Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Spacer uzupełniający w stylu mieszanym :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 05.02.2012 22:57

Piękne widoki, bardzo ciekawe miejsca.
Czekam sobie więc spokojnie na CDN. :D
Pozdrawiam. Aśka. :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 06.02.2012 10:49

Ja już nie urlopowo, ale oczywiście dalej zaglądam :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.02.2012 11:22

Miecia napisał(a):Czekam sobie więc spokojnie na CDN. :D

Roxi napisał(a):Ja już nie urlopowo, ale oczywiście dalej zaglądam :)

Bardzo mi miło :D

Jak życie pozwoli , postaram się o kolejny odcinek
:)

Pozdrawiam
Piotr
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 06.02.2012 12:09

piotrf napisał(a):Jedziemy gdzieś tam

Obrazek

Bardzo dobry pomysł :!: :D

pzdr :wink:
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 06.02.2012 17:55

piotrf napisał(a):

Jak życie pozwoli , postaram się o kolejny odcinek

Czekam cierpliwie...

Cieszę się iz tak dużo o Rumuni ostatnio
Jeszcze tylko pięć miesięcy :wink:

Pzdr.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.02.2012 19:16

longtom napisał(a):
Bardzo dobry pomysł :!: :D

:sm: :D

gego napisał(a):
Cieszę się iz tak dużo o Rumuni ostatnio
Jeszcze tylko pięć miesięcy :wink:

Witaj gego :D

Ta relacja to taka spacerowa jest :roll:
. . . ale może komuś się spodoba taki spacer :?: :wink:

Pozdrawiam
Piotr
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 06.02.2012 19:23

W końcu na wyścigi się nie wybierałam, więc mnie tempo odpowiada :D
masmedia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) masmedia » 06.02.2012 19:39

Ta relacja to taka spacerowa jest :roll:
. . . ale może komuś się spodoba taki spacer :?: :wink:

Piotr

Bardzo mi się podoba Oj bardzo !!!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.02.2012 20:00

Część trzecia Góry Bystrzyckie , Góry Ceahlau , Wąwóz Bicaz i . . . Signisoara

Jazda bocznymi drogami w Karpatach Wschodnich to wyzwanie dla kierowcy :roll: :wink: nie z powodu bardzo trudnych technicznie dróg ( zakrętów nie brakuje , jednak bez przesady ), ale z powodu niemal cały czas wspaniałych widoków za oknem jakie serwują nam między innymi Góry Bystrzyckie
:D
Obrazek

Obrazek

Krążymy trochę z rozdziawionymi ustami i podziwiamy wszystko dokoła nas - nie filmujemy , nie robimy zdjęć ( ale to się okaże dopiero w Brosteni ) zaczarowani tym co za oknem , aż do momentu , gdy docieramy do miejsca naprawy drogi. :wink:

Po tłuczniu docieramy do Brosteni , gdzie skręcamy ostro w prawo i wjeżdżamy na drogę 17B , kierujemy się na południe/południowy wschód . Teraz jadąc już po dobrej i prawie pustej drodze mijając Borce dojeżdżamy późnym wiezorem nad jezioro zaporowe , Izvorul Muntelui - największy sztuczny zbiornik wody w Rumunii , zwany także Jeziorem Bicaz .
Jezioro ma długość 40 km, zajmuje obszar 33 km 2; i stanowi rezerwuar wody , zasila hudroelektrownię Bicaz - Stejaru , jest też wykorzystywane przez turystykę - na jego brzegu usytuowano kilka ośrodków z domkami i kampingów , w małym porciku można wypożyczyć sprzęt pływający , albo wypłynąć w rejs po jeziorze stateczkiem spacerowym . Jezioro jest zarybione , bo przejeżdżając brzegiem zwróciłem uwagę na kilka łódek z wędkarzami .

Po prawej stronie drogi na sporym ni to parkingu , ni to składzie drewna zatrzymujemy się w kompletnych ciemnościach .

To będzie nasze kolejne miejsce noclegowe :)

Rano naszym oczom ukazują się takie widoki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po śniadaniu ruszamy w tempie spacerowym drogą która prowadzi nas brzegiem jeziora . . .

Obrazek

Kilka fotek z widokiem na Góry Ceahlau - wspaniałe , pełne ciekawych formacji skalnych i zamieszkane przez niedźwiedzie, rysie, wilki i kozice.
Coś mi to przypomina . . .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tam trzeba będzie chyba wrócić na innego rodzaju spacer

Taki sposób też jest dobry

Dojeżdzamy do zapory kilka kilometrów przed Bizac - przejeżdżamy po jej koronie

Obrazek

Obrazek

Zapora ma 435 metrów długości i 127 metrów wysokości i musi wytrzymać napór 1.250 mln m3 wody

C.D.N.
Ostatnio edytowano 07.02.2012 01:28 przez piotrf, łącznie edytowano 2 razy
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 06.02.2012 20:08

Piotrze wolę jednak Twój spacer, niż ten z rowerkiem na plecach. :)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 06.02.2012 20:19

A gdzie woda na ostatnim zdjęciu, czyżby susza wysuszyła jezioro i nie ma co spływać 8O :?

Podglądam cichutko no ale dłużej cicho już nie będę. Jestem i zostanę na dłużej. A skoro częściej niż raz na tydzień coś nowego pokażesz - możesz na mnie liczyć. Lubię takie wartko toczące się relacje o niespiesznym zwiedzaniu spacerkiem.
masmedia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) masmedia » 06.02.2012 20:59

piotrf napisał(a):Obrazek

Cudne te widoki
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.02.2012 21:00

Witam serdecznie wszystkich czytających i oglądających :D

masmedia napisał(a):
Bardzo mi się podoba Oj bardzo !!!

Dziękuję :) Bardzo się cieszę , że tu zaglądasz :D

Lidia K napisał(a):
Podglądam cichutko no ale dłużej cicho już nie będę.

Małgosiu , wiem o tym , że tamte rejony nie są Wam obce i trochę liczę na pomoc :oops: jeżeli macie zdjęcia z rumuńskich Gór Bystrzyckich , to bardzo proszę o dodanie .
Jeszcze muszę sprawdzić , może z poprzednich lat coś się uchowało :?: :roll:

Miecia napisał(a):Piotrze wolę jednak Twój spacer, niż ten z rowerkiem na plecach. :)

Asiu , ja też raczej Per Pedes po tych górach . . . 8) , ale takie rowerowe zwiedzanie również może się podobać

C.D.

W Bizac mamy małe problemy z trafieniem na właściwą drogę dojazdową do wąwozu , ale " koniec języka za przewodnika " :wink: i za chwil kilka pomykamy drogą właściwą , mijając jakieś opuszczone fabryki i takie widoczki

Obrazek

mam jeszcze jedno ( znalazłem ) , z busikiem :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

. . . aż po pewnym czasie wjeżdżamy w . . .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po kilku fotkach i minutce filmu pędzimy dalej :wink:

Wiem , że zdjęcia z "zawiasów" wąwozu byłyby znacznie ciekawsze , ale bateria w naszym aparaciku zastrajkowała , a zatrzymanie tam :roll: - mało prawdopodobne

C.D.N
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 06.02.2012 21:44

Fajne miejsca i budynki, chyba bardziej misternie wykonane niż te w Zakopanem...
Świetne urozmaicenie wyprawy , gratuluje pięknych widoków.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 06.02.2012 21:53

Fakt, nawet we wrześniu w najwęższym miejscu :x staszny tłok... No i szansa na dobrą fotkę znikma :( .
W tym wąwozie mało komu dobre zdjęcia wychodzą... za duża różnica miedzy niebem, a ciemną czeluścią dna. Najładniesze pokazał chyba Wojtek, załaszcza te robione z góry :wink: :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży