Potocine, Podobuce
napisał(a) Gajus.ems » 17.08.2006 10:22
verus napisał(a):dzięki wielkie!
nikt więcej tam nie był ?
POTOCINE - jesli lubisz kompletne odludzia , spokój, piękną skalista plażę to tak. Jest to malutka osada, chyba 10 domów+ skrzynka pocztowa i nic więcej. Wszystkie domki poczatkiem sierpnia br były zajęte przez Niemców i Czechów. Do minusów zaliczyłbym naprawde fatalny zjazd / w prawo po wyjeździe z tunelu Dingac/. Droga wąska prowadzi ostro w dół, miejscami szutrowa, liczne serprntyny, ale nie ma przepaści. W Potocine kończy sie droga, nawet nie ma szutrowych wzdłuz plaży. Jedynie w ok połowie zjazdu z tunalu Dingac w prawo prowadzi polna szutrowa droga do Podobuce. Droga ta miejscami prowadzi wierzchołkami gór, absolutnie nie do przejechania pojazdem / chyba że terenówką/. Ja przejechałem te kilka kilometrów do Podobuce rowerem.
PODOBUCE - mjsc troche większa, posiada wyżej starą zamieszkałą przez miejscowych część, oraz niżej przy morzu apartamenty, kapliczkę, niestety nie widziałem sklepu. Plusem jest to że można dojechać wąską asfaltówką od strony Orebica / skręt w lewo za Mokolo w mjsc. Podstup.
Nie podobała mi sie główna plaża w Podobuce, gdyż była to sztuczna betonowa.
Osobiście nie wybrałbym tych miejscowości na kilkudniowy pobyt, chociaż cenię sobie cisze i spokój. Moja opinia jest subiektywna, ponieważ miejsc te poznałem pobieżnie przebywając tam krótko.
Jeszcze jedno zdecydowanie polecam PELJESAC moje ulubione miejsce w CRO, w tym roku odwiedziłem pieszo-rowerowo szereg małych miejscowości.
GAJUS