Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac-promem czy przez V.Ston?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
1Marek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1Marek1 » 16.01.2007 11:34

Witam, robie pierwsze przymiarki do kolejnej wyprawy-tym razem-na Peljesac. Jak sadzicie, czy warto czekać na prom z Ploce (2 os+ auto) czy może jechac autem przez Ston (chyba ok.100 km dalej). jak czesto pływają, ile kosztują, itp. Dobre rady mile widziane.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.01.2007 11:46

Siema. Jeździmy na Peljesac już od 4 lat i tez miałem takie dylematy.Nigdy jedna nie korzystałem z promu i tak jak mówisz robiłem tą stówkę więcej.Jeździmy do Dingac. Z tego co patrzyłem to za kasę za bilety to można kupić tyle wachy , ze zrobi się ze 200 km. Poza tym trzeba jeszcze wcelować godzinowo na prom , a w sezonie są kolejki czyli trzeba być odpowiednio wcześniej. To się trochę nie opłaca. To oczywiście moje zdanie.Jak chcesz dam ci linka na Jadrolinje , tam są ceny i chyba rozkład , ale nie jestem pewien. Pozdrav.
1Marek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1Marek1 » 16.01.2007 12:09

Dzięki, pojade dookoła autem. masz jakies namiary na dobry, sprawdzony nocleg (2 os) koniec sierpnia-pocz.wrzesnia?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.01.2007 12:24

Jechałem i płynąłem, nie wiem co lepsze, to i to ma zalety i wady. Dla mnie, miłośnika małż i ostryg droga lądowa pod tym kątem jest zdecydowanie lepsza, kupuję te rarytasy bezpośrednio w hodowli. Prom, jeśli wcelujesz w godz wypłynięcia, jest zdecydowanie szybszy. Pierwszy raz płynąłem, ale musiałem jeszcze szukać miejsca do zakwaterowania, zależało mi więc na czasie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.01.2007 13:45

zawsze polecam tylko to , bo tu byłem juz 4 razy
http://www.dubrovnik-online.com/anadingac/
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 16.01.2007 18:38

My też jadąc do Orebica zrobiliśmy "kółko", trochę się nakręcisz kierownicą ale widoczki 1sza klasa. Polecam. Co do kawtery to mojej nie mogę Ci polecić bo jet przeznaczona dla 5 osób.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 16.01.2007 19:14

Sławomir Wocial napisał(a):zawsze polecam tylko to , bo tu byłem juz 4 razy

No to się wygadałeś :wink: i w związku z tym powiedz mi czy w najbliższej okolicy (tzn 100-200-300 metrów) jest jakaś żwirowa plaża bo z fotki wygląda że skałki królują a to niestety wyklucza moje zainteresowanie ze względu na córę. Generalnie puść więcej pary :lol: :wink:
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 16.01.2007 19:16

Tekla napisał(a):My też jadąc do Orebica zrobiliśmy "kółko", trochę się nakręcisz kierownicą ale widoczki 1sza klasa. Polecam. Co do kawtery to mojej nie mogę Ci polecić bo jet przeznaczona dla 5 osób.

a ja bym bardzo prosił o namiary
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
i jeszcze jak by była kwaterka na 2 osoby ( dodatkowo) to suuper.
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 16.01.2007 19:23

Sławku a te domy to daleko od morza ? no i jakie sa tam plaże ?///////
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 16.01.2007 21:27

1Marek1 napisał(a):Witam, robie pierwsze przymiarki do kolejnej wyprawy-tym razem-na Peljesac. Jak sadzicie, czy warto czekać na prom z Ploce (2 os+ auto) czy może jechac autem przez Ston (chyba ok.100 km dalej). jak czesto pływają, ile kosztują, itp. Dobre rady mile widziane.

Warto jechać. Prom pływa rzadko (chyba co 2 godziny) i albo przyjeżdżasz godzinę wcześniej i masz pewność, że się załapiesz, albo czekasz na następny prom. Ja za pierwszym razem płynąłem, potem zawsze wybierałem jazdę. Kasowo na pewno, a czasowo zwykle też oszczędzasz, chyba że masz szczęście załapać się z końca kolejki.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.01.2007 22:16

[img][img]http://img484.imageshack.us/img484/4747/p8080259oh4.th.jpg[/img][/img]
[img][img]http://img484.imageshack.us/img484/3557/p8010061pu9.th.jpg[/img][/img]
Tak to wygląda. Z Dingac do Borka jest spacerkiem z 10 minut , idzie się asfaltową uliczką trochę pod górę , trochę z górki. Tam u nas nie ma kamienistej plaży , są skałki jak widać na stronie willi Anadingac. W Borku jest taka plaża:
[img][img]http://img393.imageshack.us/img393/8280/p8050173yl4.th.jpg[/img][/img]
Jest jeszcze jedna , ale nie mam zdjęcia , tam jeżdżą nasi gospodarze ze swoim czteroletnim Ivankiem.[/quote]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.01.2007 22:39

[img][img]http://img443.imageshack.us/img443/3280/image20lsd7.th.jpg[/img][/img]
ta druga plaża to chyba to ale to zdjęcie jest wzięte z netu ze strony Bobo Danicica.
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 17.01.2007 00:04

rich72 napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):zawsze polecam tylko to , bo tu byłem juz 4 razy

No to się wygadałeś :wink: i w związku z tym powiedz mi czy w najbliższej okolicy (tzn 100-200-300 metrów) jest jakaś żwirowa plaża bo z fotki wygląda że skałki królują a to niestety wyklucza moje zainteresowanie ze względu na córę. Generalnie puść więcej pary :lol: :wink:

Rich jak chcesz plaze dla dzieciaka to tutaj http://peljesac.info/zaporat/apartmani- ... ljesac.htm - kawałek dalej i straszna dziura,ale jednoczesnie spokój i cisza,ale po bokach jeszcze kilka ładnych i żwirowych z łagodnymi zejściami,po drodze jeszcze jedna piękna plaża przy campie Divna,jak bedziesz zainteresowany wkleje kilka zdjęć-pozdrawiam
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 17.01.2007 09:16

mpapu napisał(a):
Tekla napisał(a):My też jadąc do Orebica zrobiliśmy "kółko", trochę się nakręcisz kierownicą ale widoczki 1sza klasa. Polecam. Co do kawtery to mojej nie mogę Ci polecić bo jet przeznaczona dla 5 osób.

a ja bym bardzo prosił o namiary
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
i jeszcze jak by była kwaterka na 2 osoby ( dodatkowo) to suuper.

Właśnie posłałam namiary. Pozdrowionka.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 17.01.2007 09:56

Sławku w sumie 10 min spaceru jeszcze nikogo nie zabiło pod warunkiem właśnie że nie jest 30% podejście (z takim się spotkałem w Basce na Krku w kwaterce którą wynajmowaliśmy aż 1 dzień - pierwszy po przyjeździe) także wygląda to całkiem przyzwoicie tym bardziej że stosuję metodę rano klamoty na plażę wieczorem nazad a nie biegam z nimi tam i nazad, W przyszłym roku mała będzie już miała prawie 5 lat więc o jej mobilność się nie martwię więc i mój grzbiet odpocznie :wink:

Czy w samej miejscowości jest jakaś knajpka z jedzeniem i piciem :?: bo grzebię po necie ale widać że stronki do wioski to nikomu się nie chciało zrobić z prawdziwego zdarzenia. :D

Pietro jeśliś taki dobry to klej :wink: i pytanie podobne mam jak do Sławka - jakaś knajpa :?:
mogu se osvježiti i u malom bistrou u prizemlju kuće koji uglavnom uslužuje posjetitelje plaže.

widzę że na prizemlju jakieś plastikowe stołki stoją - czy dają tam jeść i pić :?:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies