Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia - porady, wrażenia, opinie

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 13.03.2006 11:42

Jest już wątek o Korsyce, Grecji i włoskich campach to teraz zakładam o Sycylii :lol:
Miały być słoweńskie Alpy+Hvar i Sarajevo a wszystko wskazuje na to że w drugiej połowie czerwca wylądujemy na Sycylii.
Ja we Włoszech dotarłem tylko do Toskanii, wrazenia delikatnie mówiąc nie najlepsze ale poludnie a zwłaszcza Sycylia to podobno inna bajka.
Prosze o informacje jeśli ktoś ma jakieś doswiadczenia z pobytu na Sycylii-ciekawe, niekoniecznie przewodnikowe miejsca, porady dotyczące dojazdu (autem oczywiście), ceny w knajpach sklepach etc. Pobyt rozbijemy pewnie na 2 miejsca najchętniej spokojne i ciche. Która strona Sycylii jest najciekawsza przyrodniczo ? Interesuje mnie wszystko :)
pozdraVki
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 13.03.2006 12:02

Ja mam smaka na Sycylię po - na razie - jednodniowym pobycie trzy lata temu. Zaszalałam i wybrałam się z Malty na taką wycieczkę.

Była plaża w Pozzallo oczywiście, gdzie dopłynęliśmy (przebajeczne muszle na plaży), a potem Etna i Taormina. I cóż powiedzieć... Po skalistej i wysuszonej Malcie, zielone megahektary :D gajów pomarańczoych i cytrynowych, czekolada z papryczką, miody migdałowe i pistacjowe - bajka!!! Niewiele na pewno widziałam, z sycylijskiego piekna, ale juz ta namiastka wystaczyła! Taormina przypomina maleńkie chorwackie miasteczka w Dalmacji, więc cóż więcej dodać... ECH...!!!!!!!

Powiedziałam sobie wtedy (trzy lata temu) - na pewno tu wrócę. I wrócę :D - mam nadzieję...
yarod77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarod77 » 13.03.2006 12:05

w zasadzie to forum o chorwacji hmm ale kto pyta nie błądzi - mam pytanie o toskanie / jak było? Co ci sę niespodobało ? Toskania była moim drugim marzeniem po Chorwacji i chętnie usłysze opinie osób które tam były.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 13.03.2006 12:59

To podforum na ktorym można rozmawiać o wszystkim to czemu by nie o Sycylii?
Co do Toskani to zbyt wiele Ci nie poradzę, trafiłem może po prostu źle.
Kempingi b.drogie a cena nie ma żadnego odzwierciedlenia w położeniu i standardzie. Ogromny tłok już w czerwcu. Płatne zatloczone plaże etc. Nie wiem może byłem za bardzo przyzwyczajony do Chorwacji, do tego w Toskanii chcielismy na parę dni zostać zaraz po zjechaniu z promu z Korsyki. Kontrast między piękną dziką i w czerwcu jeszcze pusta Korsyką a zatłoczonymi i hałaśliwymi Włochami był nie do zaakceptowania.
Włoch nie przekresliłem - no może jedynie pólnocną część. Teraz nastawiam sie na Sycylię, mam nadzieję się nie rozczarować :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.03.2006 14:33

yarod77 napisał(a):w zasadzie to forum o chorwacji hmm ale kto pyta nie błądzi - mam pytanie o toskanie / jak było? Co ci sę niespodobało ? Toskania była moim drugim marzeniem po Chorwacji i chętnie usłysze opinie osób które tam były.

Jeśli chodzi o Toskanię ,to są też publiczne plaże ,które są niepłatne.( to ,,apropo'' wypowiedzi Macieja)Zarówno te płatne i niepłatne zatłoczone i gwarne.Jeżeli myślisz o campie to wybierz któryś koło Florencji wtedy będziesz miał ,,blisko'' i do morza bo autostradą koło godziny i do tych wszystkich miejsc ,które pewnie chcesz zobaczyć w Toskanii.A najlepiej się mieszka w toskańskim domu wsród winnic i oliwek,starych domów,pałaców,przejeżdżając polnymi drogami po wzgórzach zamienijących się w asfaltowe serpentyny,które potem zamieniają się w autostradę. :wink:
Oprócz tych znanych miast jak Florencja,Piza,Sienia warto zajrzeć do tych małych jak Lukka,Monterigione,Vulcano i wielu wielu innych.
Na pewno nie do zatarcia jest zapach Toskanii,tak jak chorwackie cykady zostają ci w uszach tak ten zapach chodzi długo za Tobą.
polecam
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 13.03.2006 14:38

Miało być o Sycylii, a zrobiło sie o Toskanii :wink: . No to dla wszystkich, których sercom bliskie toskańskie wzgórza, zamczyska i słoneczniki - lektura obowiązkowa do poduszki: "Pod słońcem Toskanii" i "Bella Toskania" Frances Mayes.

I już tematu sycylijskiego nie zmieniam i do Toskanii nie wracam - przepraszam :oops: .
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 13.03.2006 14:38

Wybaczcie - 2x mi się wysłało
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 13.03.2006 16:50

Ja spędziłem tam w zeszłym roku tylko 3 dni i stało się w tym roku po raz pierwszy od bardzo dawna zamiast CRO są Włochy w tym znów Toskania.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.03.2006 20:13

Łukasz napisał(a):Ja spędziłem tam w zeszłym roku tylko 3 dni i stało się w tym roku po raz pierwszy od bardzo dawna zamiast CRO są Włochy w tym znów Toskania.

polecam Chiarafonte
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 14.03.2006 12:02

Dobra a może teraz tak coś o Sycylii ? :lol: Jak ktoś był, widział etc proszony jest o wszelkie pożyteczne informacje :wink:
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 16.05.2006 00:00

Ja też uśmiecham się o wszelkie informacje o Sycylii, bo co prawda w tym roku już nie, ale w przyszłym z chęcią...
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 16.05.2006 07:25

Ty masz lepiej załapiesz się na moją relację ;) Ja szukam informacji gdzie indziej tu niestety nikt o Sycylii nic nie pisze :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2006 19:49

Z Niezawodnym "pojeździłem" po Romie... :lol: teraz Ty dawaj Maciek dalej na południe....może za rok ja ruszę do Italii :?:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.05.2006 22:20

też nic nie dodam do tematu Sycylia, ponieważ moje spotkania z Włochami odnośnie południa kraju- zakończyły się w pasie Gargano- Kalabria, też przepiękne miejsca. Sycylia jest ciągle w moich planach, ale ciągle ją oddalam. Trudno tu dojechać własnym samochodem, głównie z racji dużych odległości. TOSKANIA - to miejsce, do którego ciągle będę wracał. TAK :"Pod słońcem Toskanii" i "Bella Toskania" Frances Mayes- to wspaniałe książki, moja żona przeczytałą je chyba po wielokroć, ja bardziej wyrywkowo, głównie dla ugruntowania całosci obrazu Toskanii. O Florencji nie można mówić krótko, jest miejscem tak plastycznym, osobniczy koloryt domów, dachów, ten odcień cegly z ktorej zbuidowana jest cała okolica, atmosfera ktorej nie da się powielić. Waląca na kolana atmosfera i zaciskająca gardło Piazza della Signoria z dziesiątkami marmurowych kolosów m.in. - Dawida, Neptuna- to coś, czego nie mozna sobie odmówić, to trzeba kiedyś zobaczyć. Oprócz dużych metropolii, piękne małe miasteczka, i to w czym zakochała się moja żona- San Giminiano- gdzie David Roco- z tv Travel- program Aventura- określił jako perełkę Toskanii. Miejsce cudowne, wzgórze z niewielkim miasteczkiem, z ktorego tryskają ku słońcu dziesiątki wież, baszt. Na rynku chyba najlepsza lodziarnia we Włoszech oferująca takie cuda lodowe, sam nie lubię słodyczy, ale nie mogłem się powstrzymać, czego i wam życzę- Grzegorz z Lublina. :wink:
orka
Podróżnik
Czy ktoś był pod namiotem na Sycylii

Nieprzeczytany postnapisał(a) orka » 17.05.2006 21:10

Gdyby ktoś jednak był na Sycylii, pod namiotem , to proszę chociaż dać znak. Bardzo trudno zebrać jakiekolwiek opinie o Sycylii. Interesuje mnie wszysko co wiąże się m.in. z pobytem na kampinagch. Jakie warto polecić, może ktoś już był i może pomóc. Proszę !!!!
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies