Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Lodówka samochodowa Mobicool T25

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bazylka5
Odkrywca
Lodówka samochodowa Mobicool T25

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bazylka5 » 05.07.2006 21:39

czy ktoś jest w posiadaniu takiej i czy sprawdziła się podczas wyjazdu? Nie wiem - kupować czy nie?
pozdrawiam
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 05.07.2006 21:57

Będę być może jutro - też kupuję na Allegro... ;)

PozdraV
J.
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 05.07.2006 21:57

kup, ja tez taka mam, kostek lodu sie nie spodziewaj ale co by masło nie pływało to będzie
pozdrav
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.07.2006 17:04

mielismy lodoweczke na prad w zeszlym roku - rewelacja. gniazdko zrobilem w bagazniku z osobnym wlacznikiem i bezpiecznikiem. dobre rozwiazanie bo nawet na postoju mozna naladowac komoreczke czy akumulatorki do syfraka :lol:
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 07.07.2006 17:14

to nie jest lodowka, to chlodziareczka, nie znam bardziej lekkiego okreslenia, zbudowane to jest w oparciu o modul peltiera (czy jakos tak)
dziala tak samo ,,dobrze'' jak ,,lodowka'' na wklady tylko ze dodatkowo prad wpier...............la
wg mnie lepiej kupic taka na wklady z duza iloscia wkladow, np tyle zeby cala w srodku wylozyc i jeszcze na gore
wklady teraz bardzo tanie, jedyny problem gdzie ich tyle na raz zamrozic

jesli lodowka ma byc zasilana, 12V, 220V lub gaz to tylko parownikowa a nie czarymary :D
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 07.07.2006 17:29

http://www.allegro.pl/item113715785_lod ... czepy.html
tylko cos takiego lub jeszcze lepiej
http://www.allegro.pl/item113164387_cam ... v_12v.html
gwarantuje prace normalnej lodowki
na inne, jak juz wspomnialem czary szkoda kasy

mozna jeszcze cos takiego rozwazyc
http://www.niewiadow.com.pl/html/01.htm
ale pradozernosc tego jest wielka i cena stanowi tajemnice
Grzegorz G.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz G. » 09.07.2006 23:29

Ja mam lodowke "swojej produkcji" tzn biore zwykla na wklady wkladam pare butelek (petow) z zamrożona woda i tak zarcie dowoze do cro.Maselko twarde jak z zamrazarki a ostatnim razem schabik (tez zamrozony) przyjechjal w stanie praktycznie nienaruszonym.potem wszystko do lodowki apartmanie i jest ok. :lol: :lol: :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.07.2006 06:38

Do tej http://www.zaslaw.pl/naczepa_chlodnia.html powinno się wszystko zmieścić. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bazylka5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bazylka5 » 10.07.2006 08:12

FUX napisał(a):Do tej http://www.zaslaw.pl/naczepa_chlodnia.html powinno się wszystko zmieścić. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dobre!
premko
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) premko » 11.07.2006 09:34

Witam Ja mam loduwkę POLAR 140cm z osobnym zamrzalnikiem wypas na kempie załadowałem ją juz iczeka na wyjazd
Ballah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ballah » 11.07.2006 14:22

slawek66 napisał(a):wg mnie lepiej kupic taka na wklady z duza iloscia wkladow, np tyle zeby cala w srodku wylozyc i jeszcze na gore
wklady teraz bardzo tanie, jedyny problem gdzie ich tyle na raz zamrozic

No właśnie. Do chładziarki potrzebna jest zamrażarka.
A ja mam małą elepśtryczną chłodziarkę turystyczną starego typu - w środku do połowy jest z aluminium - zamontowałem moduł Peltiera 89 W D Tmax: 67,0 ° C, do tego solidny zasilacz sieciowy i przewody 4mm2 - MROZI w chorwackim skwarze! Musiałem po zeszłorocznych wakacjach dorobić przełącznik na pół gwizdka, bo masło rano siekierą... a i ser zamrożony niezbyt smaczny :) Tak więc w dzień chodzi na 89 Watów, a na noc przełączam na pół - nocą chłodniej.

Z tym, że tanie lodówki turystyczne sprzedawane w marketach mają moduły 36W :(, małe radiatory i ustrojstwo chłodzące jest w pokrywie. A do tego sprzedają "zasilacze" sieciowe o mocy 10 W. I jak ma toto chłodzić ?
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 11.07.2006 14:52

slawek66 napisał(a):http://www.allegro.pl/item113715785_lodowka_turystyczna_do_przyczepy.html
tylko cos takiego lub jeszcze lepiej
http://www.allegro.pl/item113164387_cam ... v_12v.html
gwarantuje prace normalnej lodowki
na inne, jak juz wspomnialem czary szkoda kasy

mozna jeszcze cos takiego rozwazyc
http://www.niewiadow.com.pl/html/01.htm
ale pradozernosc tego jest wielka i cena stanowi tajemnice

- to są wszystko normalne lodówki absorpcyjne, wypełnione mieszanką amoniakalno-wodorową. Mam taką. Potrafi typowy "niebieski" wkład żelowy położony na zamrażalniku "zmrozić na kość". Wszystkie działają na zasadzie podgrzewania owej cieczy przez grzałkę 120W. Istnieją dwa rodzaje owych grzałek - na 230VAC i na 12V (AC lub DC). Dodatkowo zasilanie gazem (palnik i płomień) poszerza możliwości urządzenia. Zaletą jest brak jakichkolwiek ruchomych części, zupełnie cicha praca i możliwość zasilania, a tym samych skutecznego chłodzenia w trakcie jazdy. Jakby co, to polecam ze wszystkich tych "wynalazków". Teoretycznie można by w trakcie jazdy używać obecnie tradycyjnej lodówki z kompresorem. Wystarczyłoby zastosować przetwornicę 12VDC/230VAC. Jednak kłopot polega na tym, że kompresory źle znoszą kołysanie - jakaś tam plugawa ciecz się w nich przelewa........
Ballah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ballah » 11.07.2006 15:16

Przelewa się olej, którym do połowy wypełniona jest sprężarka. Ja zassie ona ten olej zamiast gazu - może zaksztusić się na śmierć :).
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 11.07.2006 19:43

Kupiłem na Allegro tego Mobicoola i nie jestem zachwycony - owszem, coś tam chłodzi, ale te zapowiadane 20 C poniżej temp. otoczenia to ona osiąga chyba po tygodniu... Mała moc - słabe osiągi... :?

PozdraV
J.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 11.07.2006 20:34

Jacunio napisał(a):Kupiłem na Allegro tego Mobicoola i nie jestem zachwycony - owszem, coś tam chłodzi, ale te zapowiadane 20 C poniżej temp. otoczenia to ona osiąga chyba po tygodniu... Mała moc - słabe osiągi... :?

Z jednej strony mnie to cieszy, z drugiej martwi.
Martwi, bo juz wiele razy nachodziła mnie ochota żeby sobie takie "cuś" sprawić i po twojej opinii nie za bardzo mam już na to ochotę.....
Cieszy, dlatego że potwierdziłeś moje obawy, które były jedną z głównych przyczyn dla których się wahałem.... i nie wydałem być może niepotrzebnie kasy...

Dzięki za opinie.... Ciekawe czy to dotyczy wszystkich tego typu "lodówek", czy może takie same urządzenia lepszych (bardziej renomowanych) firm mają lepsze "osiągi".....
Następna strona

Powrót do Kempingi