Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BYDGOSZCZ - OMIŚ - jaka trasa?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
malwiny
Globtroter
BYDGOSZCZ - OMIŚ - jaka trasa?

Nieprzeczytany postnapisał(a) malwiny » 25.06.2012 18:45

witam,
wybieramy się I raz do Chorwacji. Prośba o sprawdzoną informację jak optymalnie dotrzeć na miejsce. Wdzięczny za alternatywne trasy - maciek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 19:04

Jeśli używasz AM to mogę plik podesłać.
malwiny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) malwiny » 25.06.2012 19:12

tak mam AM - będę wdzięczny - jadę 02.08. pozdrawiam, adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 19:21

Wysłałem dwie wersje.
Trasą przez Graz jechałem do cro już w 2 razy.
Z Solca do Splitu, więc to dokładnie ta trasa i sprawdzona.
W tym roku jadę trasą prosto na dół (Austria do granicy Słowenii).
Przeanalizuj sobie, choć ja już sporo czasu spędziłem na analizowanie w poprzednich latach (jak i w tym roku), korzystając z pomocy forum oczywiście.

AM 6.10 , trasa Szybka. :D
malwiny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) malwiny » 25.06.2012 19:33

dzięki Jacek ! a co myślisz o trasie przez Niemcy? pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 19:43

malwiny napisał(a):dzięki Jacek ! a co myślisz o trasie przez Niemcy? pozdrawiam

Odpuść temat przez Niemcy. 98 % osób na forum Ci to odradzi.
No chyba, że ze Szczecina byś jechał.
Kiedyś na forum miałem inny nick, nie jest ta tak, że siedzę tu tylko parę miesięcy ja to wynika z daty pierwszego logowania.
Trasę mam rozpisaną z detalami:
miejsce na nocleg, stacje gdzie tankować będę itp.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 19:47

A na forum siedzę przed każdym wyjazdem po kilka (kilkanaście!) godzin dziennie. Staram się czytać wszystko co mogło by mnie zainteresować.
I tak od paru lat. I zawsze co najmniej 3 mc przed wyjazdem.
I po powrocie nie tak intensywnie, ale czytam co się dzieje.
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 25.06.2012 20:10

inman jaką trasą jedziesz w Polsce? Gdzie przekraczasz granicę polską?[/b]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 20:15

Miken77 napisał(a):inman jaką trasą jedziesz w Polsce? Gdzie przekraczasz granicę polską?[/b]

Wrocław, Krapkowice, Głubczyce (tankowanie na wjeździe do miasta), Krnov (po Czeskiej stronie).
Różnie ludzie proponują.
Ja akurat tak. Ale wielu innych również.
Ta trasa moim zdaniem jest ok.
tomasz781
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz781 » 25.06.2012 20:22

malwiny napisał(a):witam,
wybieramy się I raz do Chorwacji. Prośba o sprawdzoną informację jak optymalnie dotrzeć na miejsce. Wdzięczny za alternatywne trasy - maciek

Na pewno kieruj się na południe 8)
makroman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) makroman » 25.06.2012 21:17

Jako, że często bywam w Bydgoszczy to trasę WRO - BYD robię z "zamkniętymi oczami" - punkt - punkt w nieco ponad 4h bez zbędnego kozaczenia.
Zdecydowanie najszybciej jechać trasą:
Bydgoszcz - Żnin - Szubin - Gniezno - Września - Jarocin - Krotoszyn - Trzebnica - Wrocław.
Przez Wrocław się nie przejeżdża - mijasz łukiem po A8; a potem to już różne trasy.
Np. droga nr 8 i w Kłodzku na Boboszów/Kraliky
albo A4 i zjazd na dalej jak podaje inman
albo A4 i zjazd na wysokości Krapkowic w DK46 i granica w Chałupkach

Tę ostatnią trasę ja osobiście preferuję.

@malwiny
Z Tucholi, by ominąć Bydgoszcz, można pojechać przez Sępólno, Nakło, Szubin i dalej jak opisałem wyżej.
Pomimo, że nie są to drogi główne to są w dobrym stanie w większości. Odcinek Nakło - Szubin pięknie wyremontowany - jazda jak po stole.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 21:26

makroman napisał(a):Jako, że często bywam w Bydgoszczy to trasę WRO - BYD robię z "zamkniętymi oczami" - punkt - punkt w nieco ponad 4h bez zbędnego kozaczenia.
Zdecydowanie najszybciej jechać trasą:
Bydgoszcz - Żnin - Szubin - Gniezno - Września - Jarocin - Krotoszyn - Trzebnica - Wrocław.
Przez Wrocław się nie przejeżdża - mijasz łukiem po A8; a potem to już różne trasy.
Np. droga nr 8 i w Kłodzku na Boboszów/Kraliky
albo A4 i zjazd na dalej jak podaje inman
albo A4 i zjazd na wysokości Krapkowic w DK46 i granica w Chałupkach

Tę ostatnią trasę ja osobiście preferuję.

@malwiny
Z Tucholi, by ominąć Bydgoszcz, można pojechać przez Sępólno, Nakło, Szubin i dalej jak opisałem wyżej.
Pomimo, że nie są to drogi główne to są w dobrym stanie w większości. Odcinek Nakło - Szubin pięknie wyremontowany - jazda jak po stole.

Tego odcinka Bydgoszcz Wrocław nie podawałem, ponieważ to chyba taka 'najbardziej standardowa' trasa i dokładnie tak jadę. A co do tego odcinaka do Chałupek to jak najbardziej. Choć ja wybieram drugi wariant.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 25.06.2012 22:06

malwiny, uwagi i opis mojej trasy z 2009 przez Opole - Krnov > klik
uwzględnij, że niektóre wymienione odcinki już są ukończone

Do tej trasy wprowadziłbym małą zmianę. Z Opola nie na Krnov, a na Racibórz - Chałupki. Od granicy PL/CZ masz autostradę. O winietach podpowiada kolega dids76 > klik.
W samych Chałupkach jest stacja Orlen. Tankować bardziej się opłaca w Polsce, bo taniej.

Winiety na Austrię.

Za Mikulovem granica CZ/AU. Kilka metrów za nią, po prawej stronie jest parking i mała, zapyziała stacja BP. UWAGA > czynna pon-pt 5.00-22.00, a sob-niedz. 6.00-22.00.
W Mikulovie winietki można też nabyć w hotelach. W drodze powrotnej to miasto polecam Ci na nocleg. Dużo pensjonatów i hoteli > klik.

Na czeskich stacjach winiety austriackie tylko kilka zł droższe. 5zł nie majątek, więc to również można rozważyć.

A jak będziecie na granicy Cz/Au w nocy, to jakieś 20km dalej, ale jeszcze przed A5 jest miejscowość Wielfersdorf , tam jest całodobowy OMV. Można kupić winietę na Austrię i Słowenię.

Czechy - Austria - Słowenia (bez objazdu). Trasa droższa ale szybsza, ja wolę.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 25.06.2012 22:07

Drugi wariant dla Ciebie to trasa przez Cieszyn.
1. Słowacja - Węgry - Chorwacja (Cieszyn - Zilina - Bratysława) płaci się tylko za autostradę słowacką. Przez Węgry jedziesz bezpłatną drogą 86 E65. Krótki odcinek węgierskiej autostrady M1 do zjazdu na 86 jest bezpłatny. klik klik
dalej > Csorna > Szombathley > Kormend
i teraz aby nie wbić się na autostradę skręcamy w lewo z 86 na drogę 76 czyli nadal drogą E65
> Zalaegerszeg E65 74
później w prawo na 7 uważamy aby nie wjechać na równoległą płatną autostradę M7,
drogą 7 kierujemy się na przejście graniczne do > Letenye
przekraczamy granicę i ładujemy się na chorwacką autostradę

2. inny wariant Cieszyn - CZECHY Ołomuniec Brno - SŁOWACJA Bratysława - WĘGRY ... czasowo podobnie i płaci się jeszcze za czeską winietę ale ta akurat tania

:idea: NIE CYTOWAĆ CAŁOŚCI :!:
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 26.06.2012 11:27

Zdecydowanie się zgadzam najszybciej jechać trasą:
Bydgoszcz - Gniezno - Września - Jarocin - Krotoszyn - Trzebnica - Wrocław.
Jechałem przez Boboszów ale w tym roku Chałupki. :D
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone