Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotelik dla dziecka w samochodzie.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arek1972
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek1972 » 28.06.2006 21:46

Witam. Mam pytanie, jakie są wymogi jeżeli chodzi o dzieci, konkretnie chodzi mi o 7 latka. Czy tam wymagany jest fotelik, czy tylko podstawka?
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 29.06.2006 08:07

dokladnie nie wiem ale ostatnio cos w tej sprawie sie zmienilo, ponoc unijne przepisy weszly i chyba zalezy to od wymiarow pociechy, jesli ktos zorientowany wie wiecej to ja tez chetnie poczytam :lol:
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 29.06.2006 08:21

Dziecko do 12 lat lub 150 cm wzrostu ma jeździć w foteliku na podstawce,chodzi o to,żeby pas bezpieczeństwa p[rzechodził przez ramię i klatke piersiową,a nie przez szyję.
Na podstawce dziecko ma jeździć z tyłu a na przednim siedzeniu można prezewozić dziecko własnie do lat 12 i 150 cm tylko w specjalnym foteliku.
Ostatnio sama byłam tym zainteresowana i poszukałam.
Pozdrawiam.
MarChor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarChor » 04.07.2006 21:50

Czyli jak w końcu :) ma byc fotelik i podstawka? czy na tylnym siedzeniu dziecko np 5 letnie moze jechac na samej podstawce? a co np z fotelikami ze styropianu u nas wielce popularne - akceptowane sa?
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 04.07.2006 21:59

Fotelik ( podstawka ) musi mieć nakleję , która jest dowodem atestu.
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 04.07.2006 22:01

hania731 napisał(a):Dziecko do 12 lat lub 150 cm wzrostu ma jeździć w foteliku na podstawce,chodzi o to,żeby pas bezpieczeństwa p[rzechodził przez ramię i klatke piersiową,a nie przez szyję.

A co to takiego "fotelik na podstawce" ?? Czy są foteliki bez podstawki albo nie na podstawce?

A tak na zdrową logikę ..... zazwyczaj dziecko opuszcza fotelik i przesiada sie na podkładkę ( ta plastikowa czy styropianową ) w momencie jak przestaje sie mieścić w tradycyjnym foteliku. U mojego dziecka nastapilo to jak skończyl 6 lat , u innych troche wczesniej lub pozniej , zależy jak dziecko rośnie.

A co do tego czy fotelik z atestem czy nie .... to takie samo pytanie jak to czy sprawdzą na granicy legalność oprogramowania w laptopie albo czy muzyka na płytkach cd puszczanych podczas jazdy itd :D :D
Dziecko siedzi w samochodzie i policja/ służba celna widzi ze siedzi na foteliku czy podkładce, podkładka jest po to co napisała Hania.
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 04.07.2006 22:35

MarChor napisał(a):Czyli jak w końcu :) ma byc fotelik i podstawka? czy na tylnym siedzeniu dziecko np 5 letnie moze jechac na samej podstawce? a co np z fotelikami ze styropianu u nas wielce popularne - akceptowane sa?

W momencie.kiedy podstawka wystarczy,aby gdy dziecko siedząc na niej, pas nie przechodził dziecku przez szyję może jeździć na podstawce.
Są też takie foteliki,które nie maja już swoich pasów,ale są zapinane pasami samochodowymi i one dodatkowo oprócz funkcji podwyższenia pełnią rolę ochronną, np.zagłówki i osłony z boku. I to na właśnie na tych fotelikach może 5-cio latek jeździć na przednim fotelu,a z tyłu wystarczy podstawka.te foteliki można przeważnie zdemontować i w sumie na końcu zostaje sama podstawka i już jej nie musisz osobno kupować.
A Ty już sam wybierasz co kupujesz,podstawke,czy fotelik.Różnica w cenie jest dosyć znaczna.
Nie sądzę,żeby ktoś zaglądał na granicy,czy fotelik ma homologację,ale przecież to nie o to chodzi,aby atest był tylko po to,żeby nas skontrolowali i było w porządku,tylko,żeby dziecko było bezpieczne.
MarChor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarChor » 05.07.2006 07:02

Dziekuje Haniu teraz juz wszystko rozumiem :) no i oczywiscie wiadomo ze bezpieczenstwo na 1 miejscu !!
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 05.07.2006 07:50

MarChor napisał(a):Dziekuje Haniu teraz juz wszystko rozumiem :) no i oczywiscie wiadomo ze bezpieczenstwo na 1 miejscu !!

Cieszę się,że pomogłam,ja sama zgłębiałam ten temat dwa lata temu jak szukałam fotela dla nasze wtedy 4-ro latki,bo z tego do 18 kg zaczęła wystawać z każdego końca.
Arab
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arab » 22.04.2011 12:14

Przecież siedmiolatek to już duży brzdąc, trochę głupio by było go wozić w foteliku, poza tym jaki duży on musiał by być? Ja również zgadzam się: bezpieczeństwo na pierwszym miejscu! Takie produkty, jak wózek z fotelikiem muszą spełniać najwyższe normy i standardy
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.04.2011 12:33

Moja córa skończyła 8 lat i do maluchów w klasie nie należy. Powiedziałbym że jest jedną z większych jak na swój wiek i bez problemu wygodnie siedzi w takim foteliku - Klik
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 22.04.2011 12:39

Arab napisał(a):Przecież siedmiolatek to już duży brzdąc, trochę głupio by było go wozić w foteliku,

trochę głupio to tłumaczysz ... w końcu chodzi o bezpieczeństwo Twojego dziecka/Twoich dzieci ... moja córa ma 8 lat syn 6,5 i jeżdżą w fotelikach - takich coby się w nie mieścili ... ale to nie tylko bezpieczeństwo - pasy przechodzą bezpiecznie przez ramię nie przez szyję a także to że w razie zasnięcia w aucie - a zdaża im się to nie opadają na boki tylko fotel ich podtrzymuje ...

myślę że nie jest wstydem dbac o bezpieczeństwo i zdrowie własnych dzieci ...
Arab
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arab » 11.05.2011 14:59

Ale dobrym rozwiązaniem, gdy dziecko już nie mieści się w poprzednim modelu fotelika, a jeszcze mu trochę zostało do jeżdżenia całkowicie bez asekuracji - jest samo siedzisko. Można takie cuś kupić psie pieniądzeł i jest git. Najlepiej wybrać takie z podpórkami bocznymi, żeby mały mógł sobie łokcie oprzeć. Kiedyś nawet widziałem takie siedzisko z dodatkową podpórką stabilizacyjną z przodu- dentyczną jak ma baza Familyfix od Maxi Cosi
mariusz1972
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz1972 » 11.05.2011 18:46

Na siedziskach już chyba nie można przewozić dzieci.Musi być fotelik.

http://fotelik.info/pl/art/foteliki_sam ... lat,9.html
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.05.2011 20:06

mój 8-latek jeździ w foteliku, który składa się z podstawki i z przymotowanego do niego oparcia z zagłowkiem. To jest idealne rozwiąznie, bo jak zaśnie to nie opiera się o drzwi i nieleci mu głowa we wszystkie strony, oparcie na głowę ma takie boki, które zabezpieczją głowę.

Jak urośnie (fotelik jest do 36 kg) będzie jeździł na samej podstawce, zawsze trzyma to dziecko w jednym miejscu, a pasy przebiegają we właściwy sposób. Ważne: kształt siedziska trzeba dopasować do siedzień w aucie, siedizska są różnie profilowane, podobnie jak fotele samochodowe i mogą się niezbyt dokładnie "wspasować w siebie", siedzisko nie przylega dokłądnie do kanapy w aucie.

Jeśli tylko jest możliwość (siedziska fotelików są różnej wielkości i dla dzieci szczupłych i tych grubszych) polecam cały fotelik. Mieliśmy w zeszłym roku przeprawę - wypożyczaliśmy auto na lotnisku zagranicą i była możliwość wypożyczenia tylko podstawki. Sam syn był nie zadowolony, bo nie mógł się wygodnie do spania ułożyć.
Dziecko jeżdżące w foteliku od małego, nie widzi problemu, że jest w nim jest i nie widzi innej możliwości podróżowania, bo innej nie zna.

Dlatego śmieszne dla mnie jest, nawet napiszę, że wku.... mnie, że jak w dłuższą drogę to ma dziecko siedzieć w foteliku, a jak do sklepu czy babci itp to nie trzeba, bo to tylko 2 km czy 10 min jazdy :evil: a potem długa podróż do Cro i problemy, że nie chce siedzieć w foteliku. Wszystko zależy od nas rodziców, na co pozwolimy, a bezpieczeństwo jest na 1 miejscu - sorry, ale chciałam się pożalić na taką głupotę

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone