Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja by Iggy - relacja

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 11.08.2011 07:15

fidosanok napisał(a):Cynamonka mówi, że twarda Ty że miękka... dobrze że ja się na tym nie znam :D :lol:

Mówię to po oglądaniu efektów korzystania z naszego czajnika elektrycznego przez 2 tygodnie w Chorwacji - jeden kamień - chyba wiem czemu ich tam tak mało :D
Woda z Podgory i Jelsy ;)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 11.08.2011 07:58

fidosanok napisał(a):
Aldonka napisał(a):Prawda to! :)
Na początku kupowałam tam wodę, potem przekonałam się do kranówki ale woziłam ze sobą dzbanek filtrujący Brita, a teraz piję jak leci - z kranu :)

już bez "Brity"? Moja ż. parę dni temu przyniosła ku mojemu zdziwieniu ten dzbanek do domu i trzeba przyznać, że fajna rzecz. Choć u nas w domu dużo wody "idzie", to teraz nie trzeba jej kupować :)

Teraz do Cro już Brity nie zabieram :) Woda wydaje mi się, że jest tam miękka. Ale w sumie to nie wiem. Po umyciu głowy włosy są niesamowicie miękkie więc może i woda jest miękka. Ale może to też zależy od regionu i ujęcia wody...nie mam pojęcia wiec się więcej na temat wody nie wymądrzam :)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 11.08.2011 10:35

Dudek2222 napisał(a):Się nie zastanawiaj, tylko wygrzebuj i pisz !!!

Ja to generalnie jestem miłośnikiem takich starych miasteczek, z dala od szlaków turystycznych, bez rozwrzeszczanych Włochów, czy Japończyków, którzy każde miejsce zwiedzają dopiero w... Japonii po powrocie, a będąc na miejscu jedynie strzelają zdjęcia bez opamiętania nie zwracając uwagi na nic dookoła.

Zatem odgrzebuję zdjęcia z Bale - rok 2006 :-)

Bale, to mała mieścinka na Istrii jakieś 30 km na północ od Puli. Jak, napisałem na wstępie, takie miasteczka nas fascynują, więc tradycyjną metodą: szybkie studia kartograficzne na miejscu, potem hop za kierownicę i już nas nie ma, jedziemy do Bale.

Wjazd do miasteczka od razu mówi nam: TO TU!!! Wokół poza nielicznymi Chorwatami nie ma żywej, turystycznej duszy:
Obrazek
Obrazek

Jak w większości takich miasteczek w Chorwacji króluje kamień, ale przyroda dzielnie walczy - roślinność potrafi rosnąć nawet w kamieniu:
Obrazek
Obrazek

Na samym początku spaceru trafiamy na fascynujący kościółek:
Obrazek

Maleńki, niczym pokój w blokach na Ursynowie ;-) Ale otwarty do zwiedzania i stosownie wiekowy. Wewnątrz wygląda tak:
Obrazek

Proszę zwrócić uwagę na dach tegoż kościółka - ciosany na płasko kamień:
Obrazek

Posuwamy się dalej wśród starożytnych murów w całkowitej ciszy i pustce, co potęguje wrażenie klimatyczności i leje miód z rakiją w nasze serca:
Obrazek
Obrazek

Uliczki są boskie... Puste, kamienne, ciche i nieprawdopodobnie urokliwe. Niejednokrotnie zwieńczone łukami:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widać, że czas się tu zatrzymał i - podkreślę raz jeszcze - całkowity brak turystów jedynie uwypukla ten fakt.
Obrazek
Obrazek

Przemykamy sami podwórkami i przecudnymi zaułkami chłonąc wszystko, co nas otacza.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na koniec odkrywamy miejsce, którego nie zapomnimy do końca życia. Dość powiedzieć, że będąc jeszcze 2 razy na Istrii, żelaznym punktem programu było przybycie do Bale i nawiedzenie tegoż miejsca. A była to niesamowita... kawiarnia. Zlokalizowana w jakimś starym zaułku, wśród wiekowych murów okolicznych kamieniczek. Szczupłość miejsca na tego rodzaju działalność wymusiła skonstruowanie jej na kilku poziomach, na które prowadziły kamienne wąziutkie schody:
Obrazek

Na każdym z nich mieściły się maksymalnie 2 stoliki, a poziomów były 3. Najfajniej było na samym dole, gdzie był jeden jedyny kamienny stolik:
Obrazek
Obrazek
a pod nim głęboka na 10 metrów... studnia.

Nieopodal na dziedzińcu jest kolejna starożytna studnia:
Obrazek
Obrazek

Kawiarenka była wiecznie pusta - ilekroć byliśmy w Bale, zawsze byliśmy jedynymi gośćmi. Zadowolonymi goścmi ;-)
Obrazek

W Bale jest wytwórnia wyrobów ze szkła oraz wypiekanej w temperaturze 1000 st.C ceramiki. Można sobie obejrzeć, jak to się odbywa w specjalnym piecu. Oczywiście jest tam także stosowny sklepik, gdzie można także nabyć wytwarzane produkty:
Obrazek
Obrazek

My nabyliśmy paterę (a w kolejnych latach jakieś inne pierdółki):
Obrazek
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 11.08.2011 10:43

baaardzo fajne i klimatyczne miejsca :)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 11.08.2011 10:49

Takich miejsc należy właśnie szukać w głębi lądu, z dala od wybrzeża i turystów :-)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 11.08.2011 21:57

Tak mnie na wspominki Istrii wzięło po odkopaniu tych zdjęć z Bale, że jeszcze kilka luźnych fotek Wam (i sobie) zapodam ;-)

Fraterski Otok - takie cuda były tam na plaży:
Obrazek

Fraterski Otok - 30-metrowy klif:
Obrazek

Targ rybny w Puli:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pula by night:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i na koniec... Nevio w "gościnie" u nas - ostatecznie to była jego chałupa, ale uwielbialiśmy jego opowieści (szczególnie o tym, jak to kupił sobie... Małego Fiata ;-) )i jeśli tylko miał czas, to zapraszaliśmy go na "naszą" część, czyli na taras :-)
Obrazek

Echhhh... Nevio to jest gość... Niestety już wycofał się z branży turystycznej z powodu kłopotów zdrowotnych żony :-(
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 12.08.2011 05:07

Ten targ....
Obym trafił na podobny, muszę osobiście upitrasić jakieś robactwo !
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 12.08.2011 08:48

Coraz bardziej mi się tam podoba :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.08.2011 10:15

Cześć Iggy
Fajna relacja. Co do Plitwic zgadzam się z Tobą. Ładnie ale dzikie tłumy skutecznie tłumią radość z pobytu tam. Zamiast Plitwic polecam Slunj Rastoke, 30 km dalej na północ. Też pełno kaskad i wodospadów z ciszą i spokojem. :wink:
A Istria jest piękna, to się zgadza.
pzdr :wink:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 12.08.2011 12:21

Ja pierdykam, Iggy, ten rybny targ 8O

Zabiłeś mnie tymi fotkami. Wiadomo, Pula to nie byle dziura, więc wybór jest. Krewetki dość drogie, ale taki wybór, do tego ośmiornice - nigdy ich nie udało mi się dostać.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 15.08.2011 22:51

Fakt, ten targ rybny robi wrażenie :-)

Żeby kupić świeżą rybkę, by już o 7 rano tam przyjeżdżaliśmy. Rybki tanie nie są (kupowaliśmy z reguły brancina i orady) - szczególnie rano, gdy są najświeższe. W dodatku, jeśli tylko sobie życzysz, to sprzedawca Ci je oprawi fachowo i zgodnie ze sztuką. Ty tylko wybierasz, które i za 10-15 minut zgłaszasz się po odbiór. Niestety to kosztuje, ale za to można zaszaleć z małżami :-)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 22.08.2011 10:35

Co prawda to nie Chorwacja, ale... "cudze chwalicie, a swego..." ;-)

Co roku po "głównym urlopie" robimy sobie z żoną tzw. dożynki, czyli dożynanie wakacji kilkudniowym, dodatkowym urlopem. Już w Polsce.

Tym razem w pracy wytrzymałem 2 tygodnie. Niestety nawał zajęć po urlopie sprawił, że nawet tzw. długi weekend spędziłem pracowicie i dożynki wyszły bardzo krótkie tego roku :-( Ledwie 5 dni.

Dla urozmaicenia pojechaliśmy w tereny położone z dala od wielkiej wody - na Pogórze Ciężkowickie, gdzie jest fantastyczny rezerwat Skamieniałe Miasto.

Jak na rasowych turystów przystało - mapa w dłoń:
Obrazek

i "w góry, w góry miły bracie, tam przygoda czeka na cię" ;-)

Niestety nasza młodzież odznacza się kondycją gorszą, niż my "staruszkowie", więc pojechaliśmy tylko we dwoje. Do prawdziwych gór to jednak trochę brakuje, niemniej i tak kondycja potrzebna jest ponadprzeciętna miejska ;-) Rzuciliśmy się więc chyżo na łono natury.

Skamieniałe Miasto, to zbiorowisko skalnych form porozrzucanych tu i ówdzie zarówno w lesie, jak i w otwartej przestrzeni słońcem przypiekanej - rzadkość tego lata ;-)

Moja czcigodna małżonka na tle jednej z takich form skalnych zwanej "Basztą Paderewskiego".
Obrazek

A to inna forma - "Skałka z krzyżem":
Obrazek

Generalnie rzecz biorąc tych skałek uformowanych w różne kształty i wielkości jest około 30 - jest więc gdzie połazić i na co się wspiąć.
Po rezerwacie wytyczono kilka szlaków (w tym i rowerowe), choć akurat ten:
Obrazek

rowerom jest średnio przyjazny :-)

Nam najbardziej spodobał się "Wąwóz Wodospad"
Obrazek

jak nazwa wskazuje - z wodospadem. Mając świeżo w pamięci chorwacki Jeziora Plitvickie pędzimy więc - tym razem wśród "rasowych" skał - do owego wodospadu:
Obrazek
Obrazek

By na końcu wąwozu dotrzeć do naprawdę urokliwego wodospadu. Nie jest to może Veliki Splat, a i ilość spadającej wody jest znikoma, niemniej forma skałki oraz otoczenie zapierają dech w piersiach.
Obrazek

Poza tym panuje tam przyjemny chłodek, a spadająca z około 10 metrów woda fantastycznie rozpryskuje się o skałki dając dodatkową ochłodę. Oraz... odpędza wszechobecne i - jak na nasz gust - przesadnie agresywne komary :-)

Kto nie był - polecam! W sam raz na 1-2 dniowy wypad.
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 22.08.2011 14:42

Iggy napisał(a):Co prawda to nie Chorwacja, ale... "cudze chwalicie, a swego..." ;-)

(...)

Dla urozmaicenia pojechaliśmy w tereny położone z dala od wielkiej wody - na Pogórze Ciężkowickie, gdzie jest fantastyczny rezerwat Skamieniałe Miasto.

Podobne formacje na znacznie większą skalę występują w Parku Narodowym Gór Stołowych znajdującym się w Kotlinie Kłodzkiej. Po polskiej stronie są to przede wszystkim skalne miasta "Błędne Skały" i "Szczeliniec Wielki" oraz (niedostępny dla turystów) Szczeliniec Mały. Po czeskiej, znacznie lepiej moim zdaniem wypromowane w szerokim świecie (mimo iż stopniem atrakcyjności porównywalne z polskimi odpowiednikami) "Teplickie skały" i "Adrszpaskie skały". Parę linków zawierających zdjęcia poniżej:

http://www.pngs.com.pl/
http://www.adrspach.com/
http://www.adamski.pl/gory/skalne-miasto/
http://www.skalnemiasta.republika.pl/szczeliniec.html

http://pl.wikipedia.org/wiki/Adr%C5%A1p ... sk%C3%A1ly
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B3ry_Sto%C5%82owe

Jeśli lubicie takie "klimaty" to bardzo polecam, sam Góry Stołowe zjeździłem swego czasu na rowerze wzdłuż i wszerz i mimo iż byłem tam dziesiątki razy to zawsze tam wracam z wielką przyjemnością.

Pozdrawiam i w pełni popieram promocję krajowej turystyki :papa:
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 23.08.2011 10:27

Iggy napisał(a):Jak na rasowych turystów przystało - mapa w dłoń:
Obrazek

...i papieroch w usta... :lol: :lol: (no chyba, że to ołówek :) )

nie przejeżdżałęś gdzieś przez Tarnów? Można by było kielonek tegorocznej rakiji wychylić :wink:
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 23.08.2011 11:20

Niestety nie ołówek - też nad tym boleję :-(

A przez Tarnów rzecz jasna, że przejeżdżałem, bo moje szczenięce korzenie tkwią pod Tarnowem właśnie i tamże mam rodzinę. Stąd dożynki najczęściej urządzamy w tych okolicach, bo zakwaterowanie mamy właśnie u rodziny ;-)
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Chorwacja by Iggy - relacja - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone