Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akademia Języka Chorwackiego.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 21.03.2005 12:05

michalina napisał(a):Gdzieś na poprzedniej stronie pojawiło się pytanie o casownik imati, Łączy się on z biernikiem a więc odpowiada (tak jak w języku polskim) na pytania: kogo?, co?

kunem se w bezokoliczniku to kleti se i według mojego ulubionego autora słownika oznacza to zaklinać się, przysięgać

ps: zainspirowały mnie Jola i Amelka - może malutkie powtórzenie stopniowania przymiotników ?

lijep - ljepši - najljepši
jak - jači - najjači
sladak - slađi - najslađi
dalek - dalji - najdalji
dobar - bolji - najbolji
mlad - mlađi - najmlađi
zao - gori - najgori
malen - manji - najmanji
velik - veči - največi

Michalina! Dzięki!!! :)
To ja zazwyczaj pytam o takie rzeczy, bo się nie znam.

Mimo, że Dzień Wagarowicza, spytam dodatkowo... :wink:

jak - jači - najjači
silny - silniejszy - najsilniejszy (tak rozumiem)

I wracając do "zajedno smo jači" - razem jesteśmy silniejsi...
To "jači" jest i silniejszy i silniejsi? Hmmm....
Michalina! Jak jest z liczbą mnogą tych przymiotników??? :?:

Bok!
Jola
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 21.03.2005 14:15

Bok klapo!
No prosze, dzien wagarowicza a wszyscy grzecznie siedza w lawkach az milo :lol:
O gramatyce sie nie wypowiem bo to tradycyjnie moja najslabsza strona, we wszystkich jezykach slowianskich gadam z polskimi koncowkami, ale tez czekam na wyjasnienia. Rowniez profesorskie, bo na razie wszystko jest 'zrob to sam' :wink:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 21.03.2005 14:36

zawodowiec napisał(a):No prosze, dzien wagarowicza a wszyscy grzecznie siedza w lawkach az milo :lol:

Zgadza się. Wagary były w zeszłym tygodniu.
Studenty to naród przekorny. :wink: :)
Jak wypada wagarować, to ciągnie do ławek.
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 21.03.2005 14:39

Bok!
Jak widac jestesmy szkola na opak :)) Jak wagary to my do szkoły, jak czas się uczyć to... się uczymy ;)
Dzięki za duży wybór słówek wielkanocnych, ktory sie przewinąl przez weekend! Googlanie górą! :) Jednak zyjemy w czasach, że jak czegos nie ma w googlach, to nie ma tego wcale! A jak ktos umie poszperac to nawet kocimietkę znajdzie :) Brawo Jolu! Jak widać pilność w szkole popłaca! Teraz byś z Chorwatem na audiencji w Rzymie nie tylko o wielkiej nocy, ale nawety o wielkich grzechach pogadac mogla:)
:)
Amelka
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 21.03.2005 14:59

Amelka napisał(a):Brawo Jolu! Jak widać pilność w szkole popłaca! Teraz byś z Chorwatem na audiencji w Rzymie nie tylko o wielkiej nocy, ale nawety o wielkich grzechach pogadac mogla:):)

Och, Amelka! Ja wtedy byłam baaardzo młoda. (Musiałam być skoro po 21 latach nadal jestem :wink: :lol: :) ) W ogóle po raz pierwszy spotkałam się z czymś takim jak Chorwacja i Chorwaci. Wcześniej nigdy się nie wgłębiałam w to z czego składa się Jugosławia. W tak młodym wieku człowiek miał inne problemy. :wink: :lol:
Naprawdę usiłowaliśmy rozmawiać. Uprzedzeni wcześniej, że ostatecznie jesteśmy słowiańską rodziną itd. On po chorwacku, ja po polsku. Hmmm... Okazało się, że... wcale to nie tak prosto...
Myślę, że teraz rzeczywiście, przy takich samych chęciach, moglibyśmy się lepiej dogadać. No cóż... Ale... wspomnienie zostało. Odświeżyło się zwłaszcza, kiedy sama byłam w Chorwacji. ("Odwiedziłam Chorwację" - jak to inni pięknie piszą).
I nawet czasem przychodzi mi myśl o owym nieznajomym, przystojnym, brązowookim Chorwacie - co z nim się stało po tylu latach - burzliwych latach. On w 1984 roku też był młody. No ale to już zostanie znakiem zapytania.

Och... osobistych wynurzeń ciąg dalszy... Cóż... coś mnie "rozbiera" na wiosnę. :wink: :)

Bok!
Jola
michalina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalina » 21.03.2005 19:47

zdravo !!

zastosowanie stopniowania przymiotników (mianownik)
ljepši momak - ładniejszy chłopiec
ljepša djevojka - ładniejsza dziewczyna
ljepše more - ładniejsze morze
I liczba mnoga:
ljepši momci - ładniejsi chłopcy
ljepše djevojke - ładniejsze dziewczynz
ljepša mora - ładniejsze morza

Podobnie rzecz się ma ze stopniem najwyższym
najbolji otok - najlepsza wyspa
najbolja kuća - najlepszy dom
najbolje selo - najlepsza wieś
i liczba mnoga:
najbolji otoci - najlepsze wyspy
najbolje kuće - najlepsze domy
najbolja sela - najlepsze wsi

no i oczywiście w każdym przypadku w obu liczbach i we wszystkich rodzajach są inne końcówki - no ale o tym na kolejnym wykładzie (o ile Dyrektor nasz kochany zatrudni mnie na ćwierć etatu) :D :D :D

pozdrav svima
michalina
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 21.03.2005 20:22

Oooo... I teraz wszystko jasne! Hvala lijepa Michalina!!! :)
michalina napisał(a):no i oczywiście w każdym przypadku w obu liczbach i we wszystkich rodzajach są inne końcówki - no ale o tym na kolejnym wykładzie (o ile Dyrektor nasz kochany zatrudni mnie na ćwierć etatu) :D :D :D

Dyrektorze Mianowany Platon! Zgłaszam wniosek o zatrudnienie co najmniej na ćwierć etatu Michaliny.
Myślę, że w kwestii wynagrodzenia jakoś się dogadacie. :wink:
No i wreszcie będą jakieś wykłady!!! :D

Już się cieszę. :D
Jola
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 22.03.2005 13:02

Dobar dan Klapo!
Już Wielki Tydzień. Mówiliśmy o Niedzieli Palmowej. Teraz kilka słów o innych chorwackich wielkanocnych zwyczajach, głównie o Pisance.

"Velika subota ima puno tradicijskih obilježja; toga dana isprepleću se crkveno-religijski rituali s narodnim običajima: bojaju se jaja i pripremaju posebna uskrsna peciva i jela.

Posebno važno mjesto u tradicionalnim običajima zauzima Pisanica kao simbol Uskrsa. Jaje je izvor života, simbol početka i buđenja, a kada se to isto jaje prošara bojama i ukrasima, postaje Pisanica koja ima magičnu moć. šareno jaje simbol je ljubavi, a zaštiti će i od zlih sila, pa je tako dobro kod oranja i sjetve baciti ljuske, k tome blagoslovljene, da s njive pobjegnu štetočine. Nekoć je Pisanica bila i neka vrsta ključa što je otvarao sve brave koje su zatvarale vrata dobrosusjedskih odnosa. Prenosilo je sputavane želje, nade i očekivanja. Danas je simbolika Pisanica pomalo zaboravljena, no još uvijek je za Vuzem očekivani dar koji svakoga veseli. Pa ako i nije za poklon, lijepo obojano ili iscrtano tradicionalnim ornamentima ukras je svakog blagdanskog stola."

Czyli mniej więcej:
"Wielka Sobota posiada wiele tradycyjnych obchodów; tego dnia przeplatają się kościelno-religijne z ludowymi zwyczajami: maluje się jajka i przygotowyje specjalne wielkanocne pieczywo (wypieki) i potrawy.

Szczególnie ważne miejsce w tradycyjnych zwyczajach zajmuje Pisanka jako symbol Wielkanocy (Zmartwychwstania). Jajko jest źródłem życia, symbolem początku i przebudzenia, a kiedy się to samo jajko ubarwi kolorami i ozdobami, powstaje Pisanka, która ma magiczną moc. Malowane jajko jest symbolem miłości, chroni przed złymi mocami... jest dobrze podczas orki i siewu rzucić skorupki... dla błogosławieństwa, żeby z roli uciekły szkodniki. Czasem Pisanka była pewnym rodzajem klucza który otwierał wszystkie kłódki zamkniętych drzwi dobrosąsiedzkich stosunków. Dzisiaj symbolika Pisanki jest trochę zapomniana, ale jeszcze wciąż jest na Wielkanoc oczekiwanym darem, który każdego cieszy. Nawet jeśli nie na prezent, pięknie pomalowane czy ... (iscrtano... pewnie od "crta" - kreska, linia ...jak to po polsku... wydrapane, napisane... brak mi właściwego słowa) tradycyjnymi ornamentami są ozdobą każdego świątecznego stołu."

Hmmm... Bogata jest symbolika Pisanki. Pisanka otwierająca zamknięte drzwi, dawana w prezencie jako znak miłości nie tylko tym lubianym, ale i tym niekoniecznie, co oczywiście sprawiało, że w miejsce zimna pojawiało się ciepło.
Ciekawe... Podoba mi się. :)

W Polsce może też było podobnie? Na pewno to nie była tylko ozdoba.
Wstyd, ale... nie wiem.

Cóż, Klapo! Wielkanoc się zbliża.
Malujmy Pisanki! (jak to na hrvatski?) Ja bym wymyśliła "bojajmo Pisanice" :) , a jak jest naprawdę? :?:

Milog dana svima!
Jola
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 22.03.2005 16:44

Malujmy Pisanki! (jak to na hrvatski?) Ja bym wymyśliła "bojajmo Pisanice" :) , a jak jest naprawdę? :?:

Tak właśnie niedawno napisałam.
I jak zwykle - chodzę i myślę... (właściwie to nie tak źle chodzić i myśleć, chyba :wink: :lol: )
I wymyśliłam, że "bojajmo" to może coś od bania się - "bójmy". No... nie wiem. A malujmy to może "bojiajmo"? (bojiti - malować, kolorować itp)
Od czego guglarka?
Sprawdzam. Nie ma ani pierwszego, ani drugiego zwrotu. Hmmm...
No to guglačica sobie nie poradziła. Chyba, że znaczy to, że takie zwroty w ogóle nie istnieją. Hmmm... No... nie wiem.
Potrzeba tu koniecznie kogoś biegłego.

Podobno mawiają "umiesz liczyć, licz na siebie". :wink: Przeliczyłam się. :(
Teraz, Klapo, liczę na Was. :)

Pozdrav
Jola
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 22.03.2005 18:20

michalina napisał(a):zdravo !!

zastosowanie stopniowania przymiotników (mianownik)
ljepši momak - ładniejszy chłopiec
ljepša djevojka - ładniejsza dziewczyna
ljepše more - ładniejsze morze
I liczba mnoga:
ljepši momci - ładniejsi chłopcy
ljepše djevojke - ładniejsze dziewczynz
ljepša mora - ładniejsze morza

Podobnie rzecz się ma ze stopniem najwyższym
najbolji otok - najlepsza wyspa
najbolja kuća - najlepszy dom
najbolje selo - najlepsza wieś
i liczba mnoga:
najbolji otoci - najlepsze wyspy
najbolje kuće - najlepsze domy
najbolja sela - najlepsze wsi

no i oczywiście w każdym przypadku w obu liczbach i we wszystkich rodzajach są inne końcówki - no ale o tym na kolejnym wykładzie (o ile Dyrektor nasz kochany zatrudni mnie na ćwierć etatu) :D :D :D

pozdrav svima
michalina

Zgoda ćwierć etatu. :roll: Wynagrodzenie; dużo dużo dutków. :wink:
DM Platon.
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 22.03.2005 19:45

Michalina,
gratuluję nominacji. :wink: :)

I... proszę się tylko nie obijać!!! :wink: :lol: :)

Bo... ja nadal się cieszę. :D
Pozdrav
Jola
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 22.03.2005 19:48

Bok klapo! Jola aktywna jak zwykle :)
A ja juz zmeczony wiec sobie bezmyslnie guglam bo to nie boli. Imperativu od 'bojati' nie wyguglalem ale wpadlem na jeszcze jeden slowniczek do kolekcji, nie wiadomo kiedy sie przyda.

http://oldwww.rasip.fer.hr/academ/teach ... ecnik.html

czyli slowniczek kajkavskog - pln-zach-chorwackiego dialektu.
Jola, w Twoim tekscie Wielkanoc sie nazywa nie tylko Uskrs ale tez Vuzem, a w tym slowniczku jest Vezem.
Jest i Twoja ljuska czyli luska/lupina. I jest pare slow ktore juz gdzies spotkalem. A niektore sa nawet podobniejsze do polskiego.

Michalina, ćestitki! Mamy kogos z nominacja, bez tego by byl zupelny samouczek :)
To će danas biti sve, umoran sam...
vidimo se!
Ostatnio edytowano 22.03.2005 19:59 przez zawodowiec, łącznie edytowano 2 razy
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 22.03.2005 19:56

zawodowiec napisał(a):Jola, w Twoim tekscie Wielkanoc sie nazywa nie tylko Uskrs ale tez Vuzem, a w tym slowniczku jest Vezem.

Na temat tego podwójnego nazewnictwa widziałam cały referat... ale... oszczędziłam nas wszystkich. :wink: :lol: :)
Gdyby ktoś chciał, to ewentualnie na specjalne życzenie... :wink:

A nowy rječnik... znając nas - pewnie kiedyś się przyda. 8)
zawodowiec napisał(a): ... umoran sam...

Odmori se. :)

Pozdrav. Vidimo se.
Jola
michalina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalina » 22.03.2005 23:44

zdravo!!

Łzy mi płyną ze wzruszenia - dziękuję Dyrektorowi za zaufanie a Joli i Zawodowcowi za serdeczne powitanie :)

I taka jestem przejęta swoją nową rolą, że poruszyłam niebo i ziemię (a konkretnie znajomego Serba) żeby sprawdzić jak jest z tym malowaniem pisanek

malować pisanki to bojiti pisanice (zostałam poinformowana również, że Serb powie raczej farbati niż bojiti)
a odmiana wygląda następująco

ja bojim pisanice
ti bojiš pisanice
on biji pisanice
mi bojimo pisanice
vi bojite pisanice
oni boje pisanice

no a gdybym malowała tylko jedną pisankę powiedziałabym - ja bojim pisanicu

Jest jeszcze ten nieszczęsny czasownik bojati se czyli bać się. lękać. obawiać - i odmienia się bardzo podobnie:
ja se bojim
ti se bojiš
on se boji
mi se bojimo
vi se bojite
oni se boje

przerwa
pozdrav svima!!
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 23.03.2005 00:19

Przerwa, to przerwa. :)