Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria czy Dalmacja???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ania P.
Turysta
Istria czy Dalmacja???

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania P. » 19.03.2007 19:45

Czy ktoś z Was był i w Istrii i w Dalmacji :?: Jeśli tak, to gdzie według Was lepiej pojechać :?:
P.S. Słyszałam, że na Istrii są tylko betonowe plaże, i często pada deszcz. Czy to prawda :?:
Proszę o odpowiedź.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 19.03.2007 20:05

Ania P. napisał(a):Czy ktoś z Was był i w Istrii i w Dalmacji :?: Jeśli tak, to gdzie według Was lepiej pojechać :?:
P.S. Słyszałam, że na Istrii są tylko betonowe plaże, i często pada deszcz. Czy to prawda :?:
Proszę o odpowiedź.

Znasz to, widziałaś ... " szłyszałem że Bush (busz) nie lubi coli" . Odpowiedź jest taka sama lub podobna lub całkiem wywrotowa.
Odnośnie deszczu to może tak być jak piszesz ale może być tak, że akurat na Istrii będzie najsłoneczniej a lało będzie w Dalmacji. Co tyczy plaży .... jak zajedziesz tam gdzie akurat jest plaża betonowa .. to będzie betonowa. Czy naprawdę wierzysz w to , że całe wybrzeże Istrii jest wylane betonem i nie ma innych plaż ??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.03.2007 20:19

Od lat jeżdżę do Dalmacji i nie wybieram się na Istrię.Kilka powodów, potwierdzonych:
1.Brudna woda
2.Częste deszcze
3.Klimat mało Śródziemnomorski
4.Istria to Patelnia i w ogóle Istria to nie Chorwacja :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.03.2007 20:38

Pkt.3 potwierdzam.
Z pozostałymi się nie zgadzam.
Jeśli nie byłeś na Istrii, to powinieneś te trzy punkty sprawdzić osobiście.
:papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 19.03.2007 20:49

Zdecydowanie się zgadzam z P. Januszem. Dodam tylko że wsch. wybrz. Istrii to Dalmacja w miniaturze - warto zobaczyć i przekonać się na własne oczy. 8O
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 19.03.2007 21:03

Istra to zachod do Dalmacji!!!!
frome
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) frome » 19.03.2007 21:45

Witam,
rozwiazanie problemu jest proste. Jeżeli masz w tym roku więcej czasu, odwiedż Dalmację, i w przyszłym roku zwiedż Istrię. Jeżeli z urlopem w tym roku ciężko, odwiedż Istrię i w przyszłym roku zostaw sobie czas na Dalmację. Każdemu odpowiada coś innego, ale w każdym przypadku jesteś na dobrej drodzę spędzic fajny urlop!
Pozdrawiam i nie przejmuj się.
Ania P.
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania P. » 19.03.2007 21:55

Czyli w tym co napisałam jest trochę racji. Dziękuję bardzo :!: :!: :!:
frome
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) frome » 19.03.2007 22:10

I w tym jest cały problem. Jezeli pojedziesz na Istrię, i trafisz pechowo na betonowe płaże (których jest naprawde dużo) albo na nie tą pogodę (z tym jest gorzej, bo co jezdzimy na Krk, to raz trafiło się), to trzeba się nie przejmowac, tylko w przyszłym roku lepiej planowac. Grunt to się nie przejmowac i wierzyc w to, co większośc tutejszych "wariatów" (z przeproszeniem)-nie ma fajniejszego kraju na letni urlop z samochodem niż Chorwacja.
Jeszcze raz pozdrawiam i mam nadzieję, ze w przyszłym roku to Ty będziesz udzielac porad nowym forumowiczom.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.03.2007 22:33

Ja najpierw zawitałem do Rjieki i to co zobaczyłem mnie przestraszyło, ale może niesłusznie. Pojechałem na południe i to co zobaczyłem spełniło moje oczekiwania.
Nie mniej jednak nie zapomnę, że w Rjiece zobaczyłem pierwszą Chorwacką palmę :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.03.2007 23:27

mirko napisał(a):Istra to zachod do Dalmacji!!!!

mirko pełna zgoda.
Ale półwysep Istria, na którym mieszkasz na samym jego południu ma wybrzeże zachodnie (od Savudriji do Puli/Premantury) oraz wybrzeże wschodnie (od Rijeki do Puli/Premantury).
Ja trzy razy w latach 1997,1998,2000 byłem na zachodnim wybrzeżu w Funtanie, na kempingu Valkanela, i w tamtych latach w okresie lipca pogoda była super, nawet nieraz mówiliśmy ze znajomymi, że trzeba wziąć kamienia i "prasnąć" w słońce (nie ukraść :wink: ), bo tak piekło ciała "przybyszów z północy" :lol:
Jak jest na Istrii Dalmacji i w innych miejscach Cro obrazują zdjęcia z tej stronki:
http://chorvatsko.travel77.com/makarska/
A ta stronka prowadzi do innych :lol:
Elaj203
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 20.03.2007 08:18

Musisz sama się przekonać i wszystko zależy od tego, jak trafisz. Byłam na Istrii w drugiej połowie września i było upalnie. Na to nie ma reguły. Ostatnio na Istrii byłam w maju ub. roku i miałam ładną pogodę. Codziennie kąpaliśmy się na basenie. Natomiast w tym czasie w Makarskiej było zimno i padało. Tu są miejsca warte zobaczenia i w Dalmacji. Ja stosuję metodę: majowy weekend na Istrii dla wypoczynku, dłuższe wakacje w sierpniu/wrześniu - Dalmacja.
:D :papa: :hut:
Pozdrawiam
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 20.03.2007 08:19

Ania P. napisał(a):Czyli w tym co napisałam jest trochę racji. Dziękuję bardzo :!: :!: :!:

Nic nie ma racji. Dokładnie "O". :!: Może inaczej - Istria postrzegana jest jako "cywilizacja i luksus" , natomiast Dalmacja to jakby mniej rozwinięty rejon. Takie są zasady choć niezupełnie się z nimi zgadzam, nie muszą być całkowicie prawdziwe .
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 20.03.2007 12:59

szaki17 napisał(a):Od lat jeżdżę do Dalmacji i nie wybieram się na Istrię.Kilka powodów, potwierdzonych:
1.Brudna woda

Bzdura.

szaki17 napisał(a):2.Częste deszcze

Zdarza się

szaki17 napisał(a):3.Klimat mało Śródziemnomorski

Jak dla kogo.

szaki17 napisał(a):4.Istria to Patelnia i w ogóle Istria to nie Chorwacja :wink:

Najwyraźniej słabo znasz Istrię.

Pozdrawiam
Rafał
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 20.03.2007 13:19

Ania P. napisał(a):P.S. Słyszałam, że na Istrii są tylko betonowe plaże, i często pada deszcz. Czy to prawda :?:
Proszę o odpowiedź.

Pierwsze z brzegu http://www.panoramio.com/photo/49040.

Czy widzisz tam beton?
Mało, na dnie tej zatoczki znajduje sie taki piasek, jakiego w innych częsciach Chorwacji możesz szukać ze świecą.

Deszcze? tak zdarzają sie częściej niż np. na wyspach i południu, ponadto są bardziej gwałtowne. Ale czy to ma stanowić przeszkodę w odwiedzeniu tego pięknego zakątka?
Nigdzie poza Istrią nie zobaczysz późnoweneckich wpływów w architekturze budowlanej. Rovinij, Pula, Poreč - perełki. Hum, najmniejsze miasto świata, truflowe miasto Buzet - to tylko przykłady.
Istria to zupełnie inny region Chorwacji, różny od Dalmacji. Tak jak różne w Polsce są Podlasie i Wielkopolska. Jest równie warty zwiedzenia jak Dalamacja. Nie wiem skąd w polskich turystach pokutuje przeświadczenie o "gorszej" i "droższej" Istrii. Zapewniam, że na Istrii w knajpach bywa taniej niż w podobnych "konobach" dalmackich. Sprawdziłem wielokrotnie na "własnym portfelu" m.in. w ubiegłym roku (pierwszy tydzień Dalmacja, drugi Istria). Ceny w restauracjach niższe na korzyść Istrii (od kilku do kilkunastu procent).

jedź na Istrię i chłoń ją - warto!

Pozdrawiam
Rafał
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone