napisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.05.2006 21:20
też nic nie dodam do tematu Sycylia, ponieważ moje spotkania z Włochami odnośnie południa kraju- zakończyły się w pasie Gargano- Kalabria, też przepiękne miejsca. Sycylia jest ciągle w moich planach, ale ciągle ją oddalam. Trudno tu dojechać własnym samochodem, głównie z racji dużych odległości. TOSKANIA - to miejsce, do którego ciągle będę wracał. TAK :"Pod słońcem Toskanii" i "Bella Toskania" Frances Mayes- to wspaniałe książki, moja żona przeczytałą je chyba po wielokroć, ja bardziej wyrywkowo, głównie dla ugruntowania całosci obrazu Toskanii. O Florencji nie można mówić krótko, jest miejscem tak plastycznym, osobniczy koloryt domów, dachów, ten odcień cegly z ktorej zbuidowana jest cała okolica, atmosfera ktorej nie da się powielić. Waląca na kolana atmosfera i zaciskająca gardło Piazza della Signoria z dziesiątkami marmurowych kolosów m.in. - Dawida, Neptuna- to coś, czego nie mozna sobie odmówić, to trzeba kiedyś zobaczyć. Oprócz dużych metropolii, piękne małe miasteczka, i to w czym zakochała się moja żona- San Giminiano- gdzie David Roco- z tv Travel- program Aventura- określił jako perełkę Toskanii. Miejsce cudowne, wzgórze z niewielkim miasteczkiem, z ktorego tryskają ku słońcu dziesiątki wież, baszt. Na rynku chyba najlepsza lodziarnia we Włoszech oferująca takie cuda lodowe, sam nie lubię słodyczy, ale nie mogłem się powstrzymać, czego i wam życzę- Grzegorz z Lublina.