Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jade nie swoim samochodem, potrzebne jakies papiery???

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wign
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wign » 17.07.2006 15:23

witam;
jade samochodem zarejestrowanym na mame (czyli nazwisko to samo), czy beda jakies problemy przy kontroli? Musze miec jakies dodatkowe dokumenty?
Tak przy okazji - czy wiedza ze w PL zmieniono prawojazdy? (mam stare...) 8)

Wyjazd w srode :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.07.2006 15:44

Prawo właśności auta nikogo nie obchodzi.
Ale z prawem jazdy teoretycznie mogą być kłopoty jeśli za granicą już wiedzą że nie obowiązuje. Wtedy jesteś po prostu bez prawka - ze wszystkimi tego konsekwencjami. Ale to tylko w sytuacji gdybyś był kontrolowany przez policję drogową - a granicy nikt tego nie sparwdza
wign
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wign » 17.07.2006 15:55

mam nadzieje, ze jednak nie wiedza ze stracilo waznosc :?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.07.2006 16:26

Wiedzą, wiedzą---nie liczyłbym na niewiedzę policji i pograniczników.
tomlekkat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomlekkat » 17.07.2006 16:35

Hej ja tez jade nie swoim samochodem i z tego co się dowiadywałem jest potrzebne zaświadczenie z PZMotu o użyczeniu samochodu - http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1328
Chodź tak szczerze to nie wiem czy zdąże je wyrobić bo wyjeżdzam pojutrze a do wystawienia zaświadczenia trzeba osobistego stawienia się właściciela - a on akurat mieszka w innym mieście.
:lol:
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 17.07.2006 17:07

tomlekkat napisał(a):Hej ja tez jade nie swoim samochodem i z tego co się dowiadywałem jest potrzebne zaświadczenie z PZMotu o użyczeniu samochodu - http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1328
Chodź tak szczerze to nie wiem czy zdąże je wyrobić bo wyjeżdzam pojutrze a do wystawienia zaświadczenia trzeba osobistego stawienia się właściciela - a on akurat mieszka w innym mieście.
:lol:

Bez paniki.
Czytajcie tu bo to też tego dotyczy. Trzy razy byłem firmowym autem. Też o tym tu jest.
forum/viewtopic.php?t=12274
anubisms
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubisms » 17.07.2006 18:18

Warto mieć oświadczenie właściciela, a jak chcą rąbnąć mandat to i prawo jazdy im nie jest potrzebne.

Oświadczenie nie koniecznie z PZMOT ważne aby w j. angielskim miałem podbitą zgodność podpisów w urzędzie miasta i było ok (musi być pieczęć herbowa z godłem)
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 17.07.2006 19:08

wign napisał(a):witam;
jade samochodem zarejestrowanym na mame (czyli nazwisko to samo), czy beda jakies problemy przy kontroli? Musze miec jakies dodatkowe dokumenty?
Tak przy okazji - czy wiedza ze w PL zmieniono prawojazdy? (mam stare...) 8)

Wyjazd w srode :D

Witaj!
Nie chciałbym być złym prorokiem, ale czy masz świadomość , że przy jakiejkolwiek szkodzie komunikacyjnej, odszkodowanie będziesz musiał pokryć z własnej kieszeni(zarówno swoje jak i drugiej strony , bez względu na to czyja była wina)?Każdy ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania ze względu na nieważne prawo jazdy.
Pozdrawiam
Jacek
wign
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wign » 17.07.2006 19:41

jacusd napisał(a):
Witaj!
Nie chciałbym być złym prorokiem, ale czy masz świadomość , że przy jakiejkolwiek szkodzie komunikacyjnej, odszkodowanie będziesz musiał pokryć z własnej kieszeni(zarówno swoje jak i drugiej strony , bez względu na to czyja była wina)?Każdy ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania ze względu na nieważne prawo jazdy.
Pozdrawiam
Jacek

ryzyko wliczone :wink:
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 17.07.2006 19:51

To mogę tylko życzyć szerokiej drogi i gumowych drzew!!!!!!
wazer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wazer » 17.07.2006 20:17

wign napisał(a):
jacusd napisał(a):
Witaj!
Pozdrawiam
Jacek

ryzyko wliczone :wink:

Tydzień temu wróciliśmy z Cro. Żadnych problemów na granicach. Też pożyczonym, jechaliśmy przez Słowację, Węgry. Na granicach tylko policzyli paszporty i osoby w aucie i tyle. Na chorwackiej nawet nie stawaliśmy kazali jechać. Miłego pobytu :P
wign
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wign » 17.07.2006 20:21

hmmm, paszportow tez nie ma... ale sa nowe dowody osobiste. Niestety nie bylo na nic czasu. Pozyjemy zobaczymy...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.07.2006 20:37

tomlekkat napisał(a):Hej ja tez jade nie swoim samochodem i z tego co się dowiadywałem jest potrzebne zaświadczenie z PZMotu o użyczeniu samochodu - http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1328

Kompletna bzdura, nie ma czegoś takiego.
Może jeszcze pisemne pozwolenie od mamusi na wyjazd do CRO?

P.S.
Pół Europy jeździ brykami leasingowanymi (ja z resztą też) i nie ma żadnych zaświadczeń bo takowe nie są wydawane i nikt też ich nie wymaga. Wyjątkiem jest (była?) Bułagaria która żąda przy wjeździe przetłumaczoną na Bułgarski umowę na użytkowanie samochodu ale i ten relikt socjalizmu zapewne już niedługo padnie.
wign
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wign » 17.07.2006 21:57

niezawodny napisał(a):

Kompletna bzdura, nie ma czegoś takiego.
Może jeszcze pisemne pozwolenie od mamusi na wyjazd do CRO?

P.S.
Pół Europy jeździ brykami leasingowanymi (ja z resztą też) i nie ma żadnych zaświadczeń bo takowe nie są wydawane i nikt też ich nie wymaga. Wyjątkiem jest (była?) Bułagaria która żąda przy wjeździe przetłumaczoną na Bułgarski umowę na użytkowanie samochodu ale i ten relikt socjalizmu zapewne już niedługo padnie.

No wielkie dzieki - jeden problem mniej :lol:
Przegladam to forum kilka dni i powiem Wam jedno... swietna robota! Wiele rzeczy sie dowiedzialem, duuuzo mi pomogliscie; jeszcze raz podziekowania dla wszystkich forumowiczow tworzacych to forum. 8)
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 17.07.2006 21:59

potwierdzam nikt nigdzie nie chciał zaswiadczenia z PZMotu (które nota bene mieliśmy ;-) )
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies