje się do sezonu, wszędzie trwają roboty budowlane, poszerzanie i modernizacja dróg. Poza Dubrownikiem wszędzie pustki - trochę smutno. Natomiast Dubrownik tętnił życiem niczym w sezonie, choć tłoku też nie było. Pierwszy raz miałem większy kontakt z północną Chorwacją - Slawonią (Osijek, Dakovo, Beli Manastyr, Virovitica, Daruvar); zupełnie inny klimat niż nad Jadranem, (miny i zniszczenia wojenne).
Ponownie jestem pod wrażeniem uroku Bośni; wspaniałe góry (jeszcze ośnieżone), kaniony rzek, piękne miasta, mili ludzie, niedrogo. Czarnogórę uważam za piękny kraj (krajobrazy, zabytki) - idealny na taką wycieczkę ale wakacji nie chciałbym tam spędzać z wielu względów.
Albania z kolei to niesamowity "klimat" odmiennej kultury więc warto zobaczyć ale odczucia mam mocno mieszane. Więcej o wrażeniach z BiH, Czarnogóry, Albanii i Slawonii napiszę w oddzielnych wątkach.
Węgrzy powoli ale sukcesywnie oddają nowe kawałki autostrad - na dniach powinno się dać przejechać autostradą wzdłuż całego Balatonu. Gotowy ale jeszcze nieoddany był tylko krótki odcinek w środkowej części jeziora - myślę że to kwestia dni kiedy zostanie udostępniony. Z kolei od Budapesztu w stronę Mohacza jest gotowe około 70 km autostrady ale dalej nie widziałem jakichkolwiek robót, wiec ten odcinek do granicy z HR raczej jeszcze długo nie będzie gotowy. Choć nieraz bywałem w Budapeszcie to wreszcie udało mi się co nieco zobaczyć. Myślę że jest to fajna opcja na weekend dla osób z południa Polski bo Budapeszt da się lubić.

Na koniec mała ciekawostka; Chociaż o Chorwację tym razem tylko zahaczyłem ostatecznie podczas tej majówki 7 razy przekraczałem granicę tego kraju - trzeba przyznać że nieźle się to wszystko w dawnej YU popieprzyło a granice wewnątrz dawnej YU + AL są jedyne na których traciliśmy cenny czas.
Powrót do prozy życia z takiej majówki przypomina terapię szokową. 8 dni bez Kaczogrodu aż tu nagle; lustracje, trybunały, strajki. Po "Dobro Doszli" jest "witamy w piekle". Ale cóż, tak już jest ; trzeba ciułać kasę na następne wyprawy. :wink:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 17.05.2007 22:48

Fajne zdjęcia ,fajna relacja.Dużo jeżdziłem z dziećmi,ale zawsze w innym ,,kierunku'' bo myślałem ,że ten ,,kierunek'' to DZIKIE kraje. :D
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 17.05.2007 23:34

Ożyły wspomnienia patrząc na fotkę ZATOKI KOTORSKIEJ - ach!

Fajnie Ci było.

POZDRAV!
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 18.05.2007 09:44

Niezawodny super, zazdrość mnie ściska :D :wink: .
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 18.05.2007 15:05

Pierwsza w tym roku foto-crorelacja - dla mnie super.Dzięki Niezawodny.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.05.2007 15:58

platon napisał(a):Fajne zdjęcia ,fajna relacja.Dużo jeżdziłem z dziećmi,ale zawsze w innym ,,kierunku'' bo myślałem ,że ten ,,kierunek'' to DZIKIE kraje. :D

I dobrze myślałeś bo przy Albanii czy nawet Czarnogórze Chorwacja to już prawdziwa Europa, w której niewiele już może człowieka zaskoczyć. "Tam" jeszcze wszystko może się zdarzyć...
Np. takie "cuś" widziałem na rzece w Ulcinj (MNE):
Obrazek
Obrazek
Do dziś nie wiem co to jest - nigdy czegoś takiego nie widziałem. Krajobraz jak z "Gwiezdnych Wojen".
Ale prawdziwy hardcore zaczyna się jednak w Albanii...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.05.2007 16:10

wojan napisał(a):Pierwsza w tym roku foto-crorelacja - dla mnie super.Dzięki Niezawodny.

Specjalnie dla ciebie Wojan coś milszego dla oka; zachód słońca nad Sv Stefan - taki widok miałem z apartamentu...
Obrazek
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.05.2007 16:18

Buber napisał(a):Niezawodny super, zazdrość mnie ściska :D :wink: .

Nie bój nic - mnie będzie ściskać jak TY pojedziesz... :wink:
To żeby cię nie ściskało za bardzo to może to?:
Obrazek
Na lunch może być :wink:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.05.2007 16:21

m82m napisał(a):Ożyły wspomnienia patrząc na fotkę ZATOKI KOTORSKIEJ - ach!

Fajnie Ci było.

POZDRAV!

Boka powiadasz... A Perast jeszcze pamiętasz?
Obrazek
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 18.05.2007 18:54

niezawodny napisał(a):Specjalnie dla ciebie Wojan coś milszego dla oka; zachód słońca nad Sv Stefan - taki widok miałem z apartamentu...

Dzięki raz jeszcze :D :oops:
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 18.05.2007 19:58

niezawodny napisał(a):
m82m napisał(a):Ożyły wspomnienia patrząc na fotkę ZATOKI KOTORSKIEJ - ach!

Fajnie Ci było.

POZDRAV!

Boka powiadasz... A Perast jeszcze pamiętasz?
Obrazek

niezawodny jestes bez serca! :wink: znęcasz się nad nami.Zachód słoneczka nad SV. Stefanem fajowy.Niestety "STEFANA" nie widziałem z bliska.
POZDRAV! :D
Sołtys
Globtroter
Granica : Czarnogóry i Albani

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sołtys » 22.06.2007 17:44

Mam bardzo wielką prośbę i dwa pytania. Wiele się naczytałem o tej granicy i bardzo często spotkałem się z informacjami że trzeba tam wypełniąć jakieś druki. Pierwsze pytanie to: czy żeczywiście jest coś takiego i czy polski turysta bez znajomości języka angielskiego sobie z tym poradzi?
Drugie natomiast dotyczy bezpieczeństwa w tym kraju zatem czy jest się czego obawiać?
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 22.06.2007 17:57

niezawodny napisał(a):Np. takie "cuś" widziałem na rzece w Ulcinj (MNE):
Obrazek
Obrazek
Do dziś nie wiem co to jest - nigdy czegoś takiego nie widziałem. Krajobraz jak z "Gwiezdnych Wojen".

są to stanowiska rybackie na kanale Milena
podobno jedyne w Europie
niezawodny
Cromaniak
Re: Granica : Czarnogóry i Albani

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 23.06.2007 14:08

Sołtys napisał(a):Mam bardzo wielką prośbę i dwa pytania. Wiele się naczytałem o tej granicy i bardzo często spotkałem się z informacjami że trzeba tam wypełniąć jakieś druki. Pierwsze pytanie to: czy żeczywiście jest coś takiego i czy polski turysta bez znajomości języka angielskiego sobie z tym poradzi?
Drugie natomiast dotyczy bezpieczeństwa w tym kraju zatem czy jest się czego obawiać?

Druki wypełniają Albańczycy (trzeba zaliczyć 3 różne budki). Ja dostałem jakąś wielką "bumagę" ze znakami wodnymi ale nie zawracałem sobie głowy co na niej było - chyba informacje n/t samochodu. I tu należy pamiętać że Albańczycy żądają notarialnego pełnomocnictwa od właściciela samochodu na korzystanie z auta - dotyczy rzecz jasna tych którzy nie są właścielami auta (np. jeśli auto jest na firmę lub w leasingu). A kto nie ma takowego upoważnienia musi się liczyć że trzeba będzie "posmarować" parę Euro - biorą chętnie :wink: Jadącego przede mną Polaka nie wpuścili bo auto było własnoscią ojca a on nie chciał zapłacić kilku Euro do kieszeni pograniczników.
Ową w/w "bumagę" żądają potem do zwrotu przy wyjeździe z Albanii więc należy ją zachować.
Odnośnie bezpieczeństwa; wg mnie jest bezpiecznie. Ale turyści budzą tam wciąż spore zainteresowanie tubylców co sprawia trochę nieprzyjemne wrażenie jak wszyscy się na człowieka gapią :wink:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 22.08.2007 13:34

Witam,

Super relacja, fajne zdjęcia :) ... tylko czemu one takie trochę 'blade' są ? ... w pewne dni było pochmurno, to widać, ale w inne (np. Dubrovnik) chyba słonecznie :) ... jakiś filtr czy ten twój aparat 'tak ma' :) ?

Z innej beczki, ja się właśnie wybieram w TE rejony (BiH, HK, CG) + praktycznie cała AL (Szkodra, Kruja, Tirana, Berat, Vlora, Saranda, Girokastra, Korce, Pogradec) + MK (Ohrid, Skopje) + KO (Prisztina, Prizren, Peja) + północna CG + zachodnia SR (Zlatibor, Sirogojno, Mokra Gora) aż do Beogradu ... ufff skończyłem :) ... termin 15/09 - 20/10 ... moje pytenie brzmi jakiej pogody należy się spodziewać (temeratury + opady :) ) w tym okresie i w tych miejscach?

Z góry dzięki za wszelkie info,

Pozdrawiam,

PAP
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies