Mam nadzieję że te dodatkowe opisy Twojego autorstwa pojawią się nie "być może", lecz na pewno.
Pozdrawiam serdecznie
_chudy_ napisał(a):Podziękowania dla osób które włączyły się w wątek, mam nadzieję że, przede wszystkim, zachęciłem do odwiedzin a także że przynajmniej niektóre zamieszczone tu informacje przydadzą się osobom rozważającym wizytę w KK.
_chudy_ napisał(a):
- kaplica czaszek w Czermnej niedaleko Kudowy_Zdroju
- Radków (zalew)
- Międzygórze (Ogród Bajek, wodospad Wilczki, sanktuarium Marii Śnieżnej na Górze Igliczna)
- Kłodzko (twierdza pruska z XVIII wieku)
- Złoty Stok (kopalnia złota)
- Walim-sztolnie
- zamek Grodno, szczegółowo opisany na forum przez "dangol"
- Bystrzyca Kłodzka
- Lądek-Zdrój, dokładnie opisany na forum przez "dangol"
- Jaskinia Niedźwiedzia i kopalnia uranu w Kletnie, rejon pojawił się już na forum, oczywiście u "dangol"
- uzdrowiska: Polanica, Duszniki (muzeum papiernictwa), Kudowa
- Ścinawka i okolice opisane niedawno na forum w wątku wiadomego autorstwa
- ...
piotrf napisał(a):
Oprócz Międzygórza , którego nie znam , odwiedziłem wszystkie wymienione przez Ciebie miejsca , niektóre kilka razy , ale też kilka ( naście ) lat już minęło w wielu przypadkach
(...)
Pozdrawiam
Piotr
Franz napisał(a):W wątek się specjalnie nie włączałem. Zachęcać do odwiedzin też mnie nie trzeba, gdyż bywałem w tamtych rejonach wielokrotnie - pierwszy raz ponad 40 lat temu.
W tej sytuacji to ja podziękuję za odświeżenie wspomnień oraz za pokazanie kilku dodatkowych miejsc, do których nie zawitałem.
Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf napisał(a):_chudy_ napisał(a):
- kaplica czaszek w Czermnej niedaleko Kudowy_Zdroju
- Radków (zalew)
- Międzygórze (Ogród Bajek, wodospad Wilczki, sanktuarium Marii Śnieżnej na Górze Igliczna)
- Kłodzko (twierdza pruska z XVIII wieku)
- Złoty Stok (kopalnia złota)
- Walim-sztolnie
- zamek Grodno, szczegółowo opisany na forum przez "dangol"
- Bystrzyca Kłodzka
- Lądek-Zdrój, dokładnie opisany na forum przez "dangol"
- Jaskinia Niedźwiedzia i kopalnia uranu w Kletnie, rejon pojawił się już na forum, oczywiście u "dangol"
- uzdrowiska: Polanica, Duszniki (muzeum papiernictwa), Kudowa
- Ścinawka i okolice opisane niedawno na forum w wątku wiadomego autorstwa
- ...
Oprócz Międzygórza , którego nie znam , odwiedziłem wszystkie wymienione przez Ciebie miejsca , niektóre kilka razy , ale też kilka ( naście ) lat już minęło w wielu przypadkach
Jak wiadomo wszystko ulega zmianom ( np. otwarto dla turystów nowe sztolnie Walimia ) , dodatkowo ten Twój wątek jak i Danusi kusi mnie strasznie do ponownych odwiedzin
W moim przypadku weekendowy wyjazd jest zbyt krótki , żeby odwiedzić te piękne miejsca i kilka jeszcze , których nie wymieniłeś , a chciałbym
Dobrze , że wiosna tuż tuż . . .
Pozdrawiam
Piotr
dangol napisał(a):Mam nadzieję że te dodatkowe opisy Twojego autorstwa pojawią się nie "być może", lecz na pewno.
Pozdrawiam serdecznie
Temcza napisał(a):Ja jeszcze dodam ,że warto odwiedzić Ząbkowice Śląskie przy trasie nr 8 Wrocław-Kłodzko .Szczególnie polecam wizytę na krzywej wieży,domu Frankensteina(przedwojena nazwa Ząbkowic) ruin zamku,kościoła parafialnego.http://cudaswiata.pl/polska/krzywa_wiez ... skich.html
Pozdrawiam
bodzios napisał(a):Witam!! Jeśli zdecydujecie się odwiedzić Ząbkowice Śląskie ,to zapraszam niedaleko -do Pieszyc i zwiedzić Zamek Pieszycki, zwany Wersalem Slaska,który jest największym zamkiem barokowym w tej czesci Polski. (...)
maslinka napisał(a):Chudy, świetny przewodnik po Ziemi Kłodzkiej. Na pewno kiedyś go wykorzystam
Żałuję, że nie mogłam się włączyć, wrzucając swoje zdjęcia, ale raz, że są one w formie papierowej, dwa: mają je w rodzinnym albumie moi rodzice, bo to był jeszcze wspólny wyjazd (zdaje się, że ostatni przed moim "usamodzielnieniem się" ).
Wieki temu , więc bardzo chcę tam wrócić. Już planuję jakiś weekend w Kotlinie Kłodzkiej plus wycieczki "na czeską stronę"
I też mam nadzieję na kontynuację z Twojej strony.
Pozdrawiam