Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia - porady, wrażenia, opinie

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Maciej
Cromaniak
Sycylia - porady, wrażenia, opinie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 13.03.2006 10:42

Jest już wątek o Korsyce, Grecji i włoskich campach to teraz zakładam o Sycylii :lol:
Miały być słoweńskie Alpy+Hvar i Sarajevo a wszystko wskazuje na to że w drugiej połowie czerwca wylądujemy na Sycylii.
Ja we Włoszech dotarłem tylko do Toskanii, wrazenia delikatnie mówiąc nie najlepsze ale poludnie a zwłaszcza Sycylia to podobno inna bajka.
Prosze o informacje jeśli ktoś ma jakieś doswiadczenia z pobytu na Sycylii-ciekawe, niekoniecznie przewodnikowe miejsca, porady dotyczące dojazdu (autem oczywiście), ceny w knajpach sklepach etc. Pobyt rozbijemy pewnie na 2 miejsca najchętniej spokojne i ciche. Która strona Sycylii jest najciekawsza przyrodniczo ? Interesuje mnie wszystko :)
pozdraVki
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 13.03.2006 11:02

Ja mam smaka na Sycylię po - na razie - jednodniowym pobycie trzy lata temu. Zaszalałam i wybrałam się z Malty na taką wycieczkę.

Była plaża w Pozzallo oczywiście, gdzie dopłynęliśmy (przebajeczne muszle na plaży), a potem Etna i Taormina. I cóż powiedzieć... Po skalistej i wysuszonej Malcie, zielone megahektary :D gajów pomarańczoych i cytrynowych, czekolada z papryczką, miody migdałowe i pistacjowe - bajka!!! Niewiele na pewno widziałam, z sycylijskiego piekna, ale juz ta namiastka wystaczyła! Taormina przypomina maleńkie chorwackie miasteczka w Dalmacji, więc cóż więcej dodać... ECH...!!!!!!!

Powiedziałam sobie wtedy (trzy lata temu) - na pewno tu wrócę. I wrócę :D - mam nadzieję...
yarod77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarod77 » 13.03.2006 11:05

w zasadzie to forum o chorwacji hmm ale kto pyta nie błądzi - mam pytanie o toskanie / jak było? Co ci sę niespodobało ? Toskania była moim drugim marzeniem po Chorwacji i chętnie usłysze opinie osób które tam były.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 13.03.2006 11:59

To podforum na ktorym można rozmawiać o wszystkim to czemu by nie o Sycylii?
Co do Toskani to zbyt wiele Ci nie poradzę, trafiłem może po prostu źle.
Kempingi b.drogie a cena nie ma żadnego odzwierciedlenia w położeniu i standardzie. Ogromny tłok już w czerwcu. Płatne zatloczone plaże etc. Nie wiem może byłem za bardzo przyzwyczajony do Chorwacji, do tego w Toskanii chcielismy na parę dni zostać zaraz po zjechaniu z promu z Korsyki. Kontrast między piękną dziką i w czerwcu jeszcze pusta Korsyką a zatłoczonymi i hałaśliwymi Włochami był nie do zaakceptowania.
Włoch nie przekresliłem - no może jedynie pólnocną część. Teraz nastawiam sie na Sycylię, mam nadzieję się nie rozczarować :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.03.2006 13:33

yarod77 napisał(a):w zasadzie to forum o chorwacji hmm ale kto pyta nie błądzi - mam pytanie o toskanie / jak było? Co ci sę niespodobało ? Toskania była moim drugim marzeniem po Chorwacji i chętnie usłysze opinie osób które tam były.

Jeśli chodzi o Toskanię ,to są też publiczne plaże ,które są niepłatne.( to ,,apropo'' wypowiedzi Macieja)Zarówno te płatne i niepłatne zatłoczone i gwarne.Jeżeli myślisz o campie to wybierz któryś koło Florencji wtedy będziesz miał ,,blisko'' i do morza bo autostradą koło godziny i do tych wszystkich miejsc ,które pewnie chcesz zobaczyć w Toskanii.A najlepiej się mieszka w toskańskim domu wsród winnic i oliwek,starych domów,pałaców,przejeżdżając polnymi drogami po wzgórzach zamienijących się w asfaltowe serpentyny,które potem zamieniają się w autostradę. :wink:
Oprócz tych znanych miast jak Florencja,Piza,Sienia warto zajrzeć do tych małych jak Lukka,Monterigione,Vulcano i wielu wielu innych.
Na pewno nie do zatarcia jest zapach Toskanii,tak jak chorwackie cykady zostają ci w uszach tak ten zapach chodzi długo za Tobą.
polecam
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 13.03.2006 13:38

Miało być o Sycylii, a zrobiło sie o Toskanii :wink: . No to dla wszystkich, których sercom bliskie toskańskie wzgórza, zamczyska i słoneczniki - lektura obowiązkowa do poduszki: "Pod słońcem Toskanii" i "Bella Toskania" Frances Mayes.

I już tematu sycylijskiego nie zmieniam i do Toskanii nie wracam - przepraszam :oops: .
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 13.03.2006 13:38

Wybaczcie - 2x mi się wysłało
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 13.03.2006 15:50

Ja spędziłem tam w zeszłym roku tylko 3 dni i stało się w tym roku po raz pierwszy od bardzo dawna zamiast CRO są Włochy w tym znów Toskania.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.03.2006 19:13

Łukasz napisał(a):Ja spędziłem tam w zeszłym roku tylko 3 dni i stało się w tym roku po raz pierwszy od bardzo dawna zamiast CRO są Włochy w tym znów Toskania.

polecam Chiarafonte
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 14.03.2006 11:02

Dobra a może teraz tak coś o Sycylii ? :lol: Jak ktoś był, widział etc proszony jest o wszelkie pożyteczne informacje :wink:
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 15.05.2006 23:00

Ja też uśmiecham się o wszelkie informacje o Sycylii, bo co prawda w tym roku już nie, ale w przyszłym z chęcią...
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 16.05.2006 06:25

Ty masz lepiej załapiesz się na moją relację ;) Ja szukam informacji gdzie indziej tu niestety nikt o Sycylii nic nie pisze :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2006 18:49

Z Niezawodnym "pojeździłem" po Romie... :lol: teraz Ty dawaj Maciek dalej na południe....może za rok ja ruszę do Italii :?:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.05.2006 21:20

też nic nie dodam do tematu Sycylia, ponieważ moje spotkania z Włochami odnośnie południa kraju- zakończyły się w pasie Gargano- Kalabria, też przepiękne miejsca. Sycylia jest ciągle w moich planach, ale ciągle ją oddalam. Trudno tu dojechać własnym samochodem, głównie z racji dużych odległości. TOSKANIA - to miejsce, do którego ciągle będę wracał. TAK :"Pod słońcem Toskanii" i "Bella Toskania" Frances Mayes- to wspaniałe książki, moja żona przeczytałą je chyba po wielokroć, ja bardziej wyrywkowo, głównie dla ugruntowania całosci obrazu Toskanii. O Florencji nie można mówić krótko, jest miejscem tak plastycznym, osobniczy koloryt domów, dachów, ten odcień cegly z ktorej zbuidowana jest cała okolica, atmosfera ktorej nie da się powielić. Waląca na kolana atmosfera i zaciskająca gardło Piazza della Signoria z dziesiątkami marmurowych kolosów m.in. - Dawida, Neptuna- to coś, czego nie mozna sobie odmówić, to trzeba kiedyś zobaczyć. Oprócz dużych metropolii, piękne małe miasteczka, i to w czym zakochała się moja żona- San Giminiano- gdzie David Roco- z tv Travel- program Aventura- określił jako perełkę Toskanii. Miejsce cudowne, wzgórze z niewielkim miasteczkiem, z ktorego tryskają ku słońcu dziesiątki wież, baszt. Na rynku chyba najlepsza lodziarnia we Włoszech oferująca takie cuda lodowe, sam nie lubię słodyczy, ale nie mogłem się powstrzymać, czego i wam życzę- Grzegorz z Lublina. :wink:
orka
Podróżnik
Czy ktoś był pod namiotem na Sycylii

Nieprzeczytany postnapisał(a) orka » 17.05.2006 20:10

Gdyby ktoś jednak był na Sycylii, pod namiotem , to proszę chociaż dać znak. Bardzo trudno zebrać jakiekolwiek opinie o Sycylii. Interesuje mnie wszysko co wiąże się m.in. z pobytem na kampinagch. Jakie warto polecić, może ktoś już był i może pomóc. Proszę !!!!
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia