Witam !!
Jest to mój pierwszy post ale on już będzie bardzo długi hehehe.
Właśnie przyjechałem po pierwszym pobycie w Chorwacji i podzielę się z wami pewnymi uwagami spostrzeżeniami
I instrukcjami dla tych co pierwszy raz, taki mały informatorek.
Pomysł wyjazdu na Chorwacje padł już dość dawno, ale jakoś tak nie było kiedy a już na campa to był szok (dla mnie)
Rozpoczęliśmy przygotowania
Kupno namiotu , nasza rodzinka to:
moja Kochana żonka
dwie wspaniałe bliźniaczki po 7 lat, syn lat 10
i oczywiście ja.
Namiot musi być duży by nas pomieścić i nasze rzeczy kupiony (okazał się za myły i nie funkcjonalny, trzeba zmienić)
Czytając to forum po kolei uzbrajaliśmy się w odpowiednie sprzęta, i nie wszystko oczywiście wzięliśmy
A teraz napisze co moim zdanie na następną wyprawę trzeba zabrać spaliśmy na AutoCamp Solariz w miasteczku Sibenik(o campie potem)
więc tak :
- jeśli chodzi o namiot jak go już mamy to uzbrójmy się w młotek i twarde szpilki(śledzie) których w kpl nie ma, te co dają wbijanie kamieniami doprowadza do szału i bólu rąk
- sznury/linki
- przewody do prądu min 2x30m, przedłużacze, rozgałęziacze
- stolik i krzesełka
- pawilon
- kuchenka gazowa lub elektryczna
- cos na ziemie, podłogę do namiotu jak jej nie ma i cos przed namiot
- oczywiście oświetlenie(dobrym rozwiązaniem jest lampa halogenowa z możliwością ściemnienia)
- spinacze do bielizny
- sztućce ,talerze z stali nierdzewnej i miskę do zmywania
- mała lodówkę
- materace z grubym spodem te na plaże i środki do klejenia(ale to już przy dzieciach)
- buty na jeżowce
- maski do pływania(piękne podwodne widoki)
Hm i to by było chyba wszystko, wiem że tego jest dość sporo ale daje nam to pełen komfort pobytu
Teraz cos o samym ośrodku gdzie byliśmy i mała przestroga przed nacjami (może tylko my tak trafiliśmy)
Miasto Sibenik mała mieścina z dużą ilością apartamentów i campów do o koła my wybraliśmy polecany AutoCamp Solaria
Sam camp czysty spokojny duża ilość pryszniców z ciepła woda , kabelków i miejsc do rozbicia namiotu w bród
!!!!! nie stawiajcie namiotów obok Węgrów najbardziej wścibska i badziewiarska nacja, Niemców brudasy śmierdziele, wszystko niszczą i zachowują się po niżej krytyki
A teraz gdzie Austryjacy, Francuzi, Włosi jest wszystko OK.
Ceny – koszmar , umiarkowanie drogo tak się przedstawiaja ceny w sklepach
Mleko 1 litr 7,85 kuny to 4,10 zł
Chleb 7 kun -3,65 zł
Cola puszka 8 kun – 4,16 zł
Maska do pływania z rurka (nic specjalnego) 174 kuny - 90,48 zł
Materac plażowy 40 kun - 20,80zł
Przedłużacz 20 m 135,9 kun – 70,67 zł
Kawa espresso 12 kun – 6,24 zł
Obiad dla 5 osób na campie
3 x spagetii
1 x ryba z grilla
1 x wołowina z grilla
1 x frytki
2 x cola
1 x woda nie gazowana 1 litr
1 x herbatka typu ice tea
1 x wino białe 0,5 litra
Koszt to 425 kun – 221,00 zł
Koszt pobytu dla 2 osób dorosłych i 3 dzieci 8 nocy, samochód, namiot to 1600 kun – 832,00 zł
Drogie są autostrady w Chorwacji
Pamiętajcie o winietach – Austria, Czechy, Słowacja
Jedziemy wolno przez Czechy, Słowacje i Słowenie łapią ja cholera i liczą drakońskie kary
Dobrym rozwiązaniem jest GPS chodź Chorwacja słabo jeszcze skatalogowana
I to by było na tyle , jakies pytania uwagi walcie smiało
Ale jeszcze tam pojedziemy
Pozdrawiam
Wraczek