Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak jechać

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
_WALDI_
Autostopowicz
Jak jechać

Nieprzeczytany postnapisał(a) _WALDI_ » 05.09.2007 17:31

Wiem że temat był poruszany już pewnie milion razy ale niestety nie mam za dużo czasu do spędzenia przy komputerze i do wyjazdu też zostało mi kilka dni wyjeżdżam w okolicach 8/9.09 I z tego powodu mam wielką proźbę do zawodowców co byli już dobrych kilka razy. Z góry mówię że nie byłem jeszcze za granicą sam jadąc. Jak byście mogli mi napisać jak najlepiej jechać z Bydgoszczy do Splitu. Na co uważać gdzie co kupować (winiety itp.) bo przeczytałem już sporo wątków na tym forum ale jest tego tu tyle że mam mętlik w głowie ! Aha I jaką walutę na drogę zabierać czy wystarczy same Euro i Visa ??
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 05.09.2007 18:57

1. Łódź, Żywiec, Zwardoń, Bratyslava, Vien, Gratz, Maribor, Zagreb, Split
2. Cieszyn, Bratyslava, Moson-var. Szombathely, Lendava.
Cakovec.Zagreb...
Uważaj na światła, znaki i drogowe i drogowskazy'
Euro na kwaterę, a Visa na życie
Winiety na stacjach benzynowych za granicą lub na granicy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2007 19:06

_WALDI_ napisał(a):... Jak byście mogli mi napisać jak najlepiej jechać z Bydgoszczy do Splitu....

Najlepiej sam sobie wytycz trasę a pomocnym w tym będzie: TO - jeden z lepszych "ruteplanerów" tam możesz wybrac opcje przejazdu od najkrótszego do najszybszego
_WALDI_ napisał(a):...Na co uważać ...

Zawsze to mówiłem i mówił bedę nadal :wink: należy uważac na DEBILI ZA KIEROWNICĄ a reszta jest OK nie musisz miec żadnych obaw :lol:
_WALDI_ napisał(a):... gdzie co kupować (winiety itp.)...

Winiety mozesz kupic albo w Polsce albo na trasie (w Polsce przepłacasz za nie ale nie szukasz niczego na trasie - coś za coś). Ceny winiet (wg stawek obowiązujących w Polsce) znajdziesz: TU.
Możesz tez kupowac winiety na trasie (opcja tańsza) zazwyczaj w okolicach przejśc granicznych lub na stacjach benzynowych
_WALDI_ napisał(a):... jaką walutę na drogę zabierać czy wystarczy same Euro i Visa ??...

Dokładnie tak - przynajmniej ja tak robię. Ojro na wynajęcie lokalu a kartą płace gdzie tylko się da + opcja wyciągania kun ze ściany - najwygodniejsze rozwiązanie
Pozdrav :papa:
allos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) allos » 06.09.2007 08:06

Ryszard_K napisał(a):1. Łódź, Żywiec, Zwardoń, Bratyslava, Vien, Gratz, Maribor, Zagreb, Split
2. Cieszyn, Bratyslava, Moson-var. Szombathely, Lendava.
Cakovec.Zagreb...
Uważaj na światła, znaki i drogowe i drogowskazy'
Euro na kwaterę, a Visa na życie
Winiety na stacjach benzynowych za granicą lub na granicy

Ja też jadę tą trasą 7/8.09 - winiety na Słowację na granicy Polsko-Czeskiej, na Węgry nie trzeba (zjazd na drogę 86 jeszcze przed bramkami), a HR opłata na bramkach.
hot dog
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hot dog » 06.09.2007 09:15

Waldi:)
Tak wiec trasa podana powyzej jest ok :)
JA jechalem do Barwinka pozniej na Koszyce Budapeszt Zagrzeb Split
Jezeli chodzi o walute euro lub zlotowki (tylko na slowacji) na winiety. Paliwo najlepiej kupowac w walutach kraju w ktorym tankujesz oplaca sie tankowac na slowenii (waluta Euro ) poza tym najlepiej placic karta.
Ceny winiet slowcja ok 20 zl- 1 dniowa wegry 1500 forintow(ja placilem 8 eruro) 4 dniowa chorwacja autostrada(zagrzeb-split) bramki cena 158 kun ok 70 zl. Drogi bardzo dobre.
MARCIN73
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARCIN73 » 02.01.2008 17:59

witam
Waldi jak możesz to podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem z wyjazdu
do CRO .
Chodzi mi o trasę jaką jechałeś i czas jaki potrzebowałeś na dojechanie
do celu.
Ja wyjeżdżam z Inowrocławia do Orebić.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.01.2008 18:47

Okolo 1900 km do pokonania. Sporo. Proponuję nocleg w Grazu w Oekotelu.
Łódź-Cieszyn-Olomouc-Brno-GRAZ-Maribor-Zagrzeb-autostradą do końca-PloceTrapanj promem lub w koło przez Ston.
MARCIN73
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARCIN73 » 02.01.2008 19:31

FUX napisał(a):Okolo 1900 km do pokonania. Sporo. Proponuję nocleg w Grazu w Oekotelu.
Łódź-Cieszyn-Olomouc-Brno-GRAZ-Maribor-Zagrzeb-autostradą do końca-PloceTrapanj promem lub w koło przez Ston.

czyli na raz nie da rady , a może masz sprawdzone godziny wyjazdu,chciałbym wyjechać w piątek.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.01.2008 19:37

Lepiej tnij w czwartek. Nocleg ok, nocowałem kilka razy. Tanio jak na Austrię. Ja jeżdżę przez Słowację, ale to tylko dlatego , że Czechy mi nie pasują subiektywnie. Pozdrav!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.01.2008 19:43

MARCIN73 napisał(a):
FUX napisał(a):Okolo 1900 km do pokonania. Sporo. Proponuję nocleg w Grazu w Oekotelu.

czyli na raz nie da rady , a może masz sprawdzone godziny wyjazdu,chciałbym wyjechać w piątek.

Będąc we Wrocławiu kolo 7 rano, w Grazu jesteś kolo 16-ej, więc masz sporo czasu na zwiedzanie; Starówka, góra zamkowa, poszwendanie sie kolo rzeki Mur. Aaaaa. Ty przez Wrocław nie jedziesz. To policz sobie z Wrocka do granicy 1,5 h. Ja granicę przekraczam w Krnov.
tigrunia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tigrunia » 12.06.2009 06:37

Odświeżę temat bo planuję wyjazd właśnie z Bydgoszczy. Termin jeszcze nie ustalony jednak mam pytanie ..
Dlaczego podajecie trasę przez Łódź ? Nie lepiej jechać przez Wrocław? To jakieś 130 km bliżej :roll:
Jechał ktoś przez Wrocław właśnie z Bydgoszczy? Jak długo się jedzie? Wyliczyło mi z Bydgoszczy do Szibenika 1443 km przez Brno, Bratyslawę, Wiedeń, Graz i Zagrzeb .. gdzieś jednak czytalam, żeby ominąć Słowenię ze względu na winiety. Proszę o jakiekolwiek rady dotyczące trasy Bydgoszcz- Szibenik.
Pozdrawiam :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.06.2009 06:45

forum/viewforum.php?f=27
oraz
forum/viewforum.php?f=4

Witaj na Forum.

Poczytaj i pytaj ew. w odpowiednich watkach.
Nie zakladaj nowych tematów w tej samej sprawie...
tigrunia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tigrunia » 12.06.2009 07:09

FUX napisał(a):https://www.cro.pl/forum/viewforum.php?f=27
oraz
forum/viewforum.php?f=4

Witaj na Forum.

Poczytaj i pytaj ew. w odpowiednich watkach.
Nie zakladaj nowych tematów w tej samej sprawie...

Przecież nie założyłam nowego tematu. Skorzystałam z wyszukiwarki i najbliższy wątek na temat to właśnie ten więc nie wiem o co chodzi :roll:
Napisałam na wątku na temat więc oczekuję konkretnych odpowiedzi i porad od osób, który tą właśnie trasę pokonały.
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 12.06.2009 07:19

Nie rozumiem dlaczego puszczacie chłopaka z Bydgoszczy przez Łódź? Dla mnie to paranoja!!!! To tak jak ja bym jechał z Gniezna do Splitu przez Łódź!! Poprosił bym o rozsądne wytłumaczenie warianty trasy przez Łódź! Na odcinku do Wiednia już ma 150km w łeb.
Dziesięć razy byłem w Cro i zawsze jadę przez Wrocław! Jakoś żyje i mam się dobrze. Zaraz napiszecie, że Wrocław bebe. A odcinek z Łodzi do Żywca jaki jest? Może jest już autostrada, a ja o tym nie wiem.
O przepraszam! Raz jechałem przez Niemcy, tylko 500km w łeb!!!!!
tigrunia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tigrunia » 12.06.2009 07:42

Jurek napisał(a):Nie rozumiem dlaczego puszczacie chłopaka z Bydgoszczy przez Łódź? Dla mnie to paranoja!!!! To tak jak ja bym jechał z Gniezna do Splitu przez Łódź!! Poprosił bym o rozsądne wytłumaczenie warianty trasy przez Łódź! Na odcinku do Wiednia już ma 150km w łeb.
Dziesięć razy byłem w Cro i zawsze jadę przez Wrocław! Jakoś żyje i mam się dobrze. Zaraz napiszecie, że Wrocław bebe. A odcinek z Łodzi do Żywca jaki jest? Może jest już autostrada, a ja o tym nie wiem.
O przepraszam! Raz jechałem przez Niemcy, tylko 500km w łeb!!!!!

Jak długo jedziesz z Gniezna do Splitu?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone