joy24 napisał(a):[b]scrapp napisał(a):Nie ma zakazu ale nie wyłączaj poduszki!!!
Poduszkę wyłacza się jedynie kiedy na przednim fotelu mocowany jest fotelik (z reguły dla niemowlaka) tyłem do kierunku jazdy.
Jak dziecko jedzie w swoim foteliku twarzą w kierunku jazdy ( a pewnie 4 latka tak jeździ-nie wyobrażam sobie jak może inaczej) to poduszka musi byc włączona.
Osobiście jednak posadziłbym dziecko za kierowcą z tyłu.
Taką odpowiedz dostałem od Ambasady Chorwacji na temat przewożenia dziecka na przednim siedzeniu w foteliku przodem do kierunku jazdy:
Na przednim siedzeniu można przewozić jedynie dzieci do 2 lat i to tyłem do kierunku jazdy. Starsze dzieci muszą jechać z tyłu w specjalnym fioteliku.
Z poważaniem
Sekretariat
Ambasady Republiki Chorwacji
w Warszawie
Z tego wynika że chyba zakaz jest
Jakaś głupota!!! A jeżeli samotna matka w Chorwacji jedzie z dzieckiem? Oglądałem program o fotelikach w TV i zalecali żeby przeważnie foteliki mocować z tyłu ale jeżeli nikt nie jedzie obok dziecka z tyłu, czyli w aucie jest tylko kierowca i dziecko to żeby montowac fotelik obok kierowcy żeby sie nie rozpraszał oglądając sie do dziecka, dekoncentrował i nie siał przez to jeszcze większego zagrożenia dla siebie i innych uczestników dróg.