Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bez opłat drogowych przez Węgry.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jmew
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jmew » 25.06.2006 07:50

Wyjazd 7.07 do Karlobagu Zawsze jeżdziłem przez Wiedeń w tym roku
myślałem o przejeżdzie przez Bratysławę i Węgry ( obawy przed korkam)
Podobno można przejechać przez Węgry bez opłat drogowych.Jeżeli ktoś jechał w ten sposób w tym roku to proszę o informacje.
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 25.06.2006 09:04

Bratyslava - Mosonmagyarovar - Csorna - Szombathely - Korment - Zalabaska - Lendava (SLO) - Cakovec - Zagreb - ......
Adam Dziuszko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Dziuszko » 25.06.2006 09:59

Ryszard_K napisał(a):Bratyslava - Mosonmagyarovar - Csorna - Szombathely - Korment - Zalabaska - Lendava (SLO) - Cakovec - Zagreb - ......

Mam pytanie czy trzeba mieć winietę jeżeli chciałbym jechać autostradą z Rajki do zjazdu na 86
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 25.06.2006 10:18

dotychczas jeździłem przez centrum Moson..... lecz w tym roku pojadę autostradą do krzyżówki z 86. Wg opisów na forum i kilku map, autostrada płatna zaczyna się od wspomnianej krzyżówki w kier. Budapest
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 25.06.2006 11:35

do krzyzówki nie trzeba miec winiety.
jmew
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jmew » 25.06.2006 12:10

Dzięki za podpowiedzi ale nadal nie wiem jak wyjechać z bratysławy aby ominąć autostrady węgierskie i dostać się do Mosonmagyarovar i na drogę 86
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 25.06.2006 14:26

pawel_46
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_46 » 25.06.2006 15:51

krzysiek M. napisał(a):do krzyzówki nie trzeba miec winiety.

Jesteś pewnien. Jak tak to wspaniale bo ten temat jest od jakigoś czasu mocno wałkowany. Zamiast błąkać się po bocznych drogach mogę sobie ułatwić życie. Wyjeżdzam za tydzień . Zwykle jechałem przez Austrię ale tym razem wolę zobaczyć coś innego>
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 25.06.2006 17:06

Też tak będę jechać. Nie wiem w końcu czy ten odcinek jest płatny, czy nie. Napisz o tym po powrocie.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 25.06.2006 17:25

pawel_46 napisał(a):

Jesteś pewnien. Jak tak to wspaniale bo ten temat jest od jakigoś czasu mocno wałkowany. Zamiast błąkać się po bocznych drogach mogę sobie ułatwić życie.

Na M1 bezpłatny jest odcinek miedzy przejściem granicznym Hegyeshalom a Mosonmagyaróvár.
(Źródło: http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=tolfree )
Na w/w stronie nic nie jest napisane odnośnie M15 (łacznik z Rajki do M1), Na interaktywnej mapie co prawda jest ten odcinek w kolorze żółtym (płatny), ale tam na żółto również oznaczono odcinek Hegyeshalom - Mosonmagyaróvár, skądinąd wiadomo że bezpłatny...
Adam Dziuszko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Dziuszko » 25.06.2006 19:15

jdubowski napisał(a):
pawel_46 napisał(a):

Jesteś pewnien. Jak tak to wspaniale bo ten temat jest od jakigoś czasu mocno wałkowany. Zamiast błąkać się po bocznych drogach mogę sobie ułatwić życie.

Na M1 bezpłatny jest odcinek miedzy przejściem granicznym Hegyeshalom a Mosonmagyaróvár.
(Źródło: http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=tolfree )
Na w/w stronie nic nie jest napisane odnośnie M15 (łacznik z Rajki do M1), Na interaktywnej mapie co prawda jest ten odcinek w kolorze żółtym (płatny), ale tam na żółto również oznaczono odcinek Hegyeshalom - Mosonmagyaróvár, skądinąd wiadomo że bezpłatny...

Mam wątpliwości Michelin pokazuje Bratysława-Csorna -na Węgrzech opłata road tax
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 25.06.2006 19:55

jest bezpłatny na 100% (chyba że coś zmienili ostatnio)

są tam 2 przejścia - jedno mniejsze i drugie większe - gdzie biegnie główna droga. my nie byliśmy pewni co do opłat na tej głównej drodze, dlatego pojechaliśmy na te mniejsze przejście. okazało się jednak, że jest to lokalne przejście graniczne i nie mogliśmy przejechać. gdy powiedziałem celnikom, że musimy tędy przejechać, bo nie mamy winietek potrzebnych przy przejeździe większym przejściem (pokałem planowaną mapę przejazdu), celnicy powiedzieli, że nie trzeba winietek i pokazali na mapie miejsce, od którego zaczynają obowiązywać winiety.
bez problemu można jechać tą trasą bez winiet.

a dla tych ,co zabłądzą - w okolicy tego mniejszego przejścia jest sporo miejsc, gdzie można tanio i smacznie zjeść obiad - ale celowo nie opłaca się tam jechać, bo trzeba sporo km nadrobić
Adam Dziuszko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Dziuszko » 25.06.2006 20:00

[quote="live_to_ride"]jest bezpłatny na 100% (chyba że coś zmienili ostatnio)

są tam 2 przejścia - jedno mniejsze i drugie większe - gdzie biegnie główna droga. my nie byliśmy pewni co do opłat na tej głównej drodze, dlatego pojechaliśmy na te mniejsze przejście. okazało się jednak, że jest to lokalne przejście graniczne i nie mogliśmy przejechać. gdy powiedziałem celnikom, że musimy tędy przejechać, bo nie mamy winietek potrzebnych przy przejeździe większym przejściem (pokałem planowaną mapę przejazdu), celnicy powiedzieli, że nie trzeba winietek i pokazali na mapie miejsce, od którego zaczynają obowiązywać winiety.

a dla tych ,co zabłądzą - w okolicy tego mniejszego przejścia jest sporo miejsc, gdzie można tanio i smacznie zjeść obiad - ale celowo nie opłacasię tam jechać, bo trzeba sporo km nadrobić[/quote
Dzięki za dobrą wiadomość
Adam Dziuszko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Dziuszko » 25.06.2006 20:02

Adam Dziuszko napisał(a):
live_to_ride napisał(a):jest bezpłatny na 100% (chyba że coś zmienili ostatnio)

a dla tych ,co zabłądzą - w okolicy tego mniejszego przejścia jest sporo miejsc, gdzie można tanio i smacznie zjeść obiad - ale celowo nie opłacasię tam jechać, bo trzeba sporo km nadrobić[/quote

IgnisDriver
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 26.06.2006 06:48

z tego co ja wiem (bo pobłądziłem 2 lata temu) to mniejsze przejście to RAJKA - też nas nie chcieli puścić i musiałem wracać z 20km w stronę Bratysławy. Nowe, duże przejście znajduje się na Autostradzie wylotowej z Bratysławy (a może to droga szybkiego ruchu...) i rzeczywiście ani rok temu ani 2 lata, nie była pobietrana opłata za ten malutki kawałeczek autstrady węgierskiej.
Poczekamy na relacje wracających bo ja tradycyjnie się wybieram na koniec wakacji.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone