Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.01.2012 12:44

Oto mapka do całego dnia, obejmująca wiele ostatnio zamieszczonych odcinków.

Obrazek

A - Hunedoara
B - opuszczony kościół w Dobarca
C - Sibiu
D - skansen Dumbrava (projekt Astra)
E - Cisnadie
F - monastyr Cozia
G - monastyr Turnu
H - nocleg w Bujoreni

A tutaj powiększenie ostatniego fragmentu.

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.01.2012 18:57

Dzień drugi

Rano żaden pies nas szczekaniem nie wita. Mimo, że zaczynamy się krzątać koło wozu, chyba jesteśmy już elementem rozpoznanym i niewartym ujadania. Ścielimy samochód i zjeżdżamy w dolinę. W przejeździe rzucamy okiem na mijany skansen. Nie wygląda na wielki, poza tym o tej porze jeszcze jest zamknięty - a więc wypada zupełnie z naszego planu. Na głównej szosie skręcamy do centrum niezbyt urodziwego Ramnicu Valcea i za miastem kierujemy się w prawo, zgodnie z drogowskazami na Horezu i Targu Jiu. Naszym zasadniczym celem jest monastyr Horezu, jednak po drodze chcemy zajrzeć do mniejszego klasztoru. Jakoż i wkrótce widzimy go na wzgórzu, nieco na lewo od drogi. Cóż z tego, kiedy szosa zakręca coraz bardziej w prawo, nie ma żadnego zjazdu i o ile najpierw mieliśmy go przed sobą, po chwili obok siebie, to teraz zostaje już wyraźnie za nami. Dopiero, kiedy w centrum Govory główna szosa zakręca ostro w prawo, jeszcze bardziej ostro w lewo odchodzi boczna droga do monastyru. Przejeżdżamy między domami i parkujemy przed przypominającą marmaroskie, drewnianą bramą, skąd alejka prowadzi do jednego z najstarszych monastyrów Wołoszczyzny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Okazuje się można było podjechać wyżej, ale teraz już nie będę wracał po samochód. Przechodzimy bramą w potężnej wieży, stanowiącej główny element fortyfikacji i wkraczamy na teren klasztoru. Nad nami po lewej, niczym okręt, a może bardziej zeppelin, zawisła biała cerkiew. Jako że idziemy wąskim przejściem tuż pod wyposażonymi w ciąg wystających balkonów piętrowymi zabudowaniami monastyru, czujemy się nieco przytłoczeni otoczeniem. Może o to chodziło założycielom klasztoru? Zaraz jednak dochodzimy do klombów pełnych kolorowych kwiatów, zyskując stale na wysokości i poprzednie uczucie gdzieś ulatuje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.01.2012 18:59

- Pewnie gospodarzą tu siostrzyczki - Bea wskazuje na mnogość kwiatów.

Ma rację, akurat jakaś zakonnica przemyka w pobliżu. Z kolei od strony dzwonnicy, będącej zaledwie zadaszonym drewnianym rusztowaniem, widać jakichś ludzi kierujących się do cerkwi. Jest otwarta? Podchodzimy również my i widzimy, że właśnie ktoś wchodzi do środka. Świetnie! Zapewne i nam uda się w takim razie zajrzeć do wnętrza niewielkiej świątyni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 21.01.2012 18:24

Piękny ten monastyr! 8)

Franz napisał(a):... czujemy się nieco przytłoczeni otoczeniem...

Przytłoczeni mówisz... hmm nie wiem... ale jak się tak patrzy na niego od dołu, to faktycznie człowiek może poczuć się maluczki... :wink:

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.01.2012 20:07

Joanka23 napisał(a):Piękny ten monastyr! 8)

Nie mogę się nie zgodzić. I chyba mogę uchylić rąbka tajemnicy, że wnętrze cerkwi nie będzie gorsze. ;)

Joanka23 napisał(a):Przytłoczeni mówisz... hmm nie wiem... ale jak się tak patrzy na niego od dołu, to faktycznie człowiek może poczuć się maluczki... :wink:

Wychodzisz z bramy i masz mur po obu stronach. A nad nim z jednej strony wyższa kondygnacja, z drugiej cerkiew. Czujesz się, jak robaczek...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.01.2012 23:37

Z tego co tu u Ciebie zobaczyłem , to jeszcze kilka spacerów rumuńskich mnie czeka , ale to dobra wiadomość :D

Wnętrza wielu monastyrów i małych cerkwi na mnie czekają . . .

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.01.2012 14:06

piotrf napisał(a):Z tego co tu u Ciebie zobaczyłem , to jeszcze kilka spacerów rumuńskich mnie czeka , ale to dobra wiadomość :D

Wnętrza wielu monastyrów i małych cerkwi na mnie czekają . . .

Skoro to Ci się również podoba, to jestem przekonany, że znajdziesz tu teraz mnóstwo ciekawych propozycji.

Ponadto, w wyjazdach górskich - zarówno w tych dwóch, które chwilowo przeskoczyłem, jak i w tym najnowszym, jesiennym - też pojawiają się malownicze monastyry. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.01.2012 15:24

Piękno gór 8) w połączeniu z malowniczością monastyrów :) jest wystarczającym powodem, by już się cieszyć z tego, że czeka nas w Twojej relacji jeszcze tyle wspomnień...
A tymczesem czekamy na wnętrze cerkwi :!:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.01.2012 17:09

dangol napisał(a):Piękno gór 8) w połączeniu z malowniczością monastyrów :) jest wystarczającym powodem, by już się cieszyć z tego, że czeka nas w Twojej relacji jeszcze tyle wspomnień...

To w takim razie w charakterze mini-zajawki:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 22.01.2012 19:17

Ale ładne! 8)
Gdzie to jest?

Pozdrawiam.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.01.2012 19:36

No właśnie, gdzie?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.01.2012 22:41

Joanka23 napisał(a):Ale ładne! 8)
Gdzie to jest?

dangol napisał(a):No właśnie, gdzie?

Monastyry Pahomie oraz Patrunsa. Buila-Vanturarita w górach Capatinii.

Pozdrawiam,
Wojtek
Ostatnio edytowano 22.01.2012 23:00 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.01.2012 22:56

Czytam uważnie , a nawet koduję obrazy ... już nie mogę doczekać się wakacji :)
Aby osłodzić jeszcze bardziej rumuńskie wyrypy :wink: ...
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 22.01.2012 23:22

Franz napisał(a):
Monastyry Pahomie oraz Patrunsa. Buila-Vanturarita w górach Capatinii.

Twoje rozpoznawanie terenu a potem zwiedzanie jest godne więcej niż szacunu...

pozdr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.01.2012 10:49

mkm napisał(a):Czytam uważnie , a nawet koduję obrazy ... już nie mogę doczekać się wakacji :)
Aby osłodzić jeszcze bardziej rumuńskie wyrypy :wink: ...

Zmysłowe...

jacky z DG napisał(a):Twoje rozpoznawanie terenu a potem zwiedzanie jest godne więcej niż szacunu...

Dziękuję.

Być może zajrzałeś też na wcześniejsze strony, gdzie spaceruję po standardach rumuńskich - np. Sibiu, czy Hunedoara - ale fakt, że docieram również do tych mało znanych, a wcale nie mniej pięknych.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România