Nie jestem zwolennikiem relacji typu dziś jadłem na śniadanie...
Podam więc trochę więcej informacji praktycznych i o samej kwaterze.
Kwaterę zamówiłem po raz pierwszy przez niemiecki InterChalet i był to strzał w dychę ! Na zdjęciach było gorzej niż w rzeczywistości

Za apartament 4-osobowy zapłaciłem 360 euro + 20 euro taxy klimatycznej. Czyli 380 / 7, wychodzi 54 euro na dzień. Apartament chyba najlepiej położony w Vrbniku. Dwa tarasy, i z jednego i z drugiego widok na starówkę i na Adiatyk, w oddali Velebit i świecący się w nocy Novi Vindolski. W razie czego podaję namiary chociaż chata wykupiona chyba do września, Milovčić Marija Frankopanska 25 51516 Vrbnik tel. 051 857 360 e-mail
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. Niestety w Vrbniku należy rezerwować wcześniej, byłem świadkiem poszukiwań 2godzinnych rodaka z Poznania niestety. W końcu znalazł coś na 3 dni, potem już ktoś wjeżdżał.
Oto panorama z mojego apartamentu.
2 pokoje, kuchnia, łazienka i niestety bez klimatyzacji. Tylko jedna ciekawostka... W apartamencie mimo upałów ponad 30C było chłodno ! Bardzo miła pani gospodarz tłumaczyła nam że tak jest dom usytułowany, że wiaterek od morza, osłonięcie i klimy nie trzeba. I to była prawda

Pierwszy raz w Chorwacji nie dokuczało mi gorąco w apartamencie...
Kilka wskazówek praktycznych. W Vrbniku jest jedna piekarnia. Pyszne pieczywo , wiadomo do najtańszych nie należy, ale do tego się już przyzwyczaiłem w ciągu chorwackich wojaży. Przeciętny Kruh od 7-10 kuna. W miasteczku są dwa znowu niezbyt tanie sklepy, więc jak ktoś chce bardzo przyoszczędzić to w krku dwa Konzumy. Jeden w samym centru, drugi BigKonzum na wylocie na Rijekę. Lepiej robić zakupy w centrum w Plusie, market Supec mniej asortymentu ma.
Pyszne obfite obiady i co ciekawe nie droższe niż w innych częściach Chorwacji w konobie Vrbnicka Zlahtina w samym centrum na małym placu koło bankomatu, kawiarni piekarni na takim podwyższeniu po schodkach. Cecha charakterystyczna spod baldachimu leci na gości zimna para

Porcja obiadowa około 60-70kn z piciem. Ciekawostka - najtańsza gastronomia na wyspie jest... w najbardziej obleganej Baśce...

Np zestaw rybny i owoców morza - patera dla 2 osób - tylko 140 kn, byłem mile zaskoczony.
Obok tej konoby Vrbnicka Zlahtina gdy pójdziecie trochę w górę w stronę kościoła jest pizzeria gdzie są najlepsze i największe sladoledy ! 6 kn za 3 gały ! Mała dziewczynka ładuje na wafel trzy potęne kopy lodów- pyszne !
Można również w Vrbniku zjeść pyszną pizzę. Lokal nazywa się Morska Villa i jest usytułowany po drugiej stronie miasteczka za kościołem, przy ruinach starego zamku. Ma świetny taras z widokiem na morze. Super pizza Calzione - taki rogal ogrony zawijany za 45kn - polecam !
Oryginalna Zlahtina w butelkach około 50 -60 kn ! Oszaleli

Na szczęście prawie każdy dom pędzi ! Wystarczy wejść zapytać

Wtedy za 1l - około 25-30 kn. Wino pyszne - mocne jak diabli
3-4 lipca trafiliśmy na festiwal wina Zlahtina, zabawa do rana. Bardzo głośni w weekendy Czesi

, w dni powszednie masteczko senne i idealne do wypoczynku.