Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje NAJ- z pobytu 3 tyg. w Dalmacji i nie tylko...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Arjano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arjano » 01.08.2005 20:30

Warunki brzegowe: rodzina 2+2 (7 i 10 lat), autko, namiot, kempingi, duża mobilność, "inteligentny" (określenie zaczerpnięte z tablicy w kościele w Starim Gradzie :-) ), aktywny wypoczynek. Trasa : Polska - Słowacja - Węgry - Dubrovnik - Cavtat - Orasac - Trsteno - Peljesac (cały) - Orebic - Korcula - delta Neretwy - Drvenik - Hvar (cały) - Bikovo - Makarska Riviera - Omis - Cetina - Plitvicka Jezera. Przejechana trasa: 5000 km.

Najpiękniejsze miasto: Dubrovnik, Korcula, Hvar
Najpiękniejsza wyspa : Hvar
Najpiękniejsze małe miejscowości: południowa Dalmacja
Największe rozczarowanie miastem: Jelsa, Stari Grad, Makarska
Największa adrenalina: pokonanie trasy raftingu na Cetinie gumowym
pontonem radzieckiej produkcji Lisiczanka z 10 letnim synem - cud, że
żyjemy...
Najwyższy wjazd samochodem: Sv. Juraj - Biokovo, ale droga! Piękne widoki
Najwyższa wspinaczka piesza: Sv. Ilija nad Orebicem - start 3:30 rano
Najtańsze bilety na "przepływ": Orebic - Korcula, tanio, często
Największe rozczarowanie ceną biletu: przepływ Dubrovnik - Lokrum !!!
Komercja!
Największy zachwyt roślinami: platan w Trsteno, Mlini, arboretum Trsteno,
park Biokovo, Sv. Ilija
Najlepsze wino: prosek, dingac
Najbardziej uciążliwi: naganiacze do restauracji w Dubrovniku
Najlepsze piwo: Karlovacko
Najlepszy alkohol: gruszkovac (mniam)
Najciekawsze tunele: Dingac (Peljesac), Pitve - Zavala (Hvar) i Mała
Kapela (autostrada)
Najgorszy przewodnik : Pascal - Chorwacja, nieaktulany, wybiórczy
Najlepszy przewodnik: cro.pl !!! dzięki wszystkim!
Najsympatyczniejszy człowiek: właściciele kempingu Pod Maslinom i
gospodyni z Velo Grablje, która ugościła spragnionych (pozdrowienia!)
Najbardziej antypatyczy osobnik: Cetina - właściciel dwóch dalmatyńskich
osiołków idących drogą, który po zrobieniu zdjęcia z samochodu przy
prędkości 30 km/h - zrewanżował się walnięciem kijem w samochód oraz celnik słowacki, który kazał wyp...ć całą zawartość boxu na granicy
Najdroższe lody: Dubrovnik 5 kun/gałkę
Najtańsze lody: Getro - 12 kun/2 l czekoladowo-waniliowych
Najtańsza benzyna: Słowacja, Neum
Najdroższa benzyna: Węgry
Największe poczucie bezpieczeństwa: Chorwacja - Dalmacja
Najmniejsze poczucie bezpieczeństwa: Węgry - baseny
Najrzadziej widywane patrole policji (zmotoryzowane): Chorwacja - 1 przy
murach w Dubrovniiku, 1 z radarem na bocznej drodze pod Karlovacem
Najczęściej widywane patrole policji: BiH (Medziugorije) i Słowacja
(zwłaszcza przy granicy)
"Najszybsza" granica: Neum i H/HR wziuuuuuuuuuuuu
"Najwolniejsza" granica: PL/SK (dokąd? skąd wracają? co wiozą? ile?)
Największe chamstwo: camping Lisicina (Omis) - dziękujemy polskim
"turystom" za nieprzespaną noc i darcie ryja do 4:30 - następnego dnia po
ekscesach właściciel pacyfikował każdą nację, jeżeli ktoś głośniej się
zaśmiał. Dzięki mu za to...
Najlepsze plaże: kamieniste i skaliste (krystalicznie czysta woda): Basina
(prawie rafa koralowa - rozgwiazdy, skorupiaki), Orasac, Bielopolje (sami
na plaży !!!)
Najmniej ciekawe plaże (piaszczyste - mętna woda, liście, wodorosty):
Prapratno, Omis, plaże riviery
Najlepszy camp: Pod Maslinom - Orasac, Orebic - Orebic, Ivan Dolac
Najgorszy camp: Jelsa, Prapratno (czyste, duże, ale bez duszy i zatłoczone na maxa i drogie)
Najbardziej "strome" campy: prywatne, małe na rivierze makarskiej (auto
zdala od namiotu)
Najtańszy camp : 10 E /rodzinę - patrz warunki brzegowe - Oputzen -
Neretwa
Najdroższy camp - 21 E - Ivan Dolac
Największe przeżycie duchowe: Medziugorije
Największe przeżycie kulturalne: Dubrovnik - festiwal i koncert kapeli pod
platanem w Trsteno
Największe przeżycie kulinarne: owoce morza w konobie w Korculi (stare
miasto)
Najładniej położony cmentarz: Cavtat - mauzoleum rodziny Racic
Największe niedomówienie i zamyślenie: wojna domowa oraz historia
Chorwacji (Jugosławii) po II wojnie światowej czytana podczas jazdy
autem - hmmmmm, opuszczone domy, zniszczenia, pomniki z wydrapaną gwiazdą 5 ramienną
Najbardziej ekstremalny przejazd - wjazd autem na Sv. Jurija w Biokovie i
stara droga Stari Grad - Hvar
Największe rozczarowanie: dzikie wysypiska śmieci na Hvarze, syf w
Neretwie (Komin) i śmieci na Peljesacu (u nasady półwyspu)
Najbardziej męczące przyżycie: wspinaczka na Sv. Ilije (Orebic) i droga
krzyżowa w Medziugorije (w samo południe), mury Dubrovnika
Największe zdzierstwo: ceny owoców u producentów (delta Neretwy) przy
drodze oraz ceny tam alkoholi
Najtańsze owoce: targ w Omisu
Najtańsze alkohole: Velo Grablje - u gospodyni
Najbardziej klimatyczne miejsce: Velo Grablje i Malo Grablje - opuszczona
wioska na Hvarze
Najładniejszy widok z: Sv. Ilija, twierdza w Hvarze, twierdza i mur
obronny Ston, klasztor franciszkanów Orebic, mury Dubrovnika
Najbardziej zastanawiające: opuszczona wioska Malo Grablje, "chiński mur" Ston, dom Marco Polo Korcula
Najpiękniejsza woda słodka: Cetina, Plitvicka Jezera
Najweksze cykady: Malo Grablje
Najmniejsz cykady: koniki polne - Węgry :-)
Najpraktyczniejszy wynalazek: lodówki na campach i gwoździe budowlane
zamiast śledzi do namiotu
Najmniej używany gadżet: świeczki, badbington, apteczka, ubezpieczenie
, latarka
Najprzydatniejsza "zbędna" rzecz: kabel elektryczny z rodzielaczem oraz
lampa (przy założeniu, że nie korzystamy na campach z prądu) - kilka
campów miało prąd w cenie
Najprzydatniejsza rzecz: parasol przeciwsłoneczny z porządnymi uchwytami mocującymi(wkręcany, wbijany) + srebrna taśma reperacyjna !!!, folia na samochód (odpada czyszczenie żywicy) - polecam nawet zwykłe białe prześcieradła
Największa pomyłka: zaopatrzenie się (wg instrukcji forda focusa) w
odpowiedni zestaw żarówek i konieczność kupowania innej żarówki H7 na
stacji benzynowej (sprawdźcie co naprawdę macie w autach - nie ufajcie
słowu pisanemu...)
Najczęsciej popełniane wykroczenie drogowe: przejeżdżanie notoryczne przez ciągłą linię (nigdy przy wyprzedzaniu), ale przy zjazdach na parkingi, skręcaniu w lewo ! - czyli jak wszyscy !!!

Jeżeli kogoś interesują szczegóły dot. wyjazdu proszę pytać
Arjano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arjano » 01.08.2005 20:35

Powyższe "naj-e" uwzględniają tylko i wyłącznie nasze osobiste, dewiacyjne i stronnicze preferencje i odczucia i nie mogą służyć do uogólnień dla cromaniaków :lol:
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 01.08.2005 20:47

Arjano napisał(a): (...) Największe rozczarowanie miastem: Jelsa, Stari Grad, Makarska (...)

Mam pytanie , dlaczego rozczarowałes sie makarska mozesz napisac w kilku słowach?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 01.08.2005 20:50

Jestem po wrażeniem. :wink:
Dużo przejechałeś kilosów, dużo zwiedziłeś, dużo napisałeś.

Pozdrawiam :wink:
Arjano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arjano » 01.08.2005 20:59

Tygrys napisał(a):
Arjano napisał(a): (...) Największe rozczarowanie miastem: Jelsa, Stari Grad, Makarska (...)

Mam pytanie , dlaczego rozczarowałes sie makarska mozesz napisac w kilku słowach?

Osobiste preferencje :-) Nie za bardzo podobała nam się ogólnie riviera i jej długie i płaskie plaże oraz miasta i miasteczka z tłumem ludzi. Mamy tłumofobię chyba :-) Nie znoszę ciągać dzieciaka za rękę podczas spaceru i uważać, aby fala podążających w drugą stronę nie porwała go. Nie lubię nakładającej sie muzyki z każdej knajpy odelgłej od siebie o 5 m. Tu disco, tu lokal folk, tu radio, tu kapela na żywo. Nie znoszę pić wina przy stoliku i krzyczeć do swojej kobiety :-), by usłyszła moje: "jak tu romantycznie" ;-)
W Makarskiej byliśmy wieczorem, trochę zmęczeni i pewnie to wszystko podziałało na moją ocenę. Miasto ciekawe, i naprawdę niebrzydkie, mocno interesujące dla rozrywkowych ludzi żądnych kontaktów z rówieśnikami i chcącymi poszaleć do białego rana. Ale w zalewie cudownych i urzekających wręcz miejscowości (uwaga, byłem 1 raz w cro, więc wybaczcie egzaltację, ale żałuję, że zaczałem poznawać kraj dopiero teraz :-) ) Makarska wylądowała na pozycji nienajwyższej. :-)
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 01.08.2005 21:03

No no całkiem fajnie :) , jaka cena Dubrownik-Lokrum?
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 01.08.2005 21:06

Arjano!!!
Nietypowy opisik:):):)
I dużo ciekawych spostrzeżeń i bardzo wiele rzeczy, które postrzegam podobnie

Pozdrav!!!!!!!
karolka:)
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolka:) » 01.08.2005 21:10

Możesz podać mi cenę biletów na Lokrum? Dla dorosłych i dzieci. I czy można popłynąć bez samochodu. Chodzi mi o odległości na miejscu. Pozdrawiam.
Arjano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arjano » 01.08.2005 21:53

O ile mnie pamięć nie zwodzi, to przepłynięcie stateczkiem (oczywiscie bez auta) z Dubrownika na Lokrum kosztowało 35 kun za osobę dorosłą i połowę dla dzieci. Nie zdecydowałem się... Po kilku dniach na przpływ Orebic - Korcula płaciłem ... 11 kun za osobę dorosłą. T 35 kun to w jedną stronę, przypuszczam. Pytałem u dwóch "kapitanów" w starym porcie przy murach Dubrownika. Zniechęcony nie szukałem innej alternatywy, może jakieś taksówki wodne wychodzą taniej?

Ceny podawane na forum, jakie spisałem 4 tygodnie temy były lekko mówiąc "nieadekwatne". No, ale ja ruszyłem w high-sezonie. Np. mury w Dubrowniku : 30 kun dorosli, 10 kun dzieci...
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 01.08.2005 21:58

Arjano napisał(a):
Osobiste preferencje :-) Nie za bardzo podobała nam się ogólnie riviera i jej długie i płaskie plaże oraz miasta i miasteczka z tłumem ludzi. Mamy tłumofobię chyba :-) Nie znoszę ciągać dzieciaka za rękę podczas spaceru i uważać, aby fala podążających w drugą stronę nie porwała go. Nie lubię nakładającej sie muzyki z każdej knajpy odelgłej od siebie o 5 m. Tu disco, tu lokal folk, tu radio, tu kapela na żywo. Nie znoszę pić wina przy stoliku i krzyczeć do swojej kobiety :-), by usłyszła moje: "jak tu romantycznie" ;-)
W Makarskiej byliśmy wieczorem, trochę zmęczeni i pewnie to wszystko podziałało na moją ocenę. Miasto ciekawe, i naprawdę niebrzydkie, mocno interesujące dla rozrywkowych ludzi żądnych kontaktów z rówieśnikami i chcącymi poszaleć do białego rana. Ale w zalewie cudownych i urzekających wręcz miejscowości (uwaga, byłem 1 raz w cro, więc wybaczcie egzaltację, ale żałuję, że zaczałem poznawać kraj dopiero teraz :-) ) Makarska wylądowała na pozycji nienajwyższej. :-)

Aha:) bo myslałem ze cos gorszego :) zraziło cie to co ja akurat lubie :) czyli ok, bo jade do makarskiej za 3 tygodnie i przestraszyłes mnie ze cos z nia nie tak.
pozdrawiam
Lord79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lord79 » 01.08.2005 22:13

Co z plazami na riwierze makarskiej? Brzydkie? Brudna woda?
Jadę do Breli i jestem ciekaw.
Jakie ceny paliwa (Pb95) na Slowacji, Wegrzech i w Cro.
Pozdr!
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 01.08.2005 22:13

Arjano .... jak Ty to robisz ? Tyle przytoczyc danych z podróży to wyczyn nie lada. Notowałeś na bieżąco ? Szkoda że nie odwiedziłes Kvarneru, byłbym ciekawy twojej opini.
Arjano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arjano » 02.08.2005 00:05

Hmmm, wydatki mam pozapisywane w kajeciku :-), trochę męczące, ale jak wejdzie w krew procedura cowieczornego posiedzenia rodzinnego na campie i przypominanie sobie co się dzisiaj kupiło to idzie jak po maśle :lol:
"Tata, a moją piłkę wpisałeś?"
A co do zwiedzania i poznawania to się pamięta szczegóły. Żonka co prawda myli Orasac z Orebicem, kunę z koroną, Słowenię ze Słowacją (ale tylko na znaczkach samochodowych SLO/SK) :-), natomiast pamięta wydarzenia chronologicznie, daty i ludzi.
A dzieciatym (przynajmniej z dziećmi piszącymi) polecam wprowadzenie instytucji "pamiętnika podróży". Dzieciaka kształci w pisaniu i formułowaniu myśli, Wy macie ściągę co, gdzie i kiedy :-)

P.S. Paliwo Słowacja: 38,64 koron/l, Bośnia i Hercegowina (Neum): 1,77 KM/l, Węgry: 242 f/l, Rzeszów: 4,29 zł/l :-(
Helenka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Helenka » 02.08.2005 07:42

czemu baseny termalne na Wegrzech to wg Ciebie malo bezpieczne miejsce, co sie tam dzialo? moze masz na mysli kradzieze?
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 02.08.2005 08:17

Arjano ! Gratuluję świetnych wakacji - sporo zobaczyłeś jak na jeden raz :D Ale do Veli Grabilje jechać samochodem 8O leniuszek :twisted:
My na Hvarze mieszkaliśmy na campie w Milnej więc samochód przy tej wycieczce był zbędny- z Milnej prowadzi bardzo ładna ścieżka spacerowa najpierw do Mali a potem Veli Grabilje-potwierdzam te miejscowosci ROBIĄ wrazenie.
Fajnie wszystko opisałeś, mam b.podobne odczucia - też jestem "tłumofobem" więc miejsca a la Makarska wolę tylko oglądac zza szyby samochodu :wink:
Aha a z Lokrum to chyba nie masz racji - z tego co pamiętam bilet jest dwustronny -wiec cena nie jest aż tak kosmiczna choć nie da się ukryć że wygórowana. Z drugiej strony gdyby było tanio to ta wysepka zostałaby zadeptana w miesiąc :?
PZDR :)
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies