barkley1 napisał(a):rafał krasoń napisał(a):witam forumowiczów. przedwczoraj wróciłem z malińskiej na wyspie krk.
+
spadasz mi jak z nieba
wybieram sie na KRK od 1 lipca i mam kilka pytań, Jeśli możesz to czekam na odpowiedź, a pytania oto one:
1.PODRÓŻ(ile zapłaciłeś za autostrade w CRO + most KRK), czy jest kilka miejsc z opłatami na autostradzie?
2.Jaki czas przejazdu od polskiej granicy do krk?
3.Jak wygląda Malinska?Jakie plażę?Jakiś opisik może lub fotki?
4.Masz jakieś namiary na prywatne kwatery(nie apartamenty) na KRK-u i czy spokojnie od 1 lipca można wybierać się w ciemno? Zaznaczam że nie mam sprecyzowanej miejscowości i chętnie poznam opinie osoby, która odwiedziła KRK i pomoże wybrać miejscowość (ja mysle o Baśce ale biore pod uwage inne opcje)
To pozdrawiam
[/quote
witam
autostrady w cro na drodze do krku łącznie z przejazdem przez most kosztowały ok. 104 kn (odcinek do zagrzebia 18 kn, zagrzeb do zjazdu na krk 56 kn, most 30 kn). doradzam, żeby mieć przygotowane kuny - euro przyjmą ale wiadomo kurs wedle uznania. płaci się niestety w kilku miejscach. autostrada zagrzeb - rijeka to nie to co tygrysy lubią najbardziej - jeszcze w fazie organizacji - dużo jazdy jednym pasem. przejazd przez most płatny tylko w jedną stronę. czas przejazdu od granicy polski do krku zajął nam w drodze powrotnej ok. 11 g.
malińska jest naprawdę piękna ( powietrze w maju intensywnie pachniało jaśminem
). ilość kwater imponująca, myślę, że nawet w sezonie można jechać w ciemno, choć miejsce blisko morza pewnie trzeba by szukać przez agencję. prywatnie proponuję poszperać w górnej części kurortu - trochę dalej od morza, za stacją paliw (tam jest w zasadzie jedna droga z odgałęzieniami w których warto pomyszkować). piękna plaża z dużą ilością miejsca w cieniu jest za hotelem malin ( drobny żwirek), trzeba też udać się na rajską ceste - przy zjeżdzie do malińskiej skręca się w prawo, jedzie kawałek prosto w kierunku hotelu (nazwy nie pamiętam, autochtoni pomogą) - przy morzu skały i zaraz piękne drzewa które dają dużo cienia. polecam do stołowania pizzerię marinero ( blisko poczty i odziału zagrebackiego banku - troszkę pod górę uliczką- ok.10m), a jak zasoby finansowe na to pozwalają to restaurację obala ( nad morzem w pobliżu trochę straszącego czwórmasztowca, który prawdopodobnie służy za atrakcję). w restauracji tej w maju nie kasowali 10 kn za samo zajęcie miejsca, jedzenie było smaczne, ceny jakby nieco niższe od okolicy) - stek wiedeński ( schabowy
) z frykami - 55 kn, tyle samo kalmary ( uwaga bo z grila były w czosnku, smarzone nie wiem ) i chop pork grilled ( jakby pieczone żeberka - z pyszną sałatką zastępującą ziemniaki). napoje wszędzie drogie i wszędzie je proponują
namiarów na kwatery nie mam poza miejscem gdzie nocowałem -ale tu w sezonie może być drogo - apartament ( kilka w budynku ) 30 m od morza ,dwa pokoje, kuchnia i łazienka, dość dobrze wyposażony - tv sat, nowa lodówka, płyta kuchenna elektryczna, bez żadnych "zapachów" w pomieszczeniach. na życzenie podam nr telefonu - gospodyni, która kręci biznesem nie mówi po angielsku, po niemiecku konkretna rozmowa chyba możliwa - ale jak pisałeś tobie nie chodzi o apartament.
baska to zdecydowanie głowny konkurent malińskiej. piękne widoki ( dookoła góry ) ale plaża kamienista( jak kto woli z grubym żwirem ). jeżeli wyjazd z małymi dziećmi to malińska, jeżeli nie to chyba bardziej ta baska. dobre miejsce do nurkowania to vrbnik ( dużo skał - to info z forum ja tam nie byłem)
pozdrawiam i życzę miłego pobytu ( jak będą jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem )
]