Witam cieplutko wszystkich oglądających i czytających, dzięki za wszystkie miłe słowa!
Czas kończyć te wakacyjne wspominki.
Podsumowując, uznaję spontaniczną decyzję o wyjeździe na nieplanowane wakacje do Cro za w 100% słuszną
Prawda, że dość daleko, ale te kilka dni spędzonych w dalmatyńskim słońcu pozwoliło naładować akumulatory na długi czas.
Tych, którzy zechcą się wybrać w te strony zachęcam do wypadu do Czarnogóry Jadranką wokół Zatoki Kotorskiej (Boki Kotorskiej), która została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO. Podczas wycieczki bardzo polecam odwiedzenie urokliwego Perast oraz średniowiecznego Kotoru.
Także w ciągu jednego dnia spokojnie można wybrać się do Mostaru w Bośni i niejako po drodze odwiedzić Medjugorje (jeżeli kogoś interesują te, nieco różne klimaty).
Obiecałem wcześniej namiary na domy, w których mieszkaliśmy w Soline. Oto one:
Kate i Vlaho Burin
Soline, 20207 Milini
Tel. +385 (0)20 488-855
www.vlahoburin.com
vlado.burin(małpa)du.t-com.hr
Stijepo Lonza
Soline 16, 20207 Milini
Tel. 00385 (0)20 488-873
djuro(małpa)spiona.hr
djuro.lonza(małpa)du.t-com.hr
Na koniec jeszcze kilka fotek
Taras domu u Stijepo Lonzy, gdzie mieszkaliśmy
To nasz apartman u Stijepo
Zejście na plażę i do domu gospodarzy
Jak zapewne wiecie, od jakiegoś czasu działa odbudowana po zniszczeniach wojennych kolejka gondolowa na górę Srd nad Dubrownikiem. Dolna stacja kolejki znajduje się pod murami Dubrownika. Ja na Srd wjechałem samochodem od strony wsi Bosanka, głównie dlatego, aby po drodze zrobić kilka fotek.
Widok z górnej stacji kolejki
Górna stacja kolejki na górze Srd
Restauracja przy górnej stacji kolejki gondolowej
A motyw w tle tej fotki niektórzy rozpoznają ze styczniowej strony naszego Crokalendarza
Na koniec jeszcze raz serdecznie pozdrawiam wszystkich odwiedzających i do zobaczenia w Cro!
Wraz z żoneczką