Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie o Bośnię

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magreg
Globtroter
Pytanie o Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) magreg » 16.06.2011 10:10

Zamierzam w tym roku jechać do Cro przez Bośnię. Wyjazd już w tą niedzielę. Planuję nocleg w Lipik (może ktoś ma namiary na nocleg w tej okolicy?) przed bośniacką granicą, następny nocleg w Mostarze. Planuję jechać Gradiśka-Banja Luka-Jajce-Jablanica-Mostar.
Zamierzam zatrzymać się w Jajce.
Gdzie warto się jeszcze zatrzymać?
W Jablanicy trzeba skręcić i pojechać w stronę Sarejewa? Jak daleko warto jechać?
Czy ktoś poleca jakieś konkretne miejsce na tej trasie na degustację bośniackiej kuchni ?
Następnego dnia jadąc z Mostaru do Orebicia zamierzam się zatrzymać w Blagaj i w Pociteli. Może wodospady Kravice. Czy polecacie coś jeszcze?
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 16.06.2011 10:33

Wyjazd już w tą niedzielę. Planuję nocleg w Lipik (może ktoś ma namiary na nocleg w tej okolicy?) przed bośniacką granicą, następny nocleg w Mostarze

Możesz spokojnie wybrać nocleg za Gradiską w stronę Bania Luki - jest sporo moteli o niezłym standarcie i przyzwoitych cenach - było parę fajnych namiarów na forum .

Gdzie warto się zatrzymać - no cóż i tak macie napięty plan , a z pewnością po drodze sa piękne miejsca widokowe na krótkie postoje .

W Jablanicy nie skręcasz na Sarajevo tylko jedziesz na Mostar ( no chyba ze chcesz się zatrzymać nad jeziorkiem) , w okolicy Jablanicy jest sporo fajnych knajpek przydrożnych w tym jagnięcina z rusztu :wink:
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 16.06.2011 12:29

Magreg ,wybieram się dopiero w sierpniu przez BiH więc bardzo liczę i napewno sporo osób również na szczególowe info po powrocie.
Brakuje mi noclegu w tych okolicach i w Mostarze, zapodaj jakieś namiary na Lipik i Mostar
Mam do przejechania do granicy H/BiH trasa przez Węgry 1250 km , chyba wybiorę drogę 81 , bo Budapeszt trudno się w zeszłym roku mijało w drodze na Serbie ( nocleg w Palić).
Może inni cosik dorzucą ,gdzie dobrze odpocząć i zjeść jagniecie
magreg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magreg » 16.06.2011 12:43

Bodek1 - planuję nocleg w Budapeszcie (Oecotel). Przed wieczorem jak dojadę na czas to pobyt w oceanarium Tropicanum - chociaż 2-3 godziny. Następnego dnia, przez pół dnia zwiedzania w Budapesztu (Góra Zamkowa) i potem jak najbliżej podjechać pod Bośnię. I tu na razie brak noclegu . Nocleg w Mostarze zarezerwowałem http://salveregina.ba/.

Armar - dlaczego uważasz że przejazd od granicy bośniackiej do Mostaru to napięty plan? Wydawało mi się że można to spokojnie przejechać z zwiększymi postojami aby na 18-19 zajechać do Mostaru.
Moje pytania
W Jablanicy trzeba skręcić i pojechać w stronę Sarejewa? Jak daleko warto jechać?
Chodziło mi czy warto pojechać trochę na Sarajewo aby jak najwięcej popodziwiać widoków, a potem wrócić na drogę w stronę Mostaru
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2011 13:22

Do całości tematu kolego magreg :
- w Jablanicy kieruj się na Mostar, zaraz za miastem po krótkim podjeździe po lewej stronie świetna restauracja ze sprawdzona jagnięciną (poznasz po duzym parkingu i ruszcie z jagniatkami, z knajpki widok na zerwany most w okolicach którego jest muzeum bitwy nad Neretwą. Muzeum czasy świetności ma już za sobą.
- najpiękniejsze widoki są właśnie za Jablanicą trasa biegnie wzdłuż Neretwy;
- nocleg w Mostarze wybrałeś moim zdaniem świetnie. Prowadzi go Polka z Bydgoszczy (od przed wojny w YU), bardzo miła Pani, która wraz z córkami oprowadza po Mostarze. Z pensjonatu prosta droga na słynny most, i świetnych knajp. Moja ulubiona przed mostem po prawej stronie z charakterystyczną fontanną w kształcie czajnika?. Mopstar jest nocą najpiękniejszy świetnie podtrzymuje klimat podświetlenie mostu itp.
- w dalszej trasie zarezerwuj czas na Blagaj i Pociteli lub po nadłożeniu troche drogi Wodospady Krawice. Pozdrawiam
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 16.06.2011 13:36

Armar - dlaczego uważasz że przejazd od granicy bośniackiej do Mostaru to napięty plan? Wydawało mi się że można to spokojnie przejechać z zwiększymi postojami aby na 18-19 zajechać do Mostaru.

Uwaga odnośnie napiętego planu dotyczyła miejsc które chcesz zwiedzić w ciągu dwóch dni w Bośni :D

Do kalkulacji czasu pokonywania trasy przyjmij ze średnia prędkość w Bosni na trasie wyjdzie ok.60k/godzinę , no odcinek Gradiska - Banja Luka ma dwupasmową jezdnie a nawet 5km autostrady ( oddana w maju ) to tutaj troche szybciej ,ale za to myślę ze parę razy zatrzymacie się żeby podziwiać widoki

Noclegi w Bosni masz m.in. tutaj - www.bhtourism.ba

Wodospady warto zaliczyć po słonecznym Mostarze ( Mostar to taki biegun ciepła w tym rejonie - byłem dwa razy w sierpniu i temp. w ok.35-40 st w cieniu ) . A kapiel pod wodospadami wspaniale orzeźwia :D :wink:
magreg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magreg » 16.06.2011 18:23

Abramsik napisał(a):Do całości tematu kolego magreg :
- w Jablanicy kieruj się na Mostar, zaraz za miastem po krótkim podjeździe po lewej stronie świetna restauracja ze sprawdzona jagnięciną (poznasz po duzym parkingu i ruszcie z jagniatkami, z knajpki widok na zerwany most w okolicach którego jest muzeum bitwy nad Neretwą. Muzeum czasy świetności ma już za sobą.
- najpiękniejsze widoki są właśnie za Jablanicą trasa biegnie wzdłuż Neretwy;
- nocleg w Mostarze wybrałeś moim zdaniem świetnie. Prowadzi go Polka z Bydgoszczy (od przed wojny w YU), bardzo miła Pani, która wraz z córkami oprowadza po Mostarze. Z pensjonatu prosta droga na słynny most, i świetnych knajp. Moja ulubiona przed mostem po prawej stronie z charakterystyczną fontanną w kształcie czajnika?. Mopstar jest nocą najpiękniejszy świetnie podtrzymuje klimat podświetlenie mostu itp.
- w dalszej trasie zarezerwuj czas na Blagaj i Pociteli lub po nadłożeniu troche drogi Wodospady Krawice. Pozdrawiam

Abramsik dziękuję właśnie mi oto chodziło. Bardzo dziękuję za wszystkie namiary.
Widzę że jesteś z Warszawy, ja jestem z Józefowa/Otwock, napisz - poradź jakbyś jechał do Budapesztu, 8 czy 7, uwzględniając remonty na 8? W którym miejscu przekraczać granicę. Zawsze jechałem przez Cieszyn, teraz planowałem 8 i przez Korbielów - Bańska Bystrzyca - Sahy
Ale dopiero teraz dowiedziałem się o remontach na 8.
bikerenko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bikerenko » 03.07.2011 15:54

Słuchajcie Państwo, potrzebuje jakiś dobry namiar na przyjemny hotel w Mostarze i Sarajevie. Ma ktoś jakieś sprawdzone miejscówki nie oddalone od centrum tych miast? Będe bardzo wdzięczny, w mostarze chyba łatwiej o tańszy hotel ale w Sarajevie już ceny są dysyć wygórowane. Liczę na nocleg w granicach 40 E. To chyba w miare realna cena :)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 03.07.2011 16:09

Ja mogę polecić apartamenty w Mostarze bardzo blisko mostu http://apartmani-konak.com , kontakt bardzo dobry. No ale to nie jest hotel, śniadanko itp we wlasnym zakresie ;). Za apartament dla 3 osób płaciliśmy chyba 50 euro, ale głowy nie dam.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone