Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile mniej więcej czasu na przejazd ? Jarocin - Pula ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 08.05.2006 20:43

Interesuje mnie czas podrózy na trasie : Krnov - Olomunec - Brno - Bratysława - Wiener Neustadt - Graz - Maribor - Ljubljana - Rijeka - Pula ??? Chcę jechać w nocy - ze względu na córkę (spanie ) mam być w Puli około 16.00 . Czy ktoś z Was jechał już tą trasą ? Jak to czasowo wychodzi ??? Dziękuję i pozdrawiam
Artur
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 09.05.2006 06:45

Ja jadę z Ostrowa Wlkp. do Vrsaru, więc trasa prawie ta sama.
Z mapy komputerowej wychodzi, że to ok. 1000 km.
Co do czasu przejazdu ważne w jaki dzień tygodnia zamierzasz jechać, w którym miesiącu (mogą być korki na bramkach i na granicy)
Znajomy w maju jechał z Wrocka do Poreča z tego co wiem wyjechał o 5 rano i na miejscu był o 18.00 , ale to nie sezon wakacyjny.
A tak z ciekawości dlaczego trasa przez Bratysławę a nie przez Wiedeń.
Jeśli jednak pojedziesz przez Słowację to sprawdź jaką masz zawartość apteczki. Był post na forum, że na granicy mogą sprawdzić, a wymagają znacznie rozszerzonego wyposażenia niż standartowe.
Jak z Ljubljany chcesz jechać na Rjekę uważaj potem abyś nie "władował" się w tunel Učka - dodatkowa opłata za przejazd.
My jedziemy 16.06 śpimy w Słowenii i 17.06 zamierzamy być na miejscu.

co do apteczki:
W innych krajach Europy apteczka, obok pasów bezpieczeństwa i trójkąta ostrzegawczego, stanowi obowiązkowe wyposażenie samochodu osobowego i ten wymóg jest rygorystycznie przestrzegany np. w Austrii, Chorwacji, Czechach, Niemczech, na Słowacji i Węgrzech.

W wyposażeniu apteczki (najlepiej w formie hermetycznie zamykanego pudełka) przede wszystkim winny się znajdować:

- gotowe opatrunki w różnych rozmiarach (co najmniej po 1 szt. w każdym rozmiarze)
- 6 szt. okładów na rany 10x10 cm
- bandaże muślinowe, elastyczne (co najmniej 3 szt. o różnej długości)
- trójkątne ręczniki, białe - do mocowania itd. (zalecane 4 szt.)
- 1 ręcznik opatrunkowy, metalizowany, 40x60 cm, wykorzystywany przy rozległych poparzeniach/ranach
- 3 plastry z opatrunkami, 10x6 cm
- 1 plaster na szpulce 5 mx2,5 cm służący do mocowania okładów
- 1 folia ratunkowa, srebrna lub złota - zapewniająca ochronę przed zimnem i utrzymująca ciepło (szok)
- 1 nożyczki nadające się również do przecinania pasów
- 1 ręcznik do sztucznego oddychania - w celu ratowania metodą usta-usta
- 6 rękawiczek gumowych
- 1 instrukcja postępowania w przypadkach pierwszej pomocy (z przewagą grafiki nad tekstem)
- wykaz telefonicznych numerów alarmowych

(Zgodnie z wytycznymi Grupy Roboczej Rady Ekonomicznej i Społecznej ONZ oraz zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia,
Międzynarodowej Federacji Czerwonego Krzyża i Czerwonego Półksiężyca zaleca się aby każdy kierowca posiadał
w samochodzie apteczkę pierwszej pomocy.)
Ostatnio edytowano 09.05.2006 14:13 przez toudee, łącznie edytowano 1 raz
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 09.05.2006 12:18

Dziękuję bardzo z a wyczerpujące informacje !!!
Penki_Fenki_Blu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penki_Fenki_Blu » 20.05.2006 11:44

Witam!
Często pokonywałem podobną trasę,a mianowicie Pabianice-Pula. Z racji,że mieszkam w centralnej Polsce jeżdziłem przez Cieszyn,Zilinę,Trencin,Trnavę,Bratysławę,Wiedeń (w tym miejscu będziesz i Ty Bahama i proponuję Ci dalej kierować się na :Graz,Maribor,Ljubljanę,Koper,Pulę) .Trasa szybka,łatwa,no i nie będziesz się musiał martwić o tunel Ucka.
Z tego co pamiętam My tę 1200 km pokonywaliśmy w sezonie ok.18 godzin.
Będąc w Puli koniecznie wybierz się ma "Kamenjak".
MIŁEGO WYPOCZYNKU!!
wsar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wsar » 06.06.2006 20:15

Witam, w czerwcu zeszłego roku jechałem z Poznania do Puli przez Wrocław, Boboszów (polecam to przejście), Olomouc, Brno (dlaczego Bratysława?), Wiedeń (w godzinach porannego korka- mimo to bez problemów), Graz, Maribor, Ljubljana i dalej na Pulę. Wyjazd z Poznania o 22:30, na miejscu 16:00. Dodam, że jechałem Peugeotem Partnerem, a więc na autostradach nie byłem demonem szybkości.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 15.06.2006 19:29

wsar napisał(a):Witam, w czerwcu zeszłego roku jechałem z Poznania do Puli przez Wrocław, Boboszów (polecam to przejście), Olomouc, Brno (dlaczego Bratysława?), Wiedeń (w godzinach porannego korka- mimo to bez problemów), Graz, Maribor, Ljubljana i dalej na Pulę. Wyjazd z Poznania o 22:30, na miejscu 16:00. Dodam, że jechałem Peugeotem Partnerem, a więc na autostradach nie byłem demonem szybkości.

Pozdrawiam ! kolega polecił mi trasę Brno - Bratysława - Viener Neustadt... Podobno mniej korków - (omijam Wiedeń) Napiszcie jeszcze z łaski swojej szczegółową trasę - Ljubljana - Pula ( czy w okolicach Postojnej jechać na Rijekę ? ) i jak dalej ?
Pozdrawiam
Artur

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone