Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Pag - zaciszne zatoczki - jaka miejscowość

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dooverone
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dooverone » 14.08.2006 14:06

Cześć
Słyszałem że na Pagu można znaleźć fajne zatoczki.
Przeczytałem także o jakiś dojazdach do plaży samochodem?

Jaki najlepiej wybrać region wyspy (miejscowość), aby było blisko (pieszo) do zatoczek z łagodnym zejściem?

Darek
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 14.08.2006 15:55

Łagodne to jest zejście do plaży miejskiej, ale tam oczywiście jest najtłoczniej. Ja osobiscie polecam zatoczki w zachodniej części miasta Pag. Czasem trudno się domyslic, ze akurat idąc wąską uliczka wygladającą na prywatną dojdzie się do przytulnej, ogólnodostępnej (!) zatoczki. Najprościej z rana posledzić ludzi z ręcznikami albo w płetwach :). Musisz się jednak liczyć z koniecznością pokonania kilkunastu schodków do plaży a i same uliczki do płaskich zdecydowanie nie należą., he he.W folderze reklamowym miasto Pag chwali się bodaj 27 plażami, na pewno wybierzesz coś dla siebie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.08.2006 16:15

dooverone napisał(a):Cześć
Słyszałem że na Pagu można znaleźć fajne zatoczki.
Przeczytałem także o jakiś dojazdach do plaży samochodem?

Jaki najlepiej wybrać region wyspy (miejscowość), aby było blisko (pieszo) do zatoczek z łagodnym zejściem?

Darek

A dlaczego upierasz się przy Pagu z jego księżycowym krajobrazem?
Nie lepiej pojechać gdzie indziej, a Pag zwiedzić. Ja tak zrobiłem rok temu i zachwycony nie byłem. No może samym miasteczkiem.

FUX
dooverone
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dooverone » 14.08.2006 18:44

FUX napisał(a):A dlaczego upierasz się przy Pagu z jego księżycowym krajobrazem?
Nie lepiej pojechać gdzie indziej, a Pag zwiedzić. Ja tak zrobiłem rok temu i zachwycony nie byłem. No może samym miasteczkiem.

FUX

Masz na myśli wyspę Pag, czy miasto Pag, chyba jedno i drugie?
Generalnie urlop mam zamiar podzielić na 2 miejsca
Myślałem o Pagu, z powodu tych dziewiczych zatoczek:)

Potem Wyspa Brac lub Korcula. Jeszcze nie wiem

Masz inne propozycje?
Na Hvarze super i lepiej mi się podobało niż w Dubrovniku, szczególnie jeśli mam uwzględnić drogę którą należy pokonać

Wymagania:
- odosobnione plaże /zatoczki
- wieczorem wyjść do pubu,
- bez tłumów, ale totalna wieś mi nie odpowiada

Co byś polecił?

W zeszłym roku byłem na Murterze przez tydzień, potem 2 dni w dubrovniku i na końcu Hvar. Murter bardzo spokojny, kameralny, ale można wyjść coś zjeść. Hvar bardziej zatłoczony, ale super:)
Nie lubię tłoku, więc Makarska odpada. Lubię samotne plaże. Ludzi to mogę spotkać wieczorem w mieście:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.08.2006 18:57

Co do dziewiczych zatoczek, to może być mały problemik. Z tego, co pamiętam, na wyspie Pag to jest ściana skał i głębia. Nie pamiętam, jak wyglądało samo miasteczko. Kojarzę klimatyczne uliczki a la Korcula i Dubrovnik, jakiś most na drugą stronę, etc.
W tym roku zaliczyłem po raz kolejny Pakostane. Kierując się np. w kierunku Drage, po 15 min. spacerze możesz kąpać się FKK i coś jeszcze :lol: :lol: :lol: .
Z Pakostane pływałem łodzią w kierunku Zadaru i tam była plaża z piaszczystym dnem chętnie odwiedzana przez wodniaków. W skrajności naliczyłem 17 jednostek. Było warto. Można było pooglądać podwodne żyjątka, schronić się pod piniami, jak za bardzo lampa świeciła.
Nie wiem, co Ci doradzić. Orebic jest fajnym rozwiązaniem i okolice z możliwością odwiedzania Korculi. Zalety ma te same co Pakostane (z opalaniem, FKK i dalej :wink: ).
FUX
dooverone
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dooverone » 14.08.2006 20:08

Po przeczytaniu archiwum, właśnie myślę o Orebicu z wypadami do Korculi.
Pakostane, hmm popatrzę.

Dzięki:)
zbar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbar » 14.08.2006 20:22

Poznanie Pagu wymaga co najmniej 2 tygodni pobytu. Wtedy można się przekonać, że to nie tylko "księżycowy krajobraz", jak dla mnie zresztą bardzo ciekawy i stanowiący o niepowtrzalnym charakterze tej wyspy, ale również miejsca ze śródziemnomorską zielenią. Rzeczywiście urokliwe i spokojne zatoczki znajdują się wzdłuż zachodniego brzegu Zatoki Paszkiej. Można się tam dostać jadąc autem od miasta Pag w kierunku kampu Św. Duh- początkowo droga asfaltowa, potem szutrowa i wyboje, ale można spokojnie przejechać (sprawdziłem :) ). Polecam także plażę żwirkową w Simuni z widokiem na otwarte morze; we wrześniu, kiedy nie jest już tak zatłoczona, Zrce w Nonalji. Piaszczysta plaża jest w miejscowości Povlijane, ale kolor piasku budzi raczej inne skojarzenia :(. Warto wybrać się na wycieczke na koniec wyspy do Lun. Poszperaj na forum, a znajdziesz opisy miejsc do samotnego plażowania od strony zachodniej wybrzeża między Novalją a Lun.
Pozdrawiam i życze udanych wakacji na Pagu :!:
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 14.08.2006 20:46

Pag miasto i Pag wyspę na pewno warto zobaczyć. Wspaniałe, genialne widoki. Faktycznie kosmiczna wyspa, ale to raczej zaleta.Właśnie stamtąd powróciłem. Co do malowniczych zatoczek to polecam w okolicach miasta Pag - Boscana i Sw. Maryja i dalej w kierunku na Sw. Duh. W samym Pagu plaża całkiem fajna, płaska, ale zawsze zatłoczona. Pod miastem znacznie luźniej, ale nie są to puste romantyczne plaże. Na każdej z nich po kilkanaście osób. Plaże kamieniste, wąskie, woda krystaliczna. Dosyć szybko robi się głęboko co fajne dla tych co chcą popływać i ponurkować. Zejścia na plaże ostre, ale krótkie. Warto mieć buty do kąpieli z uwagi na kamieniste zejścia do wody, ale nie jest to konieczne. Wyspa Pag ma własne wino, kuchenną sól morską, doskonały ser i koronki. Jedyny minus to zdarzające się czasami ostre podmuchy wiatru, ale bywają także ciągiem dni zupełnie bezwietrzne. Same miasto Pag kameralne, mniejsze niż np. Rab, ale można pokręcić się po uliczkach, wypić esperesso, zjeść pizzę.
dooverone
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dooverone » 14.08.2006 21:09

Gdzie leży Pakostane:)?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.08.2006 21:17

dooverone napisał(a):Gdzie leży Pakostane:)?

Za Biogradem.
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 16.08.2006 23:41

"Księżycowy krajobraz" tak, ale nie na całym Pagu, np w Simuni drzewa dochodza dna 10-15 metrów od morza. Ja byłem tydzień na Pagu (wyspie) i w Pagu (mieście) z małą Bziumbą (lat trzy za dwa tygodnie) i bez obaw puszczałem ja samą do wody, nasza zatoczka wcale nie robiła się zaraz głęboka, maluchy spokojnie mogły sobie hasaća rodzice nawet czasem mogli się odwrócić bez obawy że dziecko zniknie pod wodą. Miasto ma swój urok i kilka niezłych knajpek, a w dodatku nie jest tak zadeptane przez turystów jak Novalja czy Makarska biorąc z innej beczki zupełnie.

Troche niesmiało dodam też, że miasto Pag ma jeszcze słynne "paske cipky" ...:)
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 17.08.2006 18:44

Fakt, wyspa Pag ma dwa oblicza. Z jednej strony ostre zejścia, górzyste brzegi, kamieniste plaże, zatoczki a z drugiej płaskie zejścia, więcej zieleni, np. Povljana czy Novalija. Przy okazji sam przejazd przez wyspę stanowi atrakcję od wjazdu przez wspaniały most, "pola soli", potem miasto Pag, ostry podjazd, piękne widoki i trasa na Simuni czy Novaliję. Polecam.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 19.08.2006 19:17

byłem na Pagu w miejscowości Povljana plaża Dubrownik polecam można dojechać samochodem, parking przy samej plaży, sklep oraz knajpa oraz co najważniejsze piasek tak tak zwykły piach w morzu 4 m od brzegu, plaża drobny żwirek
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 21.08.2006 07:36

Ciekawe zatoczki ?
Proszę bardzo - ale dla hardcorowców.
Miejscowość Stara Novalja. Dojeżdżacie do końca miejscowości jeszcze za bazą polskiej Nautiki.
Droga zakręca ostro w lewo, ale należy jechać prosto ostro pod górę. Przy kamienistej drodze brama wjazdowa - ale zawsze była otwarta - wjazd na własne ryzyko (były tablice zakazujące wjazdu) kamienistą drogą jedziecie kilkaset metrów.
Dojazd do kamiennych płaskowyży z zejściem do wody po skalnych schodkach.
Możliwośc pływania w okolicy stacji trafo którą na Pag dostarczany jest prąd ze stałego lądu woda kryształ - pływanie z dreszczykiem :wink:
Trochę dalej za stacją za stacją super zatoczki, niedaleko brzegu kamienna wyspa.
wowek99
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wowek99 » 07.07.2008 14:27

A czy w okolicach Novaliji można znaleść jakąś mało zatłoczoną plaże ??
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone