Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Napiwki ??? Ktoś inny obsługuje, inny daje raćun ???

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 31.08.2006 20:09

Razem z rodzinką stołowaliśmy się w wielu knajpkach gdzie pochłanialiśmy ogromne ilości chorwackich dań. Obsługa była bardzo miła, często otrzymywaliśmy gratisy w formie Kruśkovaca lub Rakiji, ale nasze zdumienie wywoływał fakt, że w 80 % przypadków z rachunkiem przychodził zupełnie ktoś inny - nie obsługujący nas kelner czy kelnerka... Napiwek był , ale jakieś takie zaskoczenie i niesmak bo wręczony osobie, której się nie należał... Dlaczego tak jest ? I jeszcze jedno - Jakie napiwki obowiązują w Cro ? Gdy dawaliśmy 10% wartości to kłaniali sie jeszcze kilka dni po naszej wizycie w tej restauracji :lol:
Katarina
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarina » 31.08.2006 20:22

Bahama napisał(a):Razem z rodzinką stołowaliśmy się w wielu knajpkach gdzie pochłanialiśmy ogromne ilości chorwackich dań. Obsługa była bardzo miła, często otrzymywaliśmy gratisy w formie Kruśkovaca lub Rakiji, ale nasze zdumienie wywoływał fakt, że w 80 % przypadków z rachunkiem przychodził zupełnie ktoś inny - nie obsługujący nas kelner czy kelnerka... Napiwek był , ale jakieś takie zaskoczenie i niesmak bo wręczony osobie, której się nie należał... Dlaczego tak jest ? I jeszcze jedno - Jakie napiwki obowiązują w Cro ? Gdy dawaliśmy 10% wartości to kłaniali sie jeszcze kilka dni po naszej wizycie w tej restauracji :lol:

W Chorwacji najczesciej napiwki sa zbierane od kelnerow i ida tak na prawde do kieszeni szefa :( albo sa rozdzielane wsrod wszystkich pracownikow konoby.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2006 22:02

Też oscyluję w okolicy 10 % - to taka średnia europejska....a czy dzielą się równo , czy bierze obsługujący bezpośrednio to już ich brocha. Faktem jest, że zazwyczaj pamietają klientów - czyli system napiwków działa normalnie :lol:
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 31.08.2006 22:08

Normalnie ?
dla mnie w Cro normalnie nie było.
zamawiam ...czekam ....i dostaje rachunek -a moja rybka jeszcze w morzu.

Czyżby tak bardzo się obawiali czy PO klient zapłaci ?
Ale ujmijmy to tak że to Chorwacki folklor :)

a co do napiwków to nawet w sklepach sobie sami je robią -przywyknij że lip to raczej nie uświadczysz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2006 22:27

Wiesz Zibek, ja wrzucam na luz gdzie trzeba i lip nie zbieram na pamiątke. Zdarzyło mi się, że nie wydali reszty w lipach, ale zdarzyło się -zaokrąglili "w dół". To drobne rozliczenia i nie popsują mi wakacji na 100 % :lol: Gdyby ktoś mnie chciał przerobić na większą kasę - reaguję....i po sprawie - samo życie :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 01.09.2006 08:49

zibek napisał(a):Normalnie ?
dla mnie w Cro normalnie nie było.
zamawiam ...czekam ....i dostaje rachunek -a moja rybka jeszcze w morzu.

Czyżby tak bardzo się obawiali czy PO klient zapłaci ?
Ale ujmijmy to tak że to Chorwacki folklor :)

a co do napiwków to nawet w sklepach sobie sami je robią -przywyknij że lip to raczej nie uświadczysz

Zibek napisz co ci na sercu lezy ,a nie ściemniaj z tymi rachunkami. :D
Lipę nam tu wkręcasz. :wink:
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 04.09.2006 20:17

AndrzejJ. napisał(a):
zibek napisał(a):Zibek napisz co ci na sercu lezy ,a nie ściemniaj z tymi rachunkami. :D
Lipę nam tu wkręcasz. :wink:

może i bym napisał i zdjęcia dołączył coby zoobrazować ...tyle że na tym forum panują inne TRENDY , więc może chwilowo sie wstrzymam z relacją.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.09.2006 23:09

[quote="zibek"]Normalnie ?dla mnie w Cro normalnie nie było. zamawiam ...czekam ....i dostaje rachunek -a moja rybka jeszcze w morzu.
/quote]

A dla mnie w Cro było normalnie jeśli chodzi o rybki :lol:
zarzucam...czekam...bierze...zacinam :lol: i rybki idą na patelnie.

Obrazek

Bez rachunku, bez napiwku :lol: a "po piwku" :wink: po konsumpcji.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 04.09.2006 23:59

Janusz! Coś marne te rybki, niewymiarowe, jedna mniejsza od drugiej... :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.09.2006 08:17

Na morskie rybki nie "wymiarów" a te małe mają mniej ości :wink: :lol:
i są naprawdę smaczne :P
Pozdrawiam "greka" :wink:
honorata
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) honorata » 05.09.2006 22:28

Janusz Bajcer napisał(a):Na morskie rybki nie "wymiarów" a te małe mają mniej ości :wink: :lol:
i są naprawdę smaczne :P
Pozdrawiam "greka" :wink:
jaki wędkarz taka rybka???

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone