Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na końcu świata: Bretania (Normandia, zamki nad Loarą)

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 22.03.2012 17:46

Wspaniale zachowane te piękne budowle.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 22.03.2012 22:07

Piękny ten zamek.
Mam jednak pytanie dość ogólne. Czy gdziekolwiek w Bretanii spotkałeś się z aktami wandalizmu typu bazgranie sprayem po ścianach, lub coś w tym rodzaju? Przypuszczam, że nie, ale chciałbym się upewnić.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.03.2012 00:54

Franz napisał(a):Z rozkazu kardynała Richelieu został również częściowo rozebrany wspaniały zamek . . .

Już go nie lubię :evil: i to nie z powodów jakie opisał Dumas ( ojciec )

W całości ten zamek musiał być przewspaniały 8)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.03.2012 10:12

Crayfish napisał(a):Wspaniale zachowane te piękne budowle.

jan_s1 napisał(a):Piękny ten zamek.

piotrf napisał(a):W całości ten zamek musiał być przewspaniały 8)

Tiaaa... :D

jan_s1 napisał(a):Mam jednak pytanie dość ogólne. Czy gdziekolwiek w Bretanii spotkałeś się z aktami wandalizmu typu bazgranie sprayem po ścianach, lub coś w tym rodzaju? Przypuszczam, że nie, ale chciałbym się upewnić.

Trudno mi stwierdzić to z całą pewnością, ale wydaje mi się, że się nie natknąłem.

piotrf napisał(a):Już go nie lubię :evil: i to nie z powodów jakie opisał Dumas ( ojciec )

Najmądrzejszy polityk w tamtych czasach. Gdyby nie on, Francja wiele mogła by stracić. Jednak jego twarda i konsekwentna polityka nie przysparzała mu zwolenników.

Nam nie może się podobać, że w ramach trzymanaia w ryzach buntujących się fełdałów, czy dla zabezpieczenia terytorium Francji (jak w przypadku tzw. zamków katarów) kazał burzyć zamczyska...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.03.2012 17:59

Jeszcze na odjezdnym robimy widokówkowe zdjęcie zamkowi i ruszamy w kierunku północno-zachodnim. W VII wieku mnich Ivy zbudował most na rzece Blavet i miejsce to zostało nazwane Pond Ivy - Most Ivy'ego. Wygląda na to, że później przyjęło się jednak francuskie słowo "pont", skąd obecna nazwa miasta: Pontivy. Historia jego nazewnictwa najciekawiej wyglądała w XVIII stuleciu - za Napoleona I zmieniono ją na Napoleonville, w okresie pierwszej Restauracji były podejmowane wysiłki w kierunku Bourbonville, jednak wrócono do Pontivy, ale za panowania Napoleona III ponownie przyjęto Napoleonville. Od 1870 roku obowiązuje jednak oryginalny Most Ivy'ego.

Nas do Pontivy sprowadza piętnastowieczny zamek rodziny Rohan - potężna twierdza o grubych murach i przysadzistych basztach. Na moście ponad fosą witają nas flagi francuska oraz bretońska; zwłaszcza ta druga pręży się dumnie na wietrze, podczas gdy francuska coś smutno zwisa z masztu. Zamek był świadkiem próby utworzenia niezależnej Bretanii w najnowszej historii - w 1940r Nacjonalistyczna Partia Bretanii ogłosiła tu deklarację niepodległości. Po obejrzeniu zamku z zewnątrz, wchodzimy do środka. Niestety, tu również obowiązuje zakaz robienia zdjęć - udaje mi się go tylko raz złamać, dzięki czemu uwieczniam jeden z wielu pięknych kominków. Przemierzamy komnaty na parterze i na piętrze, po czym wychodzimy na krótki spacer po mieście, gdzie znów nas witają kamieniczki o szkieletowej konstrukcji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 30.03.2012 18:23

MERVEILLEUSEMENT 8)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 30.03.2012 23:02

Obłędny ten zamek 8O Powalający także kominek :roll: No szał, co tu dużo mówić...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.03.2012 17:05

CROberto napisał(a):MERVEILLEUSEMENT 8)

mahadarbi napisał(a):Obłędny ten zamek 8O Powalający także kominek :roll: No szał, co tu dużo mówić...

Szkoda, że wtedy pstrykałem tak mało fotek. Teraz bym to znacznie lepiej udokumentował.

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 31.03.2012 17:59

Kiedyś... teraz... ważne, że byłeś, widziałeś i jednak udokumentowałeś :D

Pozdrawiam,
Anka
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.04.2012 01:59

Te domy szkieletowe działają jak magnez również na mnie 8)

Gdy główne belki konstrukcji wyginają się pod ciężarem lub z powodu wilgoci , cały dom zmienia kształt , wygina się zamykając na przykład okna na wieki :wink: W kilku angielskich średniowiecznych miastach zachowały się całe ulice takich domów ku mojej ( i nie tylko jak mniemam ) radości :D

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.04.2012 16:17

mahadarbi napisał(a):Kiedyś... teraz... ważne, że byłeś, widziałeś i jednak udokumentowałeś :D

Wiesz, moja pamięć jest już kiepska. Muszę ja odświeżać, a jak się okazuje - nie zawsze mam czym...

piotrf napisał(a):Te domy szkieletowe działają jak magnez również na mnie 8)

Gdy główne belki konstrukcji wyginają się pod ciężarem lub z powodu wilgoci , cały dom zmienia kształt , wygina się zamykając na przykład okna na wieki :wink: W kilku angielskich średniowiecznych miastach zachowały się całe ulice takich domów ku mojej ( i nie tylko jak mniemam ) radości :D

Ku mojej również. Byłem zachwycony zabudową niektórych angielskich miast. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 02.04.2012 12:12

piotrf napisał(a):Te domy szkieletowe działają jak magnez również na mnie 8)

W Poznaniu jest sporo domów o szachulcowej konstrukcji. Nie są może tak stare jak w Anglii czy Bretanii, ani nie są tak wypieszczone i zadbane jak tam.
Pewnie dlatego mówi się o nich, że są z pruskiego muru. :wink:

A ten już jest odnowiony.

Obrazek

pzdr :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.04.2012 13:51

longtom napisał(a):W Poznaniu jest sporo domów o szachulcowej konstrukcji. Nie są może tak stare jak w Anglii czy Bretanii, ani nie są tak wypieszczone i zadbane jak tam.
Pewnie dlatego mówi się o nich, że są z pruskiego muru. :wink:

Na ziemie polskie dotarła ta technika z Niemiec. A że od tamtej strony mieliśmy Prusy, to i mur tak został nazwany. W Niemczech, oprócz nazwy "Fachwerk", stosuje się popularnie też inną, na polski znaczącą: frankoński mur. Konkretnie chodzi o Frankonię w północnej Bawarii - i tam też po raz pierwszy spotkałem się z tym rodzajem budownictwa na większą skalę.

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 03.04.2012 11:56

Patrząc na ten zamek i zdobienia wewnątrz,
nasuwają mi się skojarzenia ze starymi filmami historyczno-kostiumowymi.
Taka mała podróż w czasie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.04.2012 12:20

Crayfish napisał(a):Patrząc na ten zamek i zdobienia wewnątrz,
nasuwają mi się skojarzenia ze starymi filmami historyczno-kostiumowymi.
Taka mała podróż w czasie.

Kto wie - może jakieś zdjęcia tam kiedyś kręcono. Nie mam pojęcia.

Pzamiętam, wiele lat temu byłem w Owernii w miasteczku, które regularnie służy za plener filmowy. Ale i tu, w Bretanii, coś podobnego się znajdzie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France