napisał(a) dangol » 20.02.2011 17:34
dangol napisał(a): zobaczyć

jeszcze jedno miejsce znajdujące się tuż przed końcem schodów
Mam na myśli grotę, w której wieki temu mieszkał i umarł Święty Jan Pustelnik ( Agios Ioannis Erimitis - zwany też Św. Janem Obcym - Agios Ioannis Xenos, a niektórych źródłach

św. Janem Dziwakiem), o którym napomknęłam przy okazji przejazdu przez Azogires.
Jan Pustelnik przybył na Kretę z Bliskiego Wschodu - skąd dokładnie, propozycji jest klika

. Niektóre źródła podają, że był to IV w., ale większość wersji mówi jednak o drugiej połowie X w. Większość życia święty spędził właśnie w tej grocie na Akrotiri, ale jego wcześniejsza aktywna działalność związana jest także z innymi miejscami na wyspie, zwłaszcza ze wspomnianym Azogires i tamtejszym monastyrem 98 Świętych Ojców. Stamtąd przeniósł w rejon obecnej wioski Spilia (okolice półwyspu Rodopou), wreszcie na Akrotiri. Pod koniec życia był już tak niedołężny, że poruszał się

wyłącznie na czworaka i z daleka wyglądał jak zwierzę. Tak właśnie pomyślał myśliwy, który świętego ugodził strzałą. Janowi udało się tylko ostatkiem sił wczołgać do swej jaskini, gdzie zmarł.
O legendzie związanej ze śmiercią pozostałych 98 mnichów dokładnie w tym samym dniu, pisałam już wcześniej.
W wejściu do groty, w miejscu śmierci św. Jana, znajduje się kapliczka upamiętniająca pustelnika.
Jaskinia ma długość trochę ponad 100 metrów

ale do samego końca wąskiego ciemnego korytarza nie doszliśmy, bo

nie zabraliśmy latarki.
Ostatnio edytowano 17.12.2019 17:05 przez
dangol, łącznie edytowano 2 razy