Witaj Kobe74!
Mam tę pozycję od kilkunastu tygodni " w poczekalni" u merlina .
Skoro piszesz że na prawdę warto - spróbuję.
Pozdraviam
Japona napisał(a):Dubravka Ugresic
Ktoś czytał coś jeszcze tej autorki?
Japona napisał(a):Właśnie, Dubravka napisała wiele fajnych książek.
Może krótko o niej
Dubravka Ugrešić
Z wykształcenia jest literaturoznawczynią: opublikowała tom szkiców o literaturze rosyjskiej Nova ruska proza (1980) i antologię alternatywnej prozy rosyjskiej (1988). Jako jedna z pierwszych, w wypowiedziach dla prasy krajowej i zagranicznej, prezentowała krytyczne stanowisko wobec chorwackiej polityki "zacieśniania horyzontów" i przyznawała się do niewybaczalnej "jugonostalgii". Wskutek nasilającej się nagonki prasowej zrezygnowała w 1993 roku z pracy na Uniwersytecie Zagrzebskim i wyjechała za granicę. Obecnie mieszka w Amsterdamie. "Dubravka jest ucieleśnieniem duchowej urody Chorwacji w literaturze" (Adam Michnik na okładce zagrzebskiego wydania Kultury kłamstwa). Jej książki to błyskotliwa intelektualnie analiza problemów współczesności ważnych dla nas wszystkich.
Inna znana pozycja:
"Ministerstwo bólu"
To powieść o ludziach, którzy w Holandii szukają ocalenia przed koszmarem wojny wywołanej rozpadem Jugosławii, lecz nie potrafią się uwolnić od tragicznego bagażu wspomnień i poczucia wyobcowania. Autorka mistrzowsko prowadzi narrację, przeplatając fikcję z elementami rzeczywistości i zabarwiając dramat wykorzenienia przenikliwą ironią.
Może kasiafu by coś więcej napisała
wiem , że właśnie ją czyta
Urodziła się w Sisku (1971).
Jest absolwentką filozofii i komparystyki na Uniwersytecie w Zagrzebiu (1995).
W 2000 r. opublikowała tom wierszy "Nešto nije u redu?" ("Coś nie w porządku?", Meandar, Zagreb). Książka ta została przetłumaczona na niemiecki ("Stimmt was nicht?") i słoweński, i wygrała główną nagrodę Akademie der Künste w Berlinie. Wiersze składające się na ten zbiór zostały przetłumaczone na niemal wszystkie europejskie języki, i włączone do kilku antologii.
Jej ostatnia powieść "Crnac" ("Murzyn", Durieux, Zagreb) została opublikowana w 2004. Powieść ta została przetłumaczona na słoweński oraz polski (Wyd. Czarne), gdzie stała się książką miesiąca. W Chorwacji książka otrzymała nagrodę Austriackiego Centrum Kulturalnego, i była nominowana do dwóch chorackich nagród za książkę roku.
W 2005 Tatjana Gromača opublikowała książka prozy dokumentalnego pod tytułem "Bijele vrane" ("Białe wrony", Profil, Zagreb).
Jest współautorką książki "Last & Lost" opublikowanej przez wydawnictwo Suhrkamp (Niemcy) oraz Wydawnictwo Czarne w 2006.
Publikuje swoje teksty (prozę, eseje, poezję) w kilku europejskich pismach literackich, i od 2000 współpracuje z chorwackim tygodnikiem polityczno-satyrycznym "Feral Tribune".
aquavitae napisał(a):Zapomaniałem jeszcze o książce Wojciecha Tochmana - dołączona jest płytka ze zdjęciami "Jakbyś kamień jadła" o polskiej antropolog pracującej pod koniec lat 90 w Bośni nad identyfikacją zwłok.
Plumek napisał(a):Japona napisał(a):
"Ministerstwo bólu"
Właśnie dobrnęłam do połowy... Jakoś nie mogę dalej na razie... Ciężka pozycja - jak dla mnie...
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):pisarz serbski Danilo Kiš - "Ogród, popiół", "Klepsydra" i "Wczesne smutki"; niedawno pojawił się przekład wszystkich w/w zebranych w jednym tomie pt.: Cyrk rodzinny
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):pisarz serbski Borislav Pekić -"Czas cudów"
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):noblista, urodzony w Bośni piszący po serbsku Ivo Andrić - "Panna", "Most na Drinie"
Plumek napisał(a):Właśnie dobrnęłam do połowy... Jakoś nie mogę dalej na razie... Ciężka pozycja - jak dla mnie...
Japona napisał(a):Powiem szczerze , że ja mam dość już tych ciężkich książek. Chętnie poczytałabym coś o Chorwacji, ale nie z wojną w tle.
maciek1956 napisał(a):Mam pytanko, może ktoś coś wie o Branko Cirliću, wiem, ze coś pisał, przewodniki, ale moze coś jeszcze ??? To jest mój sąsiad na działce mazurskiej, starszy pan, nawet bardzo starszy, podobno Serb, ale nie wiem na 100 %.