Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WAKACJE 2009 - Turcja, Kemer, Pamukkale Kapadocja.

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 21.07.2009 20:00

Janusz Bajcer napisał(a):
Adam.B napisał(a):Ładnie Janusz:) ale historie to mamy na wikipedi ;) pisz swoją relację ;) i wklejaj swoje zdjęcia ;) , bo to jest najlepsze ;)) Pozdrav :)

Wszystko w swoim czasie :D

Przechodź do swojej Turcji Janusz a nie wikipediowej :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Turcja

tu to mamy ! :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.07.2009 20:05

Grzegorz Ćwik napisał(a):A w roku 2009 ziemie tureckie nawiedził Król Janusz Pierwszy, to polskie go zrodziło plemię.......

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:

Wszystkie znaki na ziemi i na niebie wskazują, że nie będzie to ostatnie nawiedzenie :wink: :D
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 21.07.2009 20:20

Ciekawe jak niedaleko mamy od siebie w Nowym Sączu :?:

Na pewno blisko, bo ja mam wszędzie blisko ;) I widok na pomnik Mickiewicza i dawny urząd wojewódzki ;)

:lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.07.2009 20:26

Jo_Anna napisał(a):
Ciekawe jak niedaleko mamy od siebie w Nowym Sączu :?:

Na pewno blisko, bo ja mam wszędzie blisko ;) I widok na pomnik Mickiewicza i dawny urząd wojewódzki ;)

:lol:

Czyli najbliżej masz na Sądeckie Planty :D
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 21.07.2009 21:34

Janusz Bajcer napisał(a):Czyli najbliżej masz na Sądeckie Planty :D

:) Tak, to mój rewir ;) Szkoda, że ten materiał zrobili zanim stanęły Małe Lachy, bo to wyjątkowo wdzięczny pomniczek... Ale miało być o Turcji 8O

:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.07.2009 18:08

Usunięto z powodu naruszenia praw autorskich. Tekst oryginalny można znaleźć na portalu turcjawsandalach.pl

[a1]
Ostatnio edytowano 23.07.2009 11:31 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 22.07.2009 21:46

znakomita lektura nawet przed kolejnym wyjazdem do TR...

:wink: :wink: :P :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2009 08:41

I ja nieśmiało zasiadam w czytelni ,lektura rzeczywiście znakomita :D
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 23.07.2009 08:54

czy ten tekst jest z:

http://turcjawsandalach.pl/content/mustafa-kemal

Janusz podawaj linki aby ktoś nie posądził Cię o plagiat :wink:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plagiat
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 23.07.2009 08:54

Podoba mi się tekst o "Ojcu Turków".
Ciekaw jestem tylko co jest napisane na tym plakacie w stylu kina międzywojennego - że będzie żył wiecznie ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.07.2009 09:10

Buber napisał(a):Podoba mi się tekst o "Ojcu Turków".
Ciekaw jestem tylko co jest napisane na tym plakacie w stylu kina międzywojennego - że będzie żył wiecznie ?

"Z nami ... na zawsze"
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 23.07.2009 11:15

weldon napisał(a):
Buber napisał(a):Podoba mi się tekst o "Ojcu Turków".

"Z nami ... na zawsze"

Dzięki - co do "wieczności" zasugerowałem się tym znakiem po cyfrze 3 :D .
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 23.07.2009 20:45

Też lubię takie historyczne reminiscencje.Zapodawaj Januszku zapodawaj.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.07.2009 21:49

carnivalka napisał(a):Też lubię takie historyczne reminiscencje.Zapodawaj Januszku zapodawaj.

Następne odcinki będą takie więcej współczesne, do historii i to zamierzchłej wrócimy ma chwilę podczas wycieczek do Heriapolis i Pamukkale oraz do Kapadocji.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.07.2009 12:35

WAKACJE 2009 - Turcja, Kemer, Pamukkale Kapadocja.

5. Miasteczko KEMER

Obrazek

Tak jak już wcześniej pisałem, za podjęciem decyzji o wakacyjnym pobycie w Kemer zadecydowało między innymi jego położenie, widokowo przypominające Dalmację jeśli chodzi o góry okalające to miasteczko.

Kilka zdjęć Kemer z lotu ptaka znalezionych w necie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Natomiast widok ma morze jest całkiem inny niż w Dalmacji, żadnej wyspy lub wysepki na horyzoncie, ale widok na otwarte też na swój urok.

Obrazek

Obrazek

Kemer to jedno z kliku miasteczek Riwiery Tureckie leżących na południowy zachód od Antalyi.

Leży w odległości ok. 50 km od Antalyi. Jeszcze w latach 1960-tych była to mała wioska rybacka, do której dostęp był tylko od strony morza. Dopiero w latach 1980-tych od strony Antalyi poprowadzono wzdłuż morza i przez góry drogę dojazdową (obecnie jest ona miejscami dwupasmowa), przekopano dwa krótkie tunele (drugie nitki tych tuneli w budowie) oraz zaczęto rozbudowę miasteczka.

Dojazd do Kemer w postaci slajdu

Obecnie Kemer liczy ok. 12 tys. stałych mieszkańców, natomiast w kilkudziesięciu hotelach, większych i mniejszych oferuje ok. 120 000 tys. miejsc noclegowych, i tu muszę napisać, że hotele te są w większości okupowane przez turystów z Rosji.

Plan Kemer

Mapka większych hoteli w Kemer

Wzdłuż morza od strony portu w kierunku wschodnim ciągnie się promenada, przy której położone są liczne hotele 4 i 5 gwiazdkowe, każdy z nich posiada basen i własną plażę hotelową.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ulice w miasteczku są szerokie, obsadzone pięknymi palmami (jedna ulica jest w ogóle wyłączona z ruchu pojazdów), na każdej ulicy kantory, restauracje i wiele sklepów z przeróżnym asortymentem.

Obrazek

O zakupach w sklepach napiszę w oddzielnym odcinku

Na głównej ulicy podczas spaceru można przywitać się z Syrenką

Obrazek

(ciekawe czy Syrenka z Kemer ma jakiś związek z Syrenka Warszawską)

Punktem charakterystycznym miasteczka jest Biała Wieża

Obrazek

na placu obok niej stoi pomnik Mustafy Kemala - Ataturka

Obrazek

między wieżą a pomnikiem z posadzki placu tryska fontanna.

Obrazek

Każde miasto i miasteczko na Riwierze Tureckiej ma swój symbol i tak np. symbolem Antalyi jest pomarańcza (dużo powierzchnia sadów pomarańczowych wokół miasta) natomiast symbolem Kemer jest owoc granatu.

Obrazek

Ponieważ miasteczko budowano w zasadzie od podstaw, w porównaniu z innymi miejscowościami ma swój klimat, pomimo tego, że jest to kurort wyłącznie nastawiony na turystów. Cechuje go niska zabudowa - najwyższe hotele mają po 5 pięter, są w miarę rozproszone od siebie co sprawia, że nie ma się wrażenia tłoku.

Poniżej kilka panoram miasteczka znalezionych w necie

Panorama 1

Panorama 2

Panorama 3

Panorama 4

Panorama 5-zimowa

W miasteczku jest wiele zieleni, są urządzone parki oraz pięknie ukwiecone posesje hoteli i domów.

Obrazek

Resztę kwiatów i drzew przedstawię w oddzielnym odcinku po wyborze kilkunastu zdjęć z ponad setki

Przy dobrej widoczności można zobaczyć szczyt góry Tahtali (2365 m.n,p.m.) z górną stacją kolejki linowej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla osób lubiących imprezy do białego rana są w Kemer 4 nocne kluby, np. AURA CLUB

W Klubie tym odbywają się m.in. wybory Miss Kemer

W czasie mojego pobytu w Kemer 3 lipca 2009 r. odbyły się Miss Kemer 2009 lecz o nich nie wiedziałem, ponieważ nie znałem wcześniej tego linku oraz nie widziałem afiszów zapowiadających te wybory.

Zapraszam na wejście do jedengo z hoteli ***** w Kemer ja byłem w skromniejszym.

CD. PARK HOTEL *** (all inclusive)

PS W odcinku tym zapraszam m.in. na "coś" do brzucha i na taniec brzucha.
Ostatnio edytowano 28.08.2009 22:34 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye