Witam!
Wybieram się w tym roku do Herceg Novi. Wyjazd z Katowic (a dokładniej z okolic Przeczyce). Mam pytanie co do trasy dojazdowej. W niektórych sprawach chcę się upewnić, a o niektóre zapytać.
Dojazd:
Przeczyce - Cieszyn - Cadca - Zlina - Budapeszt - Mohac - Udar - Osijek - Doboj - Zenica - Sarajevo - Mostar - Dubrownik - Herceg Novi
Interesują mnie 4 rzeczy.
I - to odcinek Zilina Budapeszt, którędy jechać? Przez Bańska Bystrzyca, Ruzomberok? da się nie płacić za winietę (płatne jest od miejscowości Jakub)? Bo jeżeli się nie da i trzeba ją wykupić to już chyba lepiej śmigać przez Bratysławę i później na Budapeszt.
Kompletnie nie mam koncepcji na ten odcinek.
II - Odcinek od granicy HR/BiH do Sarajewa. Przez Doboj - Zenica czy możne Tuzle? Zdecydowany jestem na Zenice, podobno jest to prostrza droga (mnije kręta, lepsza, szybsza) jeśli to nie prawda prosze o weryfikację.
III - czy dobrze policzyłem ceny i opłaty;
- Węgry 1650 HUF (4 dniowa x 2)
- Czarnogóra 10 Euro
- Bośnia ok 1 E (jadąc przez Zenice)
- Chorwacja 37 kun (Osijek - Velika Kopanica, tu nie wiem czy włąśnie płace na tej bramce czy tylko na Dakovo)
- Serbia 880 dniarów ( Belgrad - Novi Sad - Subotica)
- no i opcjonalnie Słowacja 7 Euro - tydzień i tu też x 2
IV - Droga powrotna będzie od Baru i przez Belgrad: Bar - Podgorica - Bijelo Polje - Uzice - Cacac - Belgrad - Novi Sad - Subotica - Szeged - Budapeszt
Proszę o weryfikację trasy, o rozwianie wątpliwości, korekty i porady.