Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 02.04.2009 19:38

Bardzo smutno.....
Pamiętam jak to było 4 lata temu..... :cry:
Ale spełniło się moje marzenie.... odwiedziłam grób w Watykanie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.04.2009 20:13

kasia72 napisał(a):Dziś smutno, bo to cztery lata gdy nie ma z nami Jana Pawła II :(
Pamiętam.

I co się dla Ciebie zmieniło jeśli możną wiedzieć?
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 02.04.2009 20:27

ŚWIADECTWO

Internet też może służyć temu, by przekazać własne świadectwo.

Każda rocznica odejścia Ojca Świętego do Domu Ojca, przywraca na pamięć wspomnienie spotkania Jana Pawła II na mojej i mojej rodziny drodze życia. Wspominając tamten czas wolności u boku papieża, do dzisiaj widzę zmieszanie w oczach całych peletonów milicji, ich opuszczone twarze na nasze okrzyki pozdrowienia Ojca Świętego, okrzyki "Wolności dla Solidarności", i niepewności podczas podniesionych rąk na znak Volności. Podczas pierwszej pielgrzymki do Ojczyzny papieża Jana Pawła II pełniłem świecką służbę porządkową w osobistej ochronie JPII, z czego jak relikwie przechowuję odpowiedni identyfikator i opaskę z pieczęciami oraz dokument, pismo zezwalające na wjazd prywatnym samochodem do miasta Częstochowa. I później pięciokrotnie wraz z rodziną pielgrzymowaliśmy do Matki Bożej Częstochowskiej, w tym raz jako organizator i kierownik świecki.

I choć laicyzujące środki masowego przekazu z red. Chołownią na czele, wmawiają nam, że nie ma pokolenia JPII, my trwamy w modlitwie i pamięci. Jeszcze tylko dodam, że w 1997 roku wraz z małżonką i synem, pieszo obeszliśmy całe państwo Watykan.
Modląc się śpiewem, dwa razy się modlimy.

Fragment koncertu "Totus Tuus" Ojcu Świętemu Janowi Pawłowi II.
Dyrygent - Tadeusz Mazurek

Ostatnio edytowano 02.04.2009 21:22 przez bonar, łącznie edytowano 3 razy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.04.2009 20:40

carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 02.04.2009 20:57

Smuci mnie fakt,że katolicy wsłuchują się czasem w słowa Karola Wojtyły ale nie potrafią /albo raczej nie chcą/ pomóc drugiemu człowiekowi.
Nawet będąc niewierzącym normą jest pomaganie innym na miarę swoich możliwości.To jest po prostu ludzkie?Mam nadzieję,że ludzie są jednak tacy.Kłócą się ,wyzywają,ale jak coś do czego to się potrafią zjednoczyć i sobie wzajemnie pomagać.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.04.2009 21:08

Niestety taka jest coraz częściej codzienność...
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.04.2009 21:38

Dziś w górach godzina 21.37 została uczczona w zupełnie wyjątkowy sposób... Otóż na kilkanaście minut rozbłysł krzyż na Giewoncie. Tą szczególną wyprawę na szczyt zorganizowało tam kilku górali.
Akcję oświetlenia krzyża na Giewoncie młodzi górale po raz pierwszy przeprowadzili podczas pogrzebu Jana Pawła II.
Obecnie stało się to już tradycją właśnie 2 kwietnia.
Pozazdrościć inwencji...

Górale dla Papieża... Sycka se wom zycom
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 02.04.2009 21:47

Mnie dziś ucieszył spadek EURO do 4,41 i oby dalej spadało ;).
atomicsl9
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) atomicsl9 » 03.04.2009 17:47

Leszek Skupin napisał(a):3. Dzisiaj mija 10 dni od momentu kiedy przestalem palić :D Najgorsze już za mną ;).... notabene bez żadnych plastrów, gum i innego świństwa zastępczego :lol: :hut:

Pozdrav :papa:

"Rzucić palenie to żaden problem, robiłem to setki razy" - to podobno
Mark Twain powiedział :D
W każdym razie szczerze życzę wytrwania, bo to paskudna sprawa...

A wracając do tematu, dzisiaj ucieszyła mnie pogoda, najcieplej w tym tygodniu, więc rozpocząłem sezon moto - do pracy i z pracy :D
A jutro łikend, który też się pięknie zapowiada.

pzdr
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.04.2009 20:32

Zrobiłem i oczywiście zjadłem pierwszego grilla (małego) w tym sezonie. Polska kiełbaska, surowa (wyśmienita) i dla specjalnej degustacji kawałeczek węgierskiego salami cienkiego (całkiem smaczne). Do tego winko węgierskie Kekefrankos. Teraz dalej palę grill/palenisko, siedzę na tarasie i mam wszystko w .... Piękne jest życie :D
Jutro znowu do pracy :( , ale w niedzielę będzie się działo, oj będzie :D :D
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 06.04.2009 08:41

Cieszę się, bo wreszcie zakupiłem dobry rower MTB produkcji czeskiej. Rower, który marzył mi się od ponad roku, tylko zawsze były inne bardziej priorytetowe wydatki. Radocha taka, że nawet zakwasy mniej bolą ;)

Sezon rowerowy uważam za otwarty
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.04.2009 10:19

atomicsl9 napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):3. Dzisiaj mija 10 dni od momentu kiedy przestalem palić :D Najgorsze już za mną ;).... notabene bez żadnych plastrów, gum i innego świństwa zastępczego :lol: :hut:

"Rzucić palenie to żaden problem, robiłem to setki razy" - to podobno
Mark Twain powiedział :D
W każdym razie szczerze życzę wytrwania, bo to paskudna sprawa...
...

A ja się przestałem czarować, że takie rzucanie o którym M. T. mówił to rzucanie i przestałem rzucać :lool: Nie napisałem nigdzie że rzuciłem, tylko że przestałem :lol: a to różnica więc nie będzie powrotu do nałogu :P

Zaprzestawanie palenia ostatnio w modzie :D oprócz mnie już trójka moich znajomych odstawiła to ochydztwo :P

Obrazek

:devil:

Pozdrav antynikotynowo :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2009 14:37

Leszek Skupin napisał(a):pozdrav antynikotynowo :papa:

Lesiu, Ty już wiesz co........nie.......w........dobrze, że nie mam Cię pod ręką :mrgreen:
Ale do Bieszczadów, mam nadzieję że mi przejdzie :lol:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 06.04.2009 14:45

Leszek Skupin napisał(a): Nie napisałem nigdzie że rzuciłem, tylko że przestałem :lol: a to różnica więc nie będzie powrotu do nałogu :P

widać, że już sporo wytrzymałeś...
jeśli zatem nie masz zastępczych wypełniaczy czasu i miejsca - ciekawym się staje, czy nie "pękniesz" w innym niespodziewanym TERAZ miejscu...
przypomnij się za kwartał z informacją - o ile oczek poluzowałeś pasek od spodni...
:wink: :wink: :P :P
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.04.2009 08:24

Jacky... miejsce jest .... spodziewane :lol: tyle, że ja nie noszę paska do spodni :lol::lol::lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 151
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone