Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Powiedzenia....

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dominika
Croentuzjasta
Powiedzenia....

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 05.01.2003 17:58

oto niektore powiedzenia, stopniowo bede je uzupelniala. jezeli kogos interesuje jak sie mowi po chorwacku jakies powiedzonko to niech tu napisze. a moze ktos z was zna cos interesujacego? :D

-miedzy mlotem a kowadlem - između čekića i nakovnja

-aa, kotki dwa, szare, bure obydwa - nina nana; trajna-nina-ninena

-towarzystwo wzajemnej adoracji- kovanje u zvijezde

-ot, wielka mi afera - i to mi je nešto; tresla se brda-rodio se miš

-gdzie dwoch sie bije, tam trzeci korzysta - gdje se dvoje svađa, treći se smije

-wszedzie dobrze gdzie nas nie ma - tuđe je uvijek bolje

-gdzie drwa rabia, tam wiory leca - gdje ima vatre ima i dima

-gdzie tam - ma kakvi

-mam cie gdzies - dosta mi te; idi k vragu

-mam to gdzies - baš me briga (fućka mi se)

-mocny w gebie - jak na jeziku

-zamknij gebe na klodke! - stavi lokot na usta!

-co w sercu, to i w gebie - što na misli, to i na jeziku; što na umu, to na drumu

-zamknij gebe! - zaveži; začepi gubicu!, šuti!, prestani!

-zyc cala geba - živjeti kao bubreg u loju

-co za duzo-to niezdrowo - previše nije ni s maslom dobro; previše ne valja

-tego juz za wiele - to je već previše
Limon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Limon » 06.01.2003 10:25

Dzięki Dominika, pisz wszystko co Ci wpadnie do głowy. A może w ogóle załóżmy jakiś kącik nauki j. chorwackiego... Bardzo chciałabym się nauczyć tego języka, znalazłam nawet osobę do korepetycji, ale w Krakowie, a ja mieszkam na drugim końcu Polski :( .
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 06.01.2003 20:27

Limon mnie wogole dziwi ze nie ma tu podforumu jezyk chorwacki. tu mglyba sie znalezc info dotyczace tylko tego jezyka, pytania, tlumaczenia dla tych ktorzy chcieliby cos komus napisac. np. wesolych swiat itd. to jest tylko dobra wola admina :)
Limon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Limon » 08.01.2003 10:29

Jestem jak najbardziej za. Wczesniej były jakieś tłumaczenia, ale poznikały w gaszczu innych tematów i mało komu chciałoby sie tego szukać. A tak, wszystko byłoby uporządkowane. Można by prowadzić mini lekcje, np. po kilka nowych słówek, powiedzeń itp. w tygodniu, w zależności oczywiście od czasu i dobrej woli osób znających j. chorwacki :lol:
Amar
Globtroter
popieram

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amar » 08.01.2003 16:20

Dzięki Dominika, to świetna lekcja powiedzonek... popieram pomysł powstania podforum z mini-lekcjami chorwackiego...
pzdr,
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 08.01.2003 16:28

czekamy admina :D co ona na to..widze ze nie ma za bardzo czasu. nie jest mi jasne dlaczego tutaj nie ma moderatorow? a moze sa tylko ja o tym nie wiem?
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 09.01.2003 10:11

kto pod drugim dolek kopie--jest grabazem
kto wczesniej staje... jest ciangle spianci
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 09.01.2003 14:51

:lol: :lol: :lol: :lol:
Vaald
Globtroter
W nawiązaniu do tłumaczenia "Libar"

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vaald » 10.01.2003 20:29

A mnie się marzy coś takiego jak robi Wojtek Mann w GW http://www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34467,1254865.html.Precedens na Forum już był,kiedyś Leon przetłumaczył dla Joanny tekst piosenki "Libar".To była prawdziwa przyjemnośc słuchać Gibonnia i widzieć równocześnie polski tekst (w ten sposób naprawdę można szybko łapać nowe słówka).I nie chodziłoby mi o jakieś "artystyczne" tłumaczenie ale "słowo w słowo", od czasy do czasu z wytłumaczeniem np.idiomów.Dominiko,Leonie,Janko-mógłbym od czasu do czasu liczyć na taki prezent.
PS.O jakimś Thompsonie nie śmiem nawet marzyć :D
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 10.01.2003 23:11

Vaald super pomysl, to moze na nowym serwerze to zrobimy zebysmy tego nie zgubili :D Powiedz ktora piosenka MP cie interesuje to ja przygotuje :)

trlalalala :lol: :lol: :lol:
Vaald
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vaald » 11.01.2003 04:54

Bardzo,bardzo dziękuję Dominiko za tak pozytywny odzew.Oczywiście,poczekajmy aż sytuacja z serwerem się ustabilizuje.
A co do MP to oczywiście "Zaustavi se vjetre".Pozwolę sobie podesłać Ci na priv ten tekst,byś nie musiała szukać.
dominika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominika » 11.01.2003 12:12

dostalam mail, zabieram sie do roboty :)

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone