Najświeższe wieści (z przed 2-ch dni) z trasy na HR (via Wiedeń):
1) Słowacy oddali kolejny odcinek autostrady Żylina - Bratysława. Obecnie na autostradę wjeżdża się bezpośrednio za Poważską Bystrzycą. Solidne roboty drogowe widać aż do samej Żyliny ale tu droga jest jeszcze w "lesie"
2) Nowa - południowa obwodnica Wiednia S1 (Schwechat - Vosendorf, nie ma jej na mapach) to ostateczny koniec korków i chyba szybciej jest teraz pojechać na Wiedeń niż na Eisenstadt (Neuseedler See)
3) Bratysława ma już 100% obwodnicy - zero świateł, robót drogowych i póki co niestety zero stacji benzynowych... To znaczy jest tylko jedna przy wjeździe do BA i potem koniec. Byłem przekonany ze zdołam się zatankować i skończyło się na tankowaniu w Austrii - więc kto chce trochę tańszego paliwa niech o tym pamięta
4) Wiadomość najważniejsza - Austriacy ostro ruszyli z budową autostrady Bratysława-Wiedeń (od Kittsee) a że teren jest tam zupełnie płaski to wróżę zakończenie prac jeszcze w tym roku. Gdy wyjeżdżałem 28 kwietnia niewiele było widać - gdy wracałem 2 dni temu widać już było wyraźnie powstającą autostradę
5) Potężna 4-pasmówka buduje się po obu stronach granicy PL/SK w okolicach Zwardonia - gdy to skończą moze być ciekawie. Niestety trudny teren (góry) + polsko/słowackie ślimacze tempo nie wróżą rychłego końca
6) Solidne budowle słowackie na Orawie w okolicach Dolnego Kubina - mam tylko nadzieję że nie zniszczą wyjątkowo tam pięknego środowiska naturalnego. Z uwagi na wyjątkowo trudny teren (wysokie góry + rzeka) tez to trochę potrwa
7) Wygląda na to że Słoweńcy mają gdzieś tranzyt przez swoje terytorium w stronę HR. Nie jechałem co prawda przez Maribor a przez Triest ale ze zdziwieniem spostrzegłem że droga Triest - Rijeka wygląda dokładnie tak samo jak 8 lat temu. Dziwne to o tyle że w samej Słowenii jest sporo dobrych autostrad i powstają kolejne (Ljubljana - Villach)
Generalnie nie jest źle żeby nie powiedzieć bardzo dobrze.