Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kampy w Petrcane i Sukosanie

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz81
Odkrywca
Kampy w Petrcane i Sukosanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz81 » 20.07.2005 20:00

Witam, wybieram się autokarem do ktorejs z tych miejscowosci i szukam kampów. Moga to byc przydopmowe kampingi, jak i te wieksze. Zalezy mi na polozeniu zaraz przy morzu, i niewielkiej odleglosci od tych miasteczek,poniewaz samochodem nie bede dysponował, wiec bede musiał tam na własnych nogach maszerowac.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 20.07.2005 20:49

mariusz81 napisał(a):Witam, wybieram się autokarem do ktorejs z tych miejscowosci i szukam kampów. Moga to byc przydopmowe kampingi, jak i te wieksze. Zalezy mi na polozeniu zaraz przy morzu, i niewielkiej odleglosci od tych miasteczek,poniewaz samochodem nie bede dysponował, wiec bede musiał tam na własnych nogach maszerowac.

Sukosan ma jakgdyby 3 "centra". Pierwsze, jadąc od Zadaru, to Marina "Zlatna Luka" (polecam na wieczorne spacery). Niestety, nie ma tam kampów, przynajmniej ja nie widziałem. Drugie, to faktyczne Centrum miasteczka. Przystanek jest naprzeciwko piętrowego budynku z kamienia (jest tam sklep, bodajże spożywczy). Jak wysiądziesz z autobusu idziesz kilkanascie metrów w kierunku jazdy autobusu, skręcasz w prawo i idziesz ok. 400 - 500 m (po prawej mijasz kosciół i pizzerię). Dochodzisz do zatoczki, nad którą połozone jest centrum miasteczka. Mijasz zatoczkę, skręczasz w prawo. Są tam conajmniej 3-4 kampy. Pamiętam tylko nazwę jednego: Oliva. Wszystkie te kampy są położone przy wspomnianej zatoczce, która jest ździebko brudnawa. Ponieważ leżą one na cyplu, wystarczy przejść na drugą stronę i jest ładna plaża (ok. 200m).
Ostatnie "centrum" jest przy wylocie z Sukosanu w kierunku Sibenika. Jest to tzw. plaża Makarska oddalona od centrum miasteczka o jakieś 2-3 km. Przystanek, z tego, co pamiętam, jest obok jakiegoś pomnika, reliktu minionej epoki. Tu są trzy przydomowe kampy, w kolejności: Skoljka, Ivana, Malenica. Ja byłem na Ivanie. Jest najbardziej zacieniona, ceny były przyzwoite. Do plaży jakieś 20 m (część wybetonowana). Te kampy są dość blisko magistrali, choć na Ivanie nie było to uciążliwe.
Na poniższym zdjęciu zaznaczyłem na czarno kampy w centrum miasteczka (m.in. Oliva). Na czerwono zaznaczyłem miejsce, gdzie prawdopodobnie też jest kamp (nie sprawdzałem tego). Na żółto są zaznaczone czyste plaże, a na niebiesko tzw. plaża Makarska, gdzie są kampy: Skoljka, Ivana i Malenica.
Obrazek
I trochę zdjęć z Sukosanu
mariusz81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz81 » 20.07.2005 21:02

Dziekuje za wyczerpujacą odpowiedż. Jestem pod wrażeniem. Njałatwiej byłoby mi dotrzec do kampów zaznaczonych na żolto, ale skora tam ta woda jest ciut zabrudzona, to moze w miejscu zaznaczonym na czerwona znajduje sie jakis camping? Moze ktos wie dokladnie? Jeszcze pytanie do volumena - czy te kampy Skoljka, Ivana, Malenica znajduja się bezposrednio obok czystych plazy? Bo chciałbym troche ponurkowac z maska i fajką:-) I czy to rzeczywiscie jest daleko, aby sprobowac dojsc pieszo z bagazami z centrum ? To wlasnie one bylyby pewnie najlepsze . W tamtych roku bylem na Murterze i szedłem do Slanicy. Było cięzko, ale sie udalo i to chyba był gora 1-2 km od postoju autobusu. I jeszcze jedno pytanko. Jaki jest ten teren w Sukosanie, bo na zdjeciach to raczej widac niewielkie gorki. Do Makarskiej pewnie nie ma co porownywac,ale czy to nie jest przypadkiem taki raczej rowninny teren?
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 20.07.2005 21:11

mariusz81 napisał(a):Dziekuje za wyczerpujacą odpowiedż. Jestem pod wrażeniem. Njałatwiej byłoby mi dotrzec do kampów zaznaczonych na żolto, ale skora tam ta woda jest ciut zabrudzona, to moze w miejscu zaznaczonym na czerwona znajduje sie jakis camping? Moze ktos wie dokladnie? Jeszcze pytanie do volumena - czy te kampy Skoljka, Ivana, Malenica znajduja się bezposrednio obok czystych plazy? Bo chciałbym troche ponurkowac z maska i fajką:-) I czy to rzeczywiscie jest daleko, aby sprobowac dojsc pieszo z bagazami z centrum ? To wlasnie one bylyby pewnie najlepsze . W tamtych roku bylem na Murterze i szedłem do Slanicy. Było cięzko, ale sie udalo i to chyba był gora 1-2 km od postoju autobusu. I jeszcze jedno pytanko. Jaki jest ten teren w Sukosanie, bo na zdjeciach to raczej widac niewielkie gorki. Do Makarskiej pewnie nie ma co porownywac,ale czy to nie jest przypadkiem taki raczej rowninny teren?

Na żółto zaznaczone sa tylko plaże, kampy to kolor: czarny, czerwony (prawdopodobnie jest tam kamp - znalazłem takie info gdzieś w necie) i na niebiesko.
Woda jest brudnawa przy kampach zaznaczonych na czarno.
Skoljka, Ivana i Malenica są przy czystej plaży. Choć "morze" w tym miejscu ma jakieś 500 m szerokości. Vis a vis Sukosanu jest wyspa Pasman.
Dojście z Centrum do Ivany zajmie Ci jakieś 20 - 30 minut.
Co do terenu: kilkaset metrów od Magistrali zaczynały się niewielkie, zalesione wzgórza. Ale generalnie to raczej równiny.
mariusz81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz81 » 20.07.2005 21:36

Wiec z tym dojsciem nie byloby jeszcze tak zle, ale moze lepiej byłoby wybrać Biograd na Moru lub Trogir, bo do nich autokar też jezdzi. Co sadzisz o tych miejscowsciach, czy one prezentuja się lepiej pod wzgledem uksztaltowania terenu ?
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 20.07.2005 21:46

mariusz81 napisał(a):Wiec z tym dojsciem nie byloby jeszcze tak zle, ale moze lepiej byłoby wybrać Biograd na Moru lub Trogir, bo do nich autokar też jezdzi. Co sadzisz o tych miejscowsciach, czy one prezentuja się lepiej pod wzgledem uksztaltowania terenu ?

Sukosan świetnie się sprawdził, jako baza wypadowa. Ale samo miasteczko to nic rewelacyjnego. Biograd pod tym względem jest atrakcyjnieszy. Przyjemna promenada z wieloma knajpkami, niezła plaża, choć i tu morza nie ma za dużo. Nie wiem, jak wygląda sprawa z kampami. Od magistrali do centrum miasta jest ok. 1 - 1,5 km.
Co się zaś tyczy Trogiru, to nie pomogę, bo nie byłem.
Kilka zdjęć i opis Biogradu
mariusz81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz81 » 20.07.2005 21:56

Jeszcze poczytam o tych miejscowościach i trzeba bedzię sie zdecydowac. W kazdym badz razie dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
Crusty
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crusty » 25.08.2009 09:04

Czy ktoś się orientuje, czy z Sukosanu da się dojechać autobusem do Breli, czy też trzeba w tym celu udać się na kolodvor w Zadarze?

Ląduję w sobotę o 20:30 na lotnisku w Zadarze i muszę gdzieś przenocować jedną noc, następnego dnia rano chcę jechać do Breli. Pomyślałem, że jak na jedną noc, to najlepszą opcją jest namiot na campingu. A tych jest sporo w Sukosanie. Tylko, czy uda mi się złapać busa do Breli?

Powrót do Kempingi