Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

dowód rejestracyjny czasowy?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
dowód rejestracyjny czasowy?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2006 14:34

czy dojade przez Niemcy , Austrię ,Słowenie i do Chorwacji ew Czechy Słowacje posiadajac w nowym prosto z salonu samochodzie dowód rejestracyjny czasowy ktos mi powiedział ze do niektórych krajów nie mozna wjechac
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 09.06.2006 07:46

najlepiej zapytaj w wydziale komunikacji, ew. w konsulatach Chorwacji i państw tranzytowych.
Marena
Podróżnik
Nowy dowód

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marena » 09.06.2006 08:26

Ja miałem ten sam problem, ale w wydziale komunikacji powiedzieli, że czasowy dowód ma taką samą "moc" jak zwykły i nie będzie z tym problemów. Należy tylko pamiętać o okresie ważności czasowego dowodu rejestracyjnego.
Pozdrawiam
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 30.06.2006 09:26

ergoy napisał(a):czy dojade przez Niemcy , Austrię ,Słowenie i do Chorwacji ew Czechy Słowacje posiadajac w nowym prosto z salonu samochodzie dowód rejestracyjny czasowy ktos mi powiedział ze do niektórych krajów nie mozna wjechac

Witam
I ja podepnę się do pytania :D
Jak jest w takim przypadku z wyjazdem do CRO jeżeli czasowy dowód ważny jest tylko np. do 20 lipca a my bedziemy do 25 VII ... i co wtedy
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.06.2006 12:53

Byłem na taki dowód, bez problemu, ubezpieczenie tez działa. Ważność dokumentu to inna sprawa--czy w Polsce, czy "gdzieś tam"--po dacie nieważny, mogą być problemy. Często zmieniam auta i taką przygodę z polską policją miałem, 2 dni po dacie i długie wyjasnianie, że to nie moja wina, że to wydział komunikacji nie dał mi dokumentu po oczekiwaniu prawie 2 mies., że przypadek sprawił, ze wracam po dacie ważności. Policjant na koniec wykazał się zrozumieniem i pełną krytyką urzędników. Ale za granicę nie radzę jechać ze świadomością posiadania niewaznego dokumentu, można podjechac do wydz. kom i przed wyjazdem wbić odpowiednią pieczątkę. Pozdrawiam
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 30.06.2006 13:01

maciek1956 napisał(a):Byłem na taki dowód, bez problemu

Widzisz ,ja dzwoniłem do Ambasady Chorwackiej i p. konsul powiedział miże nie mam żadnych szans na wjazd do Hr na "miękkim" dowodzie chociaż ważnym jeszcze trzy tygodnie :?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.06.2006 13:24

jorgus111 napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Byłem na taki dowód, bez problemu

Widzisz ,ja dzwoniłem do Ambasady Chorwackiej i p. konsul powiedział miże nie mam żadnych szans na wjazd do Hr na "miękkim" dowodzie chociaż ważnym jeszcze trzy tygodnie :?

Dziwne--chorwaccy pogranicznicy kontrolowali mnie wtedy, zobaczyli dowód, paszport i życzyli udanego urlopu.
ArekOpole@30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArekOpole@30 » 30.06.2006 21:02

Widzisz ,ja dzwoniłem do Ambasady Chorwackiej i p. konsul powiedział miże nie mam żadnych szans na wjazd do Hr na "miękkim" dowodzie chociaż ważnym jeszcze trzy tygodnie :?[/quote]

Dziwne, miękki dowód ma ograniczenie czasowe a nie terytowialne więc nie powinno być żadnych problemów. Mało tego, sam dowód jest wielojęzyczny wiec nie wierzę że jest problem .. może p.konsul czegoś nie wiedział ...
Irish
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irish » 30.06.2006 21:39

Z autopsji:
pare lat temu bylem na miekkim dowodzie w Zakopanem. Podczas pobytu wybralismy sie po piwko na Slowacje. Nie bylo zadnego problemu na granicy. Jednak pare dni pozniej, zapasy piwka sie skonczyly i wybralem sie na druga strone granicy po raz drugi. I tu niespodzianka - miekki dowod nie upowaznia do przekroczenia granicy! W koncu przejechalem po krotkich negocjacjach z pogranicznikiem.
...Czyli jednak cos w tym jest.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone