Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Znalazłem miejsce na ziemi :) Vrbnik i jego plaże.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bahama
Cromaniak
Znalazłem miejsce na ziemi :) Vrbnik i jego plaże.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 11.07.2010 21:35

W sobotę 3 lipca naszym oczom ukazał się piękny Vrbnik ! Jedno z najciekawszych miejsc jakie widziałem w Chorwacji :)

Obrazek
Obrazek

No i wróciłem. Napiszę teraz krótko, czas odpocząć po podróży :)
Podzielam zdanie Toudeego i innych wychwalających to miejsce ! Vrbnik jest po prostu... nie wiem jak słowami opisać to miejsce :)
Chorwacja w pigułce, piękna starówka, super zróżnicowane plaże, cisza, spokój, nie ma tłumów, turyści docierają zwykle na wycieczkę jednodniową :). Przepyszne wino Zlahtina pędzone w prawie każdym domu :)

Dziś zamieszczam zdjęcia plaż, żeby zachęcić do odwiedzenia Vrbnika :) Zjechałem cały Krk i rozmawiając z niewieloma (?) Polakami w tym roku w Chorwacji, podzielali moje zdanie Vrbnik zdecydowanie najlepszy na odpoczynek, nawet dla rodzin z małymi dziećmi.

Oto plaże

W samym miasteczku niewielka żwirowa plaża Zgribnica, gdzie miejsce i tak znajdziecie nawet w godzinach szczytu ( w przeciwieństwie do Baśki :) - normalnie w Makarskiej było więcej wolnego na plaży :)
Obrazek

Plaża w marinie, na którą wchodzi się tunelem między skałami, malutka, piękna, warto pójść tam rano i zarezerwować miejsce

Obrazek

Kozica to plaża oddalona o 5 min. marszu od Vrbnika w kierunku południowym, przez las piniowy malowniczą ścieżką. Tam również zawsze znajdzie się miejsce

Obrazek

Półwysep Sv. Marka - kierunek Risika - 5 km od Vrbnika , piękna piaszczysta plaża dla małych dzieci i dorosłych. Parking 20kn/dzień

Obrazek

I PEREŁKA ! Plaża Potovośce - 5 km od Vrbnika , dojechać na nią można przed Vrbnikiem skręcając w prawo (jest oznaczenie) lub w samym mieście jazda ulicą Grohot. UWAGA - dla kierowców o mocnych nerwach :) Spotkać samochód jadący z przeciwka na podjeździe prawie pionowym o ilości miejsca na jedno auto i przepaści obok - Bezcenne :) Mnie się udało ... Za to plaża marzenie - zawsze wolne miejsca - 30kn/dzień.

Obrazek

Czystość wody na każdej plaży w Vrbniku przedstawia się tak: cudowna !
Obrazek
Ostatnio edytowano 12.07.2010 16:01 przez Bahama, łącznie edytowano 2 razy
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 11.07.2010 22:55

no to jako pierwszy zasiadam i czekam na ciag dalsz,tym bardziej ze za kilka dni mnie to czeka :D
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 12.07.2010 07:53

Bahama napisał:
Podzielam zdanie Toudeego i innych wychwalających to miejsce ! Vrbnik jest po prostu.

Cieszę się, że rośnie grono wielbicieli tego miejsca.
Mam nadzieję na jakąś relacyjkę.
Chętnie przypomniałbym sobie "stare kąty".
Jechałeś w ciemno, czy załatwiałeś wcześniej apartamenty (w "Mare..." u Matyldy?)
Ja na pewno jeszcze tam wrócę, szczególnie, że w jednym z postów na forum znalazłem info o kolejnych fajnych plażach na zachód od miasta (było zdjęcie chyba z google earth).
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 12.07.2010 12:59

Nie jestem zwolennikiem relacji typu dziś jadłem na śniadanie... :)
Podam więc trochę więcej informacji praktycznych i o samej kwaterze.

Kwaterę zamówiłem po raz pierwszy przez niemiecki InterChalet i był to strzał w dychę ! Na zdjęciach było gorzej niż w rzeczywistości :) Za apartament 4-osobowy zapłaciłem 360 euro + 20 euro taxy klimatycznej. Czyli 380 / 7, wychodzi 54 euro na dzień. Apartament chyba najlepiej położony w Vrbniku. Dwa tarasy, i z jednego i z drugiego widok na starówkę i na Adiatyk, w oddali Velebit i świecący się w nocy Novi Vindolski. W razie czego podaję namiary chociaż chata wykupiona chyba do września, Milovčić Marija Frankopanska 25 51516 Vrbnik tel. 051 857 360 e-mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. Niestety w Vrbniku należy rezerwować wcześniej, byłem świadkiem poszukiwań 2godzinnych rodaka z Poznania niestety. W końcu znalazł coś na 3 dni, potem już ktoś wjeżdżał.
Oto panorama z mojego apartamentu.
Obrazek

2 pokoje, kuchnia, łazienka i niestety bez klimatyzacji. Tylko jedna ciekawostka... W apartamencie mimo upałów ponad 30C było chłodno ! Bardzo miła pani gospodarz tłumaczyła nam że tak jest dom usytułowany, że wiaterek od morza, osłonięcie i klimy nie trzeba. I to była prawda :) Pierwszy raz w Chorwacji nie dokuczało mi gorąco w apartamencie...

Kilka wskazówek praktycznych. W Vrbniku jest jedna piekarnia. Pyszne pieczywo , wiadomo do najtańszych nie należy, ale do tego się już przyzwyczaiłem w ciągu chorwackich wojaży. Przeciętny Kruh od 7-10 kuna. W miasteczku są dwa znowu niezbyt tanie sklepy, więc jak ktoś chce bardzo przyoszczędzić to w krku dwa Konzumy. Jeden w samym centru, drugi BigKonzum na wylocie na Rijekę. Lepiej robić zakupy w centrum w Plusie, market Supec mniej asortymentu ma.

Pyszne obfite obiady i co ciekawe nie droższe niż w innych częściach Chorwacji w konobie Vrbnicka Zlahtina w samym centrum na małym placu koło bankomatu, kawiarni piekarni na takim podwyższeniu po schodkach. Cecha charakterystyczna spod baldachimu leci na gości zimna para :) Porcja obiadowa około 60-70kn z piciem. Ciekawostka - najtańsza gastronomia na wyspie jest... w najbardziej obleganej Baśce... :) Np zestaw rybny i owoców morza - patera dla 2 osób - tylko 140 kn, byłem mile zaskoczony.

Obok tej konoby Vrbnicka Zlahtina gdy pójdziecie trochę w górę w stronę kościoła jest pizzeria gdzie są najlepsze i największe sladoledy ! 6 kn za 3 gały ! Mała dziewczynka ładuje na wafel trzy potęne kopy lodów- pyszne !

Można również w Vrbniku zjeść pyszną pizzę. Lokal nazywa się Morska Villa i jest usytułowany po drugiej stronie miasteczka za kościołem, przy ruinach starego zamku. Ma świetny taras z widokiem na morze. Super pizza Calzione - taki rogal ogrony zawijany za 45kn - polecam !

Oryginalna Zlahtina w butelkach około 50 -60 kn ! Oszaleli :) Na szczęście prawie każdy dom pędzi ! Wystarczy wejść zapytać :) Wtedy za 1l - około 25-30 kn. Wino pyszne - mocne jak diabli :)

3-4 lipca trafiliśmy na festiwal wina Zlahtina, zabawa do rana. Bardzo głośni w weekendy Czesi :), w dni powszednie masteczko senne i idealne do wypoczynku.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 12.07.2010 13:14

Jeszcze kilka zdjęć z Vrbnika

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 12.07.2010 14:35

Tak dla porównania :)

7 lipca 2010 r. godz. 15.00

Byłem w Baśce 1 dzień, na krótko polecam Jakoś na jednej z najdłuższych chorwackich plaż miejsce znalazłem dla rodziny :) Woda świetna, niesamowity kolor.

Nawet w Makarskiej tylu Czechów i Węgrów nie było, żebym miejsca nie mógł poszukać.

Obrazek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.07.2010 15:52

Bahama napisał(a):Nie jestem zwolennikiem relacji typu dziś jadłem na śniadanie... :)

Mam pytanie: co dzisiaj jadłeś na śniadanie? :lool:

Tyle w tej Chorwacji miejsc nieznanych! Chciałoby się na Pelješac, Hvar, a teraz i do Vrbnika. Czy starczy życia?
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 12.07.2010 16:04

Do rezydentów. Co ci Chorwaci z tymi autami robią :) Przecież to okazy !

Obrazek
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 12.07.2010 16:04

Witam. Zasiadam i czytam. Znów kolejne, piękne miejsce w Cro. Czy starczy żywota żeby to wszystko objeździć. Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2010 18:02

Bahama napisał(a):....
3-4 lipca trafiliśmy na festiwal wina Zlahtina, zabawa do rana. Bardzo głośni w weekendy Czesi :), w dni powszednie masteczko senne i idealne do wypoczynku.

Cosik mi się Panocku wydaje, ze niedługo w Jarocinie tyz bydzie głośno :lool: ...ale Ty już odpocznięty, więc dasz radę... :lol:
Wyspa Krk (Njivice) to nasz pierwszy wyjazd do Crolandii w 2001 roku, wspominam miło, ale w tej chwili Dalmacja prowadzi z Północą 7:1 :lol:...no chyba że jakieś super foty jeszcze wkleisz...:wink:
Pozdrav
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 12.07.2010 19:28

U mnie Istra , Kvarner - Dalmacja - 3:2 :)
wit
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wit » 13.07.2010 22:07

Bahama a masz foty z Silo, bo tam jadę za parę dni. Pozdrawiam i częstych urlopów w Croatii
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 13.07.2010 22:26

wit napisał(a):Bahama a masz foty z Silo, bo tam jadę za parę dni. Pozdrawiam i częstych urlopów w Croatii

Z Silo zdjęć nie mam, ale przejeżdżałem przez tę miejscowość. Tak mnie poprowadziła nawigacja :) Niby najlepsza droga do Vrbnika i co ? Nawigacja miała rację ! Jechałem ze 30 min. drogą wąską na jedno auto z doskonałą nawierzchnią :) Śmialismy się , że trafiliśmy na koniec świata. Takie wrażenie zrobiło na mnie Silo, chociaż domów tam sporo i na forum piszą , że w sezonie sporo turystów tam przebywa. Chyba wielkich atrakcji tam nie ma, za to wypoczynek gwarantowany ! Niedaleko słynna jaskinia Biserujka.

Więcej o Silo masz tutaj np.
http://www.tzo-dobrinj.hr/dobrodosli_pl.asp

PS. Właśnie patrzę na viamichelin i oczom nie wierzę. Tych dróg na mapie nawet nie ma... Jechałem przez Klimno, Silo i dalej do Risiki cały czas wybrzeżem :)\
dagmara2003
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmara2003 » 15.07.2010 21:30

A ja się zastanawiałam gdzie uderzyć w tym roku..... I chyba postawimy na Vrbnik :D
gdyl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gdyl » 15.07.2010 22:55

Vrbnik to bardzo sympatyczne, trochę leniwe i ślicznie położone miasteczko. Z zabytków są tam pozostałości murów obronnych i trzy kościoły. Architekturka miasta raczej kiepska. Sporo wąskich uliczek ( na jednym ze zdjęć Twoja córka jest na ( jak twierdzą we Vrbniku ) najwęższej ulicy na świecie. W tygodniu jest raczej spokojnie. W soboty i niedziele ciężko znaleźć miejsce w knajpie ( Austriacy, Czesi i Węgrzy ). Dwa - trzy wieczory w tygodniu na głównym placu są organizowane albo występy, albo potańcówki. Polecam, o ile ktoś lubi tłumy dni wina ( 28-29.08.2010 ). Fajna imprezka. W knajpce na tym mniejszym placu , jak się idzie do biura Mtildy, koło masarni można zjeść trochę regionalnej kuchni z Vrbnika i często występują jakieś klapy lub inne kapele. Tak jak piszesz, na głównym placu, w knajpce z lewej strony są najlepsze lody na całej wyspie. Jedna kuglica kosztuje 6 kun. Faktem jest, że ta jedna gałka to tak jak nasze trzy. ale to w Cro normalka. Na pyszny deserek można się udać do portu w Malinskiej do Albańczyków ( oni prowadzą prawie wszystkie cukiernie w Cro ). Za apartament u Nenada ( dwa pokoje dla czterech osób, aneks kuchenny, klima, łazienka z toaletą i przesympatyczni gospodarze ) płacę do 21.08 - 56E a po 21.08 chyba 51E. Nenad ma też apartamencik dwuosobowy za trzydzieści kilka E. Siedzę sobie wieczorem pod parasolem, z tyłu w kojcu sapie mi Bingo, Czarny ( kot ) przychodzi na polską kiełbasę, w dali w lesie beczą owce a ja sączę sobie zlahtinkę. SUPER ! Na plaży Zgribnica w skałach siedzi sporo krabów, które dla mojego małego są niewątpliwą atrakcją i cały czas muszę tam z nim pływać , natomiast na Kozicy trzeba uważać na jeżowce, których jest tam sporo, ale za to czasami na plaży są dwie - cztery osoby. Na wyspie można sobie zwiedzić śliczny Krk, Baskę z piękną ale przeludnioną plażą ale za to sympatycznym starym miastem, czarną plażę koło Silo, jaskinię i miasteczko Dobrinij ze ślicznym widokiem na wyspę. Bardzo lubię Vrbnik. Świetnie mi się tam wypoczywa. Jest to miasteczko trochę inne od tych, w których do tej pory byłem w Cro i bardzo mi to odpowiada. Jeszce jedna ważna uwaga. UWAŻAJCIE Z JAZDĄ PO WYSPIE W NOCY !!!! Można się nadziać na drodze albo na owce albo na pasterza i wtedy jak twierdzi Nenad - wielki problem!
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne