Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.03.2011 15:27

(Początek tego odcinka - wraz z wylotem wąwozu - można znaleźć na poprzedniej stronie.)

Idę szosą, ale ruch jest znikomy. Wąwóz jest ładny - bardzo strome, czasem pionowe ściany zostawiają chwilami miejsce tylko dla drogi i potoku. Zadzieram raz po raz głowę w górę, zaglądam z ciekawością w wąskie żleby, podziwiam skalne iglice, pstrykam fotki. Słońce tu na dół nie dociera, tylko momentami widzę oświetlone, niewielkie górne fragmenty. Tak dochodzę do rozszerzenia i pierwszych zabudowań, gdzie odwracam się na pięcie i tą samą drogą wracam do auta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Franz
http://wfs.freehost.pl
http://wfs.cba.pl
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.03.2011 12:07

Jeszcze kilka fotek wąwozu Dambovicioara.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2011 12:53

Witam.

Masz dar robienia krótkich wykoków w ciekawe miejsca dla zabicia czasu :) .

Oprócz drogi i potoku zmieściła się tam jeszcze linia tele lub energetyczna.
Jakiej mniej więcej długości jest ten wąwóz?

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.03.2011 10:58

Interseal napisał(a):Masz dar robienia krótkich wykoków w ciekawe miejsca dla zabicia czasu :) .

W Rumunii o to nie jest trudno. :)

Interseal napisał(a):Oprócz drogi i potoku zmieściła się tam jeszcze linia tele lub energetyczna.
Jakiej mniej więcej długości jest ten wąwóz?

Droga i druty prowadzą do wioski Dambovicioara [dymbowiczioara].
Od wylotu do pierwszych zabudowań będzie jakieś trzy kilometry, a za nimi jeszcze się dolina dwukrotnie zwęża do wąwozu. Za każdym razem na odcinku około półtora kilometra.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.03.2011 19:26

Zjeżdżam do głównej szosy tylko po to, by zaraz następnym zjazdem w prawo wjechać do kolejnego wąwozu, którym płynie rzeka Dambovita. Tym razem robię autokarówkę, zatrzymując się co chwila i wychodząc z wozu, by się lepiej przyjrzeć ścianom wąwozu. Dojeżdżam do miejsca, gdzie z góry schodzą schodki, ponad którymi widać szeroki otwór groty. Zamykam więc auto i w górę. Rodzaj szlabanu z pnia drzewa nie stanowi istotnej przeszkody i już wchodzę do sporej wielkości komnaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.03.2011 19:27

Luźne głazy wyścielają dno jaskini. Klucząc między nimi, docieram do stalowej kraty - dalej już się nie da. Za to jest ładny widok z wnętrza na przeciwległą, zalesioną w tym miejscu, ścianę wąwozu.

Wracam do samochodu i przejeżdżam aż do miejsca, gdzie wąwóz się rozszerza - nadal zatrzymując się co kawałek. Teraz odwrót i po chwili jestem znów na szosie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Franz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.03.2011 14:14

Jeszcze kilka fotek do ostatnio zamieszczonego odcinka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.03.2011 14:26

Witam.

Tych kilka fotek jest równie dobrych, jak w części zasadniczej. Odrzuty z sesji ... tylko trzeba mieć z czego wybrać, widać że masz z czego :)

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.03.2011 11:36

Interseal napisał(a):Odrzuty z sesji ...

Trochę już ciemnawo było - późne popołudnie w głębokim wąwozie. Światło słabe. Ale coś tam jeszcze widać... 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.03.2011 20:05

Łapię jeszcze jeden wąwóz - tym razem po drugiej stronie drogi. Jest już coraz mniej światła dziennego, ale wąwóz jest krótki. Na jego końcu robię sobie wieczerzę i pozostaje mi już tylko przejazd w kolejne góry.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trasa wiedzie z powrotem przez Bran. Jest już po zmroku i widać nad szosą podświetlony słynny zamek. Zamek, z którym wprawdzie znany na cały świat Vlad Tepes [cepesz] - czyli Palownik - zwany popularnie Drakulą, nie miał nic wspólnego, niemniej to właśnie on jest w kontekście konsekwentnego i okrutnego władcy promowany. Zatrzymuję się tylko na chwilę i pstrykam fotkę. Tym razem mi się udało. W poprzednim roku zgaszono mi światła dokładnie w momencie, gdy wycelowałem obiektyw.

Obrazek

Dalej kierunek na Predeal, następna jest Sinaia, po czym zjazd w prawo i we wiosce Glod znajduję drogowskaz w prawo: Dobresti [dobreszti]. Skręcam i kilka kilometrów dalej widzę interesującą mnie informację: cabana Bratei - 10km. Chwilę później dojeżdżam do zakazu ruchu z umieszczoną pod nim tabliczką, kogo on nie dotyczy. Napis jest zatarty do tego stopnia, że nie potrafię go odszyfrować - cóż, pozostaje mi nadzieja, że nie dotyczy on mnie. Jest już bardzo późno, więc gdy kawałek dalej znajduję między drogą a potokiem miejsce na tyle szerokie i płaskie, że mogę tam wóz postawić - decyduję się na nocleg. Wąski pas rozgwieżdżonego nieba nade mną, a we mnie... nadzieja na kolejny piękny dzień - tym razem w górach Leaota [liaota].

Pozdrawiam,
Franz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 30.03.2011 20:13

Franz napisał(a): W poprzednim roku zgaszono mi światła dokładnie w momencie, gdy wycelowałem obiektyw.

Złośliwcy ! ;) :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.04.2011 11:47

mariusz-w napisał(a):Złośliwcy ! ;) :)

Trafiła kosa na kamień. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.04.2011 11:52

Witaj ...witaj !

Gdzie to teraz oczy/nogi poniosły.
Gdzieś tam pisałeś, że ... ku zimie, ale może wiosnę spotkałeś ? :)

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.04.2011 14:23

mariusz-w napisał(a):Gdzie to teraz oczy/nogi poniosły.
Gdzieś tam pisałeś, że ... ku zimie, ale może wiosnę spotkałeś ? :)

Tiaaa... wyciągnął mnie kumpel. Nie chciało mi się, ale kiedyś mu obiecałem i teraz głupio było się wykręcać.

Tak pięknie było w dolinie Aosty - zameczki, kościółki, soczysta zieleń trawy, kwitnące drzewa...
Mówię chłopakom, żebyśmy zostali w dolinach, bo to istny raj. A oni się uparli na Wielki Raj, który w tych warunkach okazał się po prostu białym piekłem. To znaczy, Gran Paradiso jeszcze do przyjęcia, ale trasa między schroniskiem a doliną - to walka o życie...

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 05.04.2011 14:40

Franz napisał(a): Gran Paradiso jeszcze do przyjęcia, ale trasa między schroniskiem a doliną - to walka o życie...

Ooo ... kawałek drogi ! 8O

Mam nadzieję (wcale nie cichą) ... że obejrzymy (rozumiem... kiedyś-gdzieś ;) ) te zmagania !

:)

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România