Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spacer uzupełniający w stylu mieszanym :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.03.2012 21:59

ziemniak napisał(a):Akurat teraz musiałeś zakończyć kiedy w końcu zaczął się KRK... ;P

Dopiero dotarliśmy na wyspę :wink:
Musimy się trochę rozejrzeć :lol:

Miecia napisał(a):
Piotr, jak każdy dobry pisarz, stopniuje napięcie :lol:

Asiu , pisarstwem bym tego nie nazwał :lol:

Pozdrawiam
Piotr
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 17.03.2012 22:04

piotrf napisał(a):

Asiu , pisarstwem bym tego nie nazwał :lol:

Pozdrawiam
Piotr

Jak nie, jak tak - toć to proza :? , chyba, że zapomniałam jak się czyta poezję :? :lol:
Ale jakby nie nazwać Twojego pisania, czasem trzeba wziąć na wstrzymanie :lol: :lol: :lol:
Widać dobrze piszesz bo kolega nam się rozgorączkował :lol: :lol: :lol:
a myślałam, że to ostatnio moja przypadłość :lol:

Pozdrawiam, Aśka.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.03.2012 22:16

Miecia napisał(a): . . .

Hmmm . . . ujmę to tak : proza życia dni ostatnich nie pozwala mi opisać poezji wakacji :wink:

Jutro wieczorem postaram się o kolejny odcinek

Pozdrawiam
Piotr
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 17.03.2012 22:16

Fajnie powrócić na Istrię. :D Szkoda, że ominęliście Baredine - tam jest PIĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘKNA jaskinia. Wiele, co prawda ich nie widzieliśmy - ale dla nas jedna z najpiękniejszych. :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.03.2012 22:41

HAncur napisał(a):Fajnie powrócić na Istrię. :D Szkoda, że ominęliście Baredine - tam jest PIĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘKNA jaskinia.

Baredine , tak jak Mramornica jest w naszych planach na następny raz 8)

Jeżeli lubisz jaskinie , to śmiało i z czystym sumieniem mogę polecić wspomnianą przeze mnie jaskinię Baradla w Aggtelek ( trasa średnia lub długa - wszystkich tras za jednym podejściem przejść się nie da ;) ) , a po przekroczeniu granicy słowackiej - jaskinię Domica ( 400 m trasy pieszej i 300 m łódką )
Razem system jaskiń ma 25 km długości . . . dobrego zwiedzania

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.03.2012 14:25

piotrf napisał(a):Rano budzimy się dość późno . Jest zimno i mokro , nad górami wiszą chmury , które niczego dobrego nie wróżą . . .

Ja na Krku mialem niezłą burzę. Dobrą stroną było to, że kilka błyskawic udalo się obiektywem uchwycić.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.03.2012 15:37

Franz napisał(a):Ja na Krku mialem niezłą burzę. Dobrą stroną było to, że kilka błyskawic udalo się obiektywem uchwycić.

Burze prawie nigdy mi nie przeszkadzały , są krótkie i przeważnie po nich następuje spokój ;)
W tym konkretnym przypadku był to deszcz o różnym natężeniu pomieszany z zimnym wiatrem , który bardziej pasował mi do końca listopada , niż do września :(

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.03.2012 15:46

piotrf napisał(a):Burze prawie nigdy mi nie przeszkadzały , są krótkie i przeważnie po nich następuje spokój ;)
W tym konkretnym przypadku był to deszcz o różnym natężeniu pomieszany z zimnym wiatrem , który bardziej pasował mi do końca listopada , niż do września :(

W moim przypadku po tej burzy był deszcz ze słońcem na zmianę, a kolejna burza przegoniła nas z Białych Skał.
Był lipiec...

Pozdrawiam,
Wojtek
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 18.03.2012 15:55

piotrf napisał(a): jaskinię Baradla w Aggtelek ( trasa średnia lub długa - wszystkich tras za jednym podejściem przejść się nie da ;)

Zaplanowana już na drugą połowę sierpnia :) A słowacka część - jeszcze nie uwzględniona w planach, ale brana pod uwagę.

pozdrawiam :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.03.2012 20:20

Franz napisał(a):. . . burza przegoniła nas z Białych Skał.
Był lipiec...

Oj . . . to przykre musiało być
:?
Wielkiego doświadczenia nie mam , ale pobyt w górach podczas burzy jest mało bezpieczny . . .

HAncur napisał(a):Zaplanowana już na drugą połowę sierpnia :) A słowacka część - jeszcze nie uwzględniona w planach, ale brana pod uwagę.

Wejścia do jaskiń dzieli dystans około 2,5 - 3 km 8)

Powodzenia :D

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.03.2012 20:34

piotrf napisał(a):Oj . . . to przykre musiało być
:?
Wielkiego doświadczenia nie mam , ale pobyt w górach podczas burzy jest mało bezpieczny . . .

Już Ci linkiem Twojej relacji zaśmiecał nie będę. Jakby co - to opisałem to w Truchcie słoweńsko-chorwackim.

Pozdrawiam,
Wojtek
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 18.03.2012 20:47

piotrf napisał(a):Wejścia do jaskiń dzieli dystans około 2,5 - 3 km 8)

No to może się skusimy :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.03.2012 21:12

Franz napisał(a):Już Ci linkiem Twojej relacji zaśmiecał nie będę. Jakby co - to opisałem to w Truchcie słoweńsko-chorwackim.

O zaśmiecaniu nie może być mowy - Twój Trucht . . . jest mi znany :D
Myślałem , że burza dopadła Was na którejś z tras szczytowych przy okazji innej wizyty :)
Mam za sobą burzę na Caryńskiej i drugą na Haliczu - więcej nie chcę
:wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.03.2012 21:30

piotrf napisał(a):Myślałem , że burza dopadła Was na którejś z tras szczytowych przy okazji innej wizyty :)

Jeszcze parę razy w życiu mnie burza na górskich grzbietach dorwała, ale to juz pozaforumowe przeżycia.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.03.2012 21:36

C.D.

Część dziewiąta wyspa Krk

Krk jest największą wyspą Chorwacji , położoną w Zatoce Kvarnerskiej , z największym miastem o tej samej nazwie , prawie osiemnastoma tysiącami mieszkańców stałych ,
Jej powierzchnia to ponad 405 km kwadratowe , a linia brzegowa ma długość około 220 km .
Wiki w części "Geografia" określa ją tak :

Powierzchnia wyżynna, zbudowana głównie z wapienia. Liczne zjawiska krasowe, klimat śródziemnomorski. Główne miasta: Krk, Malinska, Punat i Omišalj, Baška, Vrbnik, Dobrinj. Miasto Krk zajmuje około 1/4 powierzchni wyspy.Niedaleko miejscowości Rudine znajduje się jaskinia Biserujka, udostępniona dla turystów.
W południowej części znajdują się dwa pasma górskie z najwyższym szczytem Obzova (569 m n.p.m.). W kotlinie nad zatoką Bascanska Draga znajduje się duży ośrodek wypoczynkowy - Baška, z kamienistą plażą o długości 1 900 m. Inne ważniejsze ośrodki turystyczne to Omišalj na północy wyspy.
Północna część wyspy jest mniej atrakcyjna turystycznie. Wschodnie wybrzeże Krk jest pozbawione roślinności z powodu wiatrów kontynentalnych.

Tu maleńkie sprostowanie - moim zdaniem wszystkie miasta , wioski i osady ( osiedla ) razem wzięte być może zajęłyby 1/4 powierzchni ;)

Z ciekawostek :
- na wyspie najdłużej ( do końca XiX w ) w całej Chorwacji przetrwał język dalmatyński ( obecnie wymarły )
- podobno najstarszymi ( pierwszymi ? ) mieszkańcami wyspy byli Ilirowie, w I w, p.n.e
- Rzymianie założyli osadę Curicum
- jest kolejnym punktem ambitnego planu odwiedzenia przez nas jak największej ilości chorwackich wysp ;)
- vrbnicka zlahtina - białe , wytrawne , o specyficznym smaku , cenione wino , jest produkowane tylko na wyspie Krk

Obrazek

Świetne , o bardzo wyraźnym , świerzym smaku - polecam nie tylko smakoszom :)

"Camp Mali" w Baśce na wyspie Krk ( GPS 45.57'56''N 14.44'53''O ) to bardzo fajne miejsce dla lubiących się przemieszczać :) . Jest faktycznie malutki ale dobrze wyposarzony - czyściutkie sanitariaty , kuchnia do użytku , przemiła obsługa - dla nas super .

Jedynym mankamentem podczas naszego tam pobytu była pogoda :(

Podczas naszego wieczornego spaceru zwiedziliśmy całą miejscowość spacerując kilka godzin po wąskich uliczkach i zaułkach , weszliśmy też na falochron pomimo zimnego wiatru . Bardzo nam się podobało :) i postanowiliśmy powtórzyć ten spacer w słońcu i cieple ;)

Rano zamiast słońca i ciepła był deszcz i zimno , więc po śniadaniu postanowiliśmy zwiedzić wyspę . Na początek ruszyliśmy w kierunku Starej Baśki oglądając chmury w akcji ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W deszczu nie zrobiła na nas wrażenia , za to nie miała ochoty nas wypuścić zasypując drogę skalnymi odłamkami ;)

Obrazek

Obrazek

Kolejnym miejscem był Punat , miasto Krk , a potem różnymi drogami Vrbnik , Risika , Gostinjac , Żestilac , Polje , Silo , Żupanje , Hlapa , Soline , Ćiżici , Rudine , Tribulje , Sveti Ivan Dobrinjski , Rasopasno , Marśići , Baruśići , śtrilśići , Nenadići , Broźići , Vrh , Lakmartin , Muraj Kornić i znowu Baśka . A wzystko w deszczu , który chyba dwa razy pozwolił nam na wyjście z samochodu :(

Obrazek

Obrazek

W okolicach Rudine Odwiedziliśmy jaskinię Biserujka , w której temperatura ( 13 stopni ) niczym nie rużniła się od tej na zewnątrz , a po zwiedzaniu pospacerowaliśy trochę w jej pobliżu , do momentu gdy kolejna porcja deszczu zmusiła nas do ucieczki :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracając do Baśki zatrzymaliśmy się obok monumentu , na chwilę wiatr przegonił chmury i mogliśmy popatrzeć na zatokę z góry ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdy wróciliśy na camping , czarne , ciężkie chmury nadciągnęły nad Baśkę , zrobiło się ciemno , tylko nad pobliską górą widać było resztki niebieskości , a tempratura szybko zaczęła się obniżać :(

Obrazek

Po późnym obiedzie wybraliśmy się na pożegnalny spacer po plaży w Baśce , po raz pierwszy w czasie tych wakacji ubrani w ciepłe ubrania ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po spacerze postanowiliśmy dać szansę tej okolicy z nadzieją , że jutro pogoda się poprawi i będzie można poleniuchować na plaży . . .

Wieczorem na sąsiednie miejsce na campingu przyjechali nasi rodacy uciekający przed zimnem z Włoch ( jak się okazało - tak trochę z deszczu pod rynę :( )
Pozdrawiamy serdecznie ( może kiedyś to przeczytają )

Kolejny poranek nie przyniósł poprawy pogody . . .

Obrazek

Obrazek

. . . więc postanowiliśmy pożegnać Baśkę i ruszyć w stronę słońca :)

Obrazek

Baśka nam się podobała ,i nie tyle ze względu na fajny biust , co na fajne położenie , plażę i jeszcze fajniejsze górskie trasy spacerowe
( mapy zostały zakupione ;) ) , więc zapewne tam jeszcze pojedziemy a teraz korzystając z Krckiego Mostu ( 1430 m długości ) opuszczamy wyspę . . .

C.D.N.

Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio edytowano 29.03.2012 21:41 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży