A podczas innego wyjazdu, kiedy zahaczyłem o Bucegi pod koniec dnia, tak się prezentowała ich zachodnia flanka jeszcze z gór Leaota:
Pozdrawiam,
Wojtek
Franz napisał(a):Niestety, słońce jest już na tyle nisko, że wszystko w dole zalega w cieniu. Próbuję wyszukać co ciekawsze fragmenty, ale na małym ekraniku aparatu zbyt wiele nie daje się rozpoznać.
weldon napisał(a):O ile dobrze pamiętam, to u Mariusza, w relacji z Dolomitów, widziałem podobne rozwiązanie zabezpieczenia wieży.
Pewnie, od razu, punkt widokowy zrobili?
Lidia K napisał(a):
Zastanawiam się od dłuższego czasu oglądając Twoje zdjęcia w różnych wątkach co Ty ostatnio robisz ze swoimi zdjęciami .
Lidia K napisał(a):Nie wierzę, żeby kompakt aż takie zaszumione zdjęcia robił....
Lidia K napisał(a):A może nie robisz ich w największej rozdzielczości i potem trudno z małego rozmiaru wyciągnąć coś i poprawiać w gimpie?
Lidia K napisał(a):Może warunki są kiepskie, no ale przecież nie zawsze jest pochmurno. Może za ciemne są w oryginale i je sztucznie rozjaśniasz.
kulka53 napisał(a):A mnie zaciekawiło to miejsce i ta uliczka... aż sprawdziłem na mapie gdzie to jest bo myśmy na strumyk w Braszowie nie trafili.
Teraz już wiem, fajne zaułki.
kulka53 napisał(a):A co do zdjęć, to rzeczywiście zastanawialiśmy się z Małgosią czemu jakoś tak inaczej wyglądają niż dawniej...
Doszliśmy do wniosku, że to chyba coś z ustawieniami, albo z obróbką
Np te 2 fotki z samej góry strony, pokazujące Bucegi z Leaota, wyglądają zupełnie inaczej...
Franz napisał(a):kulka53 napisał(a):A co do zdjęć, to rzeczywiście zastanawialiśmy się z Małgosią czemu jakoś tak inaczej wyglądają niż dawniej...
Doszliśmy do wniosku, że to chyba coś z ustawieniami, albo z obróbką
Np te 2 fotki z samej góry strony, pokazujące Bucegi z Leaota, wyglądają zupełnie inaczej...
Inaczej?.. Lepiej czy gorzej? Bo ja się długo wpatrywałem pod względem tego szumu i nie widzę różnicy...
Franz napisał(a):
Franz napisał(a):Nie zmieniłem rozdzielczości od lat - wciąż stosuję taką samą.
Franz napisał(a):
kulka53 napisał(a):Szum i to dość porządny jest np. TU:Franz napisał(a):
kulka53 napisał(a):Jak dla mnie dawniejsze zdjęcia, bez obróbki, były znacznie przyjemniejsze w odbiorze. Pokazałeś teraz dwa z nich na początku tej strony i od razu widać różnicę.
kulka53 napisał(a):Zresztą ten nieprzerobiony widok na Braszów który pokazałeś w odpowiedzi Małgosi mi podoba się dużo bardziej, jest tak naturalnie, tak jak w rzeczywistości tam wtedy było.
kulka53 napisał(a):Takie poprzerabiane zdjęcia, owszem, widać na nich to co byłoby może zbyt ciemne, ale w większości przypadków są jakieś dziwne
Tak jak np. TU:Franz napisał(a):
Ta zieleń z przodu przed wieżą jak dla mnie naturalna nie jest, no i ostrość w niej gdzieś zginęła
kulka53 napisał(a):Mam nadzieję że nie masz nam za złe zwróconej uwagi, po prostu ciekawi byliśmy co jest powodem, że kiedyś Twoje zdjęcia były jak dla nas dużo fajniejsze niż teraz...
weldon napisał(a):A, tak na poważnie, to przypuszczam, że ostatnie fotki robione były w kiepskich warunkach oświetleniowych i Wojtek je w GIMP'ie rozjaśniał.
Zazwyczaj wówczas taka kasza wychodzi, jak to, co widać w studni.
weldon napisał(a):Jeżeli chciałoby ci się Wojtku wrzucić te dwa zdjęcia w oryginale, dla porównania, to łatwiej byłoby wyciągnąć wnioski, na których zależy Pawłowi.
weldon napisał(a):Swoją drogą, to sugerowałbym ci przy zapisie zdjęć, podkręcić trochę suwaczek jakości w kierunku >>wyższa<<, bo niektóre ze zdjęć mają po czterdzieści kilka kilobajtów. Dla porównania - w awatarze można mieć 20.
Szkoda tak kompresować te widoki