napisał(a) volumen » 20.07.2005 20:49
mariusz81 napisał(a):Witam, wybieram się autokarem do ktorejs z tych miejscowosci i szukam kampów. Moga to byc przydopmowe kampingi, jak i te wieksze. Zalezy mi na polozeniu zaraz przy morzu, i niewielkiej odleglosci od tych miasteczek,poniewaz samochodem nie bede dysponował, wiec bede musiał tam na własnych nogach maszerowac.
Sukosan ma jakgdyby 3 "centra". Pierwsze, jadąc od Zadaru, to Marina "Zlatna Luka" (polecam na wieczorne spacery). Niestety, nie ma tam kampów, przynajmniej ja nie widziałem. Drugie, to faktyczne Centrum miasteczka. Przystanek jest naprzeciwko piętrowego budynku z kamienia (jest tam sklep, bodajże spożywczy). Jak wysiądziesz z autobusu idziesz kilkanascie metrów w kierunku jazdy autobusu, skręcasz w prawo i idziesz ok. 400 - 500 m (po prawej mijasz kosciół i pizzerię). Dochodzisz do zatoczki, nad którą połozone jest centrum miasteczka. Mijasz zatoczkę, skręczasz w prawo. Są tam conajmniej 3-4 kampy. Pamiętam tylko nazwę jednego: Oliva. Wszystkie te kampy są położone przy wspomnianej zatoczce, która jest ździebko brudnawa. Ponieważ leżą one na cyplu, wystarczy przejść na drugą stronę i jest ładna plaża (ok. 200m).
Ostatnie "centrum" jest przy wylocie z Sukosanu w kierunku Sibenika. Jest to tzw. plaża Makarska oddalona od centrum miasteczka o jakieś 2-3 km. Przystanek, z tego, co pamiętam, jest obok jakiegoś pomnika, reliktu minionej epoki. Tu są trzy przydomowe kampy, w kolejności: Skoljka, Ivana, Malenica. Ja byłem na Ivanie. Jest najbardziej zacieniona, ceny były przyzwoite. Do plaży jakieś 20 m (część wybetonowana). Te kampy są dość blisko magistrali, choć na Ivanie nie było to uciążliwe.
Na poniższym zdjęciu zaznaczyłem na czarno kampy w centrum miasteczka (m.in. Oliva). Na czerwono zaznaczyłem miejsce, gdzie prawdopodobnie też jest kamp (nie sprawdzałem tego). Na żółto są zaznaczone czyste plaże, a na niebiesko tzw. plaża Makarska, gdzie są kampy: Skoljka, Ivana i Malenica.
I trochę zdjęć z
Sukosanu