Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płatność kartą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
przemosek
Autostopowicz
Płatność kartą

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemosek » 03.08.2010 19:48

Witam Wszystkich, od czterech lat wyjeżdżam na urlom na Corwację, zaczynając od wyspy Hvar, potem Baska Voda, Gradac, a wtym roku odwiedziłem płw Peliesać miasto Orebić, pokonalem 1305 km w 15 godzin, nie wiem czy to duzo czy mało, ale najwazniejsze ze do celu,
Nie wiem czy ktos miał taką sytacje z płatnością kartą. Otóż w drodze powrotnej chcąc uiścic opłate za autostradę, zawsze podjeżdzam do bramek gdzie płaci sie kartą, a wracając tydzień temy była jakby to powiedzieć "wymiana narodów" slowacy wracali a do chorwacji wjeżdzali niemcy francuzi, ale mniejsza z tym, w każdym razie ruch był niesamowity, i chyba dlatego przy bramkach stały osoby które pomagały uiścić opłatę za autostradę, tzn podjeżdzam pod szlaban daje gosciowi bilet wkłada, wkłada go w kompter, potem daje mu karte, przykłada do czytnika iiiii czekam ( na wyswietlaczu cos mniej więcej : tranzakcja w toku )( na tel dostaje info że z konta została odjęta odpowiednia kwota )
standardowa sytacja) i czekamy na otwarcie szlabanu, i czekamy, minuta, dwie, gościu cos po chorwacku gada że zaraz powinien się otworzyć, czekamy i nic, wkońcu każe mi dać znowu moją kartę i ponownie przykłada mi ją do czytnika, wkońcu szlaban sie otwiera, i znowu dostaje smsa na tel, ze z konta zostaly podjete środki dokładnie 171HRK, dzisiaj patrze na tranzakcje i 171HRK mam dwa razy, nie wiem czy gościu zrobił to specjalnie, czy poprostu komputer się zawisił, w każdym razie zapłaciłem dwa razy, także jesli ktoś jedzie pierwszy raz, to nie dajcie sie wycykać:) nie mówie ze mnie wycykli, ale szkoda płacic dwa razy:) jak ktoś by coś potrzebował to prosze pisac, pomoge ile potrafię :))) pozdrawiam
mar00ha_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar00ha_ » 03.08.2010 21:39

Reklamuj transakcję w banku z którego masz kartę. IMHO, spore szanse na pozytywne załatwienie=zwrot kasy.

mar00ha
przemosek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemosek » 04.08.2010 08:28

można spróbować, dzieki, pozdrawiam
Radoo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radoo » 23.02.2011 21:05

Witam.

Czy przy płatności za autostradę kartą podjeżdża się do skrajnej prawej bramki (oznaczonej jako: płatność tylko kartą)? Dzięki czemu można ominąć potencjalne kolejki do bramek z płatnością gotówkową.

Czy należy mieć jeszcze dodatkowo tą "ichniejszą" kartę do płatności za przejazd? Tą -> http://www.hac.hr/hr/odnosi-s-javnoscu/informacije-i-obavijesti/zamijenite-besplatno-svoje-smart-kartice-za-enc-uredaj,33.html
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 23.02.2011 21:38

Normalnie podjeżdżasz do bramki z "płatnością kartą" i płacisz . Nie słyszałem o ichniej karcie płatniczej, chyba że mają jakieś pre paid ale to by było oznaczone.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.02.2011 22:37

Radoo napisał(a):Witam.

Czy przy płatności za autostradę kartą podjeżdża się do skrajnej prawej bramki (oznaczonej jako: płatność tylko kartą)? Dzięki czemu można ominąć potencjalne kolejki do bramek z płatnością gotówkową.

Czy należy mieć jeszcze dodatkowo tą "ichniejszą" kartę do płatności za przejazd? Tą -> http://www.hac.hr/hr/odnosi-s-javnoscu/informacije-i-obavijesti/zamijenite-besplatno-svoje-smart-kartice-za-enc-uredaj,33.html

ENC to nie jest karta płatnicza (nie oznacza też możliwości płacenia kartą płatniczą)...tylko elektronička naplata cestarina (elektroniczny system opłat za autostrady)!
zobacz
To pewnien rodzaj abonamentu na autostrady (plus urządzenie).
Jesli nie masz systemu, nie wjeżdżaj w brakmę oznaczoną ENC, bo tam kartą płatniczą nie zapłacisz!.
Pozdrawiam
bikerenko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bikerenko » 24.02.2011 13:19

Jasne, że reklamacja w banku powinna pomóc. Ja miałem taką samą sytuację w Polsce, na Orlenie pobralo mi 2 razy za to samo tankowanie. Po max. 7 dniach kwota wróciła na konto po pisemnej reklamacji. To jest do zalatwienia.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone